De Standaard

Vijftig tinten zwart

Darkmatter is een ontregelen­de trip door de duisternis. Choreograf­e Cherish Menzo jaagt je de stuipen op het lijf.

- DARKMATTER © Charlotte De Somviele Once upon a time in de Westhoek

¨¨¨¨è

Het spookachti­ge openingsbe­eld van Darkmatter doet je al meteen in de ogen wrijven. Bedwelmend traag strijkt een man in een zwarte hoodie de buik van een vrouw in met zwarte verf. Hun gezichten zijn verscholen achter een metallic masker, zonder ogen of neus. Wanneer de man achterover leunt, spiegelt zijn helm het beeld van de vrouw die op de grond ligt. De toon is meteen gezet: dit is een radicaal gebaar van weigering. Wie kijkt, ziet alleen zijn eigen blik teruggekaa­tst. Deze figuren laten zich niet objectiver­en, noch in een hokje dwingen.

In Darkmatter werkt de jonge choreograf­e Cherish Menzo (deel van Jan Martens’ gezelschap Grip) verder aan haar onderzoek naar de beeldvormi­ng van het zwarte lichaam. Samen met danser Camilo Mejía Cortés gaat ze deze keer veel verder dan de deconstruc­tie van populaire stereotype­n uit Jezebel (2019), haar debuut over vrouwelijk­e modellen uit rapvideo’s. Geïnspiree­rd door het posthumani­sme, transhuman­isme en afrofuturi­sme laat Menzo de lichamen hier uit hun grenzen breken. De dans is monsterlij­k, futuristis­ch, abject, verhakkeld. Maar evengoed: genderloos, bevrijd van een raciale geschieden­is, puur materie.

Met haar zilverkleu­rige grillz en Marilyn Manson-achtige kleurlens jaagt Menzo je zo de stuipen op het lijf. Wat een performer! En wat een mooie, intieme relatie met Cortés. Of ze nu wankelen op hun stilettola­texlaarzen of naakt door de zwarte verf glibberen, het duo verrast na elke black-out met krachtige beelden. Dankzij het gedurfde lichtontwe­rp, de ijzingwekk­ende soundtrack en de beklemmend­e rapsongs die Menzo en Cortés live uitspuwen, wordt Darkmatter niet alleen een fascineren­de afdaling in het hart van de duisternis die in ons allemaal schuilt, maar ook een poëtische representa­tiekritiek die de rijkdom van het zwart zijn viert.

Dit is een radicaal gebaar van weigering. Wie kijkt, ziet alleen zijn eigen blik teruggekaa­tst. Deze figuren laten zich niet objectiver­en, noch in een hokje dwingen

Compagnie Cecilia.

Tot 28/5 in De Expeditie (Gent), volgend seizoen op tournee. ¨¨¨èè

 ?? Bas de Brouwer ?? Cherish Menzo laat lichamen uit hun grenzen breken.
Bas de Brouwer Cherish Menzo laat lichamen uit hun grenzen breken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium