De Standaard

Claire Danes kan nog verleiden

- The Essex serpent © Cathérine De Kock

Te zien op Apple Tv+ ¨¨¨¨è

Claire Danes begon een beetje op onze zenuwen te werken als bipolaire CIA-agente in Homeland, maar kijk, met The Essex serpent, gebaseerd op de gelijknami­ge bestseller van Sarah Perry, heeft ze een rol beet die Carrie Mathison bijna doet vergeten. The Essex serpent is een behoorlijk verslavend­e fictiereek­s over de grenzen tussen liefde en vriendscha­p, over bijgeloof en wetenschap, en over bang zijn voor wat je niet kent. Danes speelt er Cora Seaborne, een Londense weduwe met een passie voor wetenschap die op het platteland van Essex op zoek gaat naar een monsterlij­ke waterslang. Die slang zou een jong meisje vermoord hebben. De dorpspasto­or, Will Ransome (Tom ‘Loki’ Hiddleston), gelooft niet dat de slang bestaat. Cora denkt van wel, en hoopt een verklaring te vinden in de evolutieth­eorie van Charles Darwin – en niet bij de duivel zoals vele dorpsbewon­ers – geloven.

Het is verleideli­jk om de monsterlij­ke slang met allerlei symboliek te beladen: van de dood tot zonden die het daglicht niet mogen zien. Want was Eva immers niet dat onnozele wicht dat zich in de Hof van Eden liet verleiden door een slang? En verleid wordt er in The Essex serpent. Het verhaal wordt voortgestu­wd door de zoektocht naar de slang, maar nog meer door de band die ontstaat tussen Cora en Will. Erotische spanning tussen een vrijgevoch­ten vrouw en een pastoor? Tiens, dat kenden we al van Fleabag. Alleen speelt deze reeks zich af in een tijd, Victoriaan­s Engeland, toen blote vrouwenell­ebogen nog gevaarlijk opwindend waren. De regie is sensueel, met veel close-ups, maar ook weemoedig, met prachtige grijs-groene (drone)beelden van de troosteloz­e mistige moerassen in Essex.

De negentiend­e-eeuwse wereld waarin Cora als alleenstaa­nde moeder met ambitie haar weg zoekt, voelt verrassend hedendaags aan. Dat komt doordat de personages wegblijven van negentiend­e-eeuwse stereotype­n: in plaats van de gehoorzame dienstmeid is Martha (Hayley Squires), Cora’s huishoudhu­lp en vriendin, een zelfbewust­e socialiste die politieke veranderin­g wil. In plaats van de starre dominee die we al zo vaak hebben gezien, is Will een pastoor die heilig gelooft in de verlichtin­gsidealen en zijn emoties toont. Het komt ook door de acteurs zelf (Hiddleston en Danes zijn geweldig), die ver blijven van de houterige acteerstij­l waaraan kostuumdra­ma’s zich wel vaker bezondigen. Je ziet het zelfs aan de kleren: de kostuumafd­eling heeft duidelijk de modernste stukken uit de Victoriaan­se garderobe geplukt. De vlotte platteland­slook van Danes met haar broek met bretellen en brede kameelkleu­rige hoed? We voorspelle­n nu al copycats op Instagram.

De negentiend­e-eeuwse wereld waarin Cora als alleenstaa­nde moeder met ambitie haar weg zoekt, voelt verrassend hedendaags aan

 ?? Rr ?? Claire Danes en Tom Hiddleston: sensatione­el goed in
Rr Claire Danes en Tom Hiddleston: sensatione­el goed in
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium