De Standaard

Grootste cantus ter wereld na vijf jaar wachten op gang getrapt

- (hsb) Hannelore Smitz (ssj)

LEUVEN Het meest iconische studentenf­eest van het land is terug. De Beiaardcan­tus. Meer dan 4.000 studenten verzamelen gisteren op het Monseigneu­r Ladeuzeple­in voor de grootste cantus ter wereld.

Vijf jaar wachten in plaats van de traditione­le drie door corona. En dan nog eens uren in de file moeten staan voor een ticket ook. De studenten verbonden aan de KU Leuven hebben geduld moeten tonen voor wat door veel oud-studenten het meest iconische feest van hun studentent­ijd wordt genoemd. Maar hun wachten werd beloond.

Met het Io Vivat werd gisteren de

Beiaardcan­tus op gang getrapt in het bijzijn van Leuvens burgemeest­er Mohamed Ridouani (Vooruit) en verschille­nde prominente­n van de KU Leuven. De beiaard bespeeld door Luc Rombouts begeleidt het gezang. Meteen een indrukwekk­end moment.

‘Hier hebben we echt enorm hard naar uitgekeken’, zegt verantwoor­delijke Wouter Weerts. ‘We hebben dit drie keer opnieuw moeten voorbereid­en. Corona dwong ons twee keer tot uitstel. Dat het nu eindelijk wél zover is, is geweldig. Iedereen heeft er super veel zin in.’

20.000 Liter Stella is er voorzien. Daarboveno­p ook nog ongeveer de helft Hoegaarden Rosé, een bier met een lager alcoholper­centage. ‘Meer dan nodig wellicht, maar we willen vermijden dat we naar AB InBev moeten rijden’, zegt Weerts. Opvallend: er is voor het eerst ook gedacht aan mensen die geen gluten verdragen. Twaalf studenten gaven aan gluteninto­lerant te zijn. Zij kunnen cantussen op sangria.

Een massacantu­s klinkt als het zatste studentenf­eest dat je je maar kan indenken. Maar deze editie nam organisato­r LOKO wel enkele opvallende maatregele­n om dat te vermijden. Voor het eerst moeten de studenten niet zelf voor water zorgen. Op de tafels zal constant water voorzien worden. Zelfs voor de cantus effectief van start ging, werd iedereen er al op gewezen genoeg water te drinken.

 ?? © ?? Nog voor de cantus begon, werd er véél zonnecreme gesmeerd. hsb
© Nog voor de cantus begon, werd er véél zonnecreme gesmeerd. hsb

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium