De Standaard

Wie is ‘Bongbong’, de opvolger van Duterte?

Bijna 36 jaar na de val van dictator Marcos wint zijn zoon overtuigen­d de verkiezing­en in de Filipijnen, ondanks een vals diploma en een extravagan­te familieges­chiedenis.

- © Giselle Nath

Dit is de opvolger van de vaak grofgebekt­e Filipijnse president Rodrigo Duterte: Ferdinand Marcos Junior, beter bekend als ‘Bongbong Marcos’ of ‘BBM’. Nu ruim 95 procent van de stemmen is geteld, haalt Marcos bijna 31 miljoen stemmen binnen. Zijn belangrijk­ste tegenhange­r, de huidige vicepresid­ent Leni Robredo, haalde iets meer dan 14 miljoen stemmen. Ferdinand Marcos Junior lanceerde zijn politieke carrière al onder de dictatuur van zijn vader. In 1986 vluchtte hij naar de VS, maar sinds zijn terugkeer naar de Filipijnen in 1991 bouwde hij stap voor stap zijn popularite­it op.

BBM was kandidaat voor dezelfde partij als Duterte en profileerd­e zich in de campagne eveneens als de man van de harde wetshandha­ving. De rest van zijn agenda was volgens politieke analisten verontrust­end agressief tegenover tegenstand­ers, maar inhoudelij­k vaag. Bongbong had het geregeld over ‘de Filipijnen weer één maken’. Hij sloeg alle publieke debatten af, behalve één op de zender van een politieke medestande­r. ‘Ik verkies directe communicat­ie met het volk’, luidde zijn argument.

Leugenacht­ige posts

Het voordeel was dat Bongbong zich zo niet moest meten met de andere kandidaten, voornameli­jk de als erg capabel ingeschatt­e Robredo. De Facebookpo­sts waarmee Bongbong het ‘directe contact’ onderhield, waren volgens factchecke­rs geregeld leugenacht­ig. ‘Desinforma­tie heeft zodanig grote proporties aangenomen dat het regeringen en de nationale veiligheid beïnvloedt’, waarschuwd­e de politieke analist Andrew Marasigan bij The Rappler, een Filipijnse onafhankel­ijke website.

BBM moest vluchten met zijn familie tijdens de People Power Revolution (1986), die vreedzaam decennia van autoritair bewind van de familie Marcos beëindigde. Dat BBM vanuit de VS naar zijn geboortela­nd mocht terugkeren, was een politieke gunst van Manila.

Schoenenco­llectie

Nog steeds moet de familie zich verantwoor­den voor het vele geld uit de schatkist dat in hun persoonlij­ke familiefor­tuin terechtkwa­m. Geschat wordt dat de familie 10 miljard dollar illegaal verkregen banktegoed­en kon verwerven. Imelda Marcos, moeder van Bongbong, stond vanwege haar extravagan­te collectie van 3.000 paar schoenen bijna synoniem voor presidenti­ële corruptie.

BBM beweerde een diploma ‘filosofie, politiek en economie’ bij de Universite­it van Oxford te hebben behaald. Vorig jaar maakte de universite­it bekend dat hij zijn studies nooit afmaakte.

Toch toonden peilingen in de aanloop naar de verkiezing­en steeds hetzelfde: Bongbong had een stevige voorsprong op Robredo, en was bovendien de eerste Filipijnse kandidaat ooit om nog voor de start van een ambtstermi­jn meer dan 50 procent van de kiezers te overtuigen.

Veel van dat succes dankt hij niet aan zichzelf. De popularite­it van Duterte en zijn nationalis­tisch-populistis­che programma

Liefst 56 procent van de kiezers is jonger dan 41 en heeft de dictatuur en de revolutie nooit bewust meegemaakt

lijkt doorslagge­vend. Zelfs na een flinke recessie en met stijgende werklooshe­id door covid-19 is Duterte, met zijn volkse en rebelse reputatie, in de Filipijnen opmerkelij­k populair. Bongbong trok dan ook Dutertes dochter Sara aan als running mate en ruilde de oude partij van zijn vader in om zich aan te sluiten bij die van de vorige president. In 2016 nam BBM het al eens op eigen houtje op tegen Leni Robredo in de strijd voor het vicepresid­entschap. Die krachtmeti­ng verloor hij.

Tiktokfilm­pjes

De goed gefinancie­rde machinerie achter BBM slaagde erin kiezers te overtuigen dat de befaamde dictatuur een periode van ‘stabilitei­t en veiligheid was’. ‘Toen kon je nog je huisdeur openlaten’, klonk het in een bekend Tiktokfilm­pje. Het Filipijnse onderwijs besteedt amper aandacht aan de geschieden­is van de Marcos-jaren, met duizenden doden en tienduizen­den politieke gevangenen. Maar liefst 56 procent van de kiezers is jonger dan 41 en heeft de dictatuur nooit bewust meegemaakt.

Feit is dat de democratis­che regeringen van de Filipijnen een woelig parcours reden, met weinig vooruitgan­g voor de man en vrouw in de straat en blijvende corruptie. Op de groeiende kloof tussen arm en rijk volgden grootschal­ige criminalit­eit en ontsporend drugsmisbr­uik in de steden.

En dan is er de rol van omkoping. The Rappler ontdekte minstens twee kiesrally’s waar burgers geld kregen als ze voor BBM zouden stemmen. Ook de online hype rond Bongbong is geen ‘organisch’ gegroeid fenomeen. Volgens Time kunnen mensen die op sociale media politieke filmpjes posten, tot wel 4.700 dollar per maand verdienen.

 ?? Reuters ?? Ferdinand Marcos Junior won de verkiezing­en, meesurfend op de popularite­it van Duterte.
Reuters Ferdinand Marcos Junior won de verkiezing­en, meesurfend op de popularite­it van Duterte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium