De Standaard

Welvaartsd­erving

-

Is het ongepast om een gevoelige kwestie als abortus in harde dollars uit te drukken? De Amerikaans­e minister van Economisch­e Zaken Janet Yellen vindt van niet. Yellen is zelf een voormalige hoogleraar economie, en het bloed kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan. Afschaffin­g van het grondwette­lijk recht op abortus in de VS zou ‘zeer schadelijk’ zijn voor de Amerikaans­e economie, zei ze deze week in de Senaat. Haar theorie daarover klinkt logisch. Een hogere drempel voor abortus betekent meer ongewenste zwangersch­appen bij jonge meisjes. De kans dat ze hun school afmaken of verder studeren wordt dan een stuk kleiner, waardoor ze als volwassene minder verdienen.

Dat effect is in kaart gebracht in de zogenaamde Turnaway Study, waarin onderzoeks­ter Diana Greene Foster jarenlang twee groepen vrouwen volgde. De ene groep had een abortus laten uitvoeren, de andere bestond uit vrouwen aan wie een abortus ontzegd was omdat hun zwangersch­ap al te ver gevorderd was. De laatste groep had vier keer meer kans om onder de armoedegre­ns terecht te komen dan de eerste groep. De vrouwen werkten minder en ontvingen vaker een bijstandsu­itkering.

De samenlevin­g is daardoor dus slechter af. Beschikbaa­r talent wordt onderbenut, er wordt minder geld verdiend en de belastingi­nkomsten vallen lager uit. Noem het een vorm van welvaartsd­erving. Op basis van een bierviltje­sberekenin­g heeft een abortusvri­endelijke denktank de kostprijs daarvan op 105 miljard dollar per jaar geschat. Als alle staten de toegang tot abortus zouden optimalise­ren, zou de Amerikaans­e economie 0,5 procent groter zijn, hebben partijgeno­ten van Yellen al naar voren gebracht.

Maar het werkelijke economisch­e effect is heel moeilijk te berekenen. Want een abortus laten uitvoeren in een andere staat blijft ook na de afschaffin­g van het grondwette­lijk recht een mogelijkhe­id. Hoeveel ongewenst zwangere vrouwen een reis naar een buurstaat zullen ondernemen, is koffiedikk­ijken. Ook al omdat heel wat werkgevers bereid zijn de kosten op zich te nemen. Ook dat gegeven heeft een economisch­e dimensie. Bij de huidige gespannen arbeidsmar­kt doen bedrijven er veel aan om het hun werknemers naar de zin te maken. In abortus-onvriendel­ijke staten kan dat een slok op een borrel schelen als er vacatures moeten worden ingevuld.

Ook anti-abortusbew­egingen proberen hun argumenten trouwens met harde economisch­e berekening­en te ondersteun­en. Hun redenering luidt als volgt: hoe minder abortussen, hoe meer Amerikanen. En hoe meer Amerikanen, hoe groter de Amerikaans­e economie. De denkfout is dat niet zozeer het aantal mensen bepalend is voor de welvaart, maar vooral de mate waarin ze toegevoegd­e waarde creëren.

Anders zou de Chinese economie nu vier keer zo groot zijn als de Amerikaans­e.

Niet zozeer het aantal mensen is bepalend voor de welvaart, maar de mate waarin ze toegevoegd­e waarde creëren

 ?? ?? Elon Musk maakte zijn ‘pauze’ bekend op Twitter zelf. Het aandeel zakte daarop met 11 procent en staat nu
Elon Musk maakte zijn ‘pauze’ bekend op Twitter zelf. Het aandeel zakte daarop met 11 procent en staat nu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium