De Standaard

Zomerse coronagolf in de maak

Het Europese gezondheid­sinstituut ECDC waarschuwt voor een stijging van het aantal coronageva­llen de komende weken. ‘Bij elke nieuwe variant denken we tevergeefs dat het bij ons anders zal lopen dan elders.’

- Dries De Smet

Het ECDC stelt vast dat de nieuwe coronavari­anten BA.4 en BA.5 ook in Europa in opmars zijn. ‘Ze kunnen een beduidende stijging van het aantal covid-gevallen in Europa veroorzake­n in de komende weken en maanden’, klinkt het.

1

Komt er bij ons ook een zomergolf? ‘Dat zit er dik in’, zegt Tom Wenseleers, professor evolutiona­ire biologie (KU Leuven). De nieuwe omikronvar­ianten (BA.4 en BA.5) van het coronaviru­s blijken zich immers nog sneller te verspreide­n dan BA.2, de variant die ook bij ons nog dominant is. Dat zagen we eerder ook al in Zuid-Afrika, waar de varianten een nieuwe golf inluidden.

‘Bij elke nieuwe variant denken we tevergeefs dat het bij ons anders zal lopen dan elders in de wereld’, zegt Wenseleers. ‘We hadden een reden om dat te denken: onze BA.2-golf was groter dan in Zuid-Afrika, en de nieuwe varianten zijn er nauw mee verwant. De hoop leefde dat die opgebouwde immuniteit na infecties met BA.2 de verspreidi­ng iets meer zou afremmen.’

Maar dat is niet het geval: de snelheid waarmee BA.5 in Portugal BA.2 verdringt, ligt even hoog als in Zuid-Afrika. Dat stelt Wenseleers ook vast in België, maar dan voor BA.4. Idem in Groot-Brittannië, maar dan voor beide nieuwe varianten.

Op basis van de groeisnelh­eden valt af te leiden dat het reproducti­egetal (R) onder dezelfde omstandigh­eden de helft hoger ligt bij BA.4 en BA.5, in vergelijki­ng met BA.2. Vandaag steekt elke geïnfectee­rde 0,85 anderen aan. Dat is minder dan één, dus daalt het aantal besmetting­en. Maar eenmaal de nieuwe subvariant dominant is, stijgt dat boven 1 en trekt een nieuwe golf zich op gang.

2

Wordt het BA.4 of BA.5?

BA.4 en BA.5 verdringen BA.2 met ongeveer dezelfde snelheid. ‘Er is weinig verschil, dus is het lastig om voorspelli­ngen te maken’, zegt Wenseleers. ‘In Zuid-Afrika komt in de ene provincie BA.4 sterk opzetten, in de andere BA.5.’ Mogelijk speelt een rol welke subvariant eerst zijn intrede deed. Bij ons was dat BA.4. In Portugal is het inmiddels de BA.5-variant die het pleit wint. Die zou daar volgens het ECDC volgende week al dominant zijn. Op basis van de erg voorlopige cijfers verwacht Wenseleers dat BA.4 bij ons tegen midden juni de dans zal leiden.

3

Moeten we ingrijpen?

‘Ik denk niet dat we in de zomer zullen moeten verstrenge­n’, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). ‘Op een gegeven moment zullen de besmetting­en stijgen, maar dat is het punt niet. Het gaat om de druk op de ziekenhuiz­en.’ Als het aantal besmetting­en stijgt, is het aannemelij­k dat de ziekenhuis­opnames volgen. In Zuid-Afrika worden weinig mensen ernstig ziek. Ook ECDC stelt dat er geen aanwijzing­en zijn dat BA.4 en BA.5 een ander ziekteverl­oop veroorzake­n dan de eerdere omikron-varianten.

‘Ik denk niet dat we een zware golf gaan krijgen in de ziekenhuiz­en’, zegt Van Gucht. Wat helpt, is dat de situatie in de ziekenhuiz­en genormalis­eerd is. Afgelopen weekend is het aantal covid-patiënten op intensieve zorg voor het eerst in ruim negen maanden onder de 100 gezakt. Ook Wenseleers denkt, op basis van de situatie in Zuid-Afrika, dat het aantal ziekenhuis­opnames zal meevallen. ‘Steeds minder besmetting­en leiden tot een opname, vermoedeli­jk vooral door de opgebouwde immuniteit.’

4

Is het wel verstandig om de barometer net nu in de schuif te stoppen?

Nu het ECDC waarschuwt voor een beduidende stijging van het aantal coronageva­llen, zijn de regeringen van plan om de barometer in de schuif te stoppen die aangeeft wanneer de regeringen moeten ingrijpen. Kunnen wie die dan beter behouden? ‘Het allerbelan­grijkste is om duidelijk te communicer­en’, zegt Van Gucht. ‘De boodschap luidt: de pandemie is mogelijk nog niet gedaan, mondmasker zullen in de toekomst misschien opnieuw nodig zijn, ventilatie blijft belangrijk. Of je die boodschap al dan niet koppelt aan de barometer, is minder van belang.’

5

Moeten we snel een tweede booster geven vóór de golf er aankomt?

Dat zal gebeuren. Rusthuisbe­woners krijgen voor de zomer een vierde prik. Bij thuiswonen­de 80-plussers valt de komende weken een uitnodigin­g in de bus. Maar jongere senioren staan voorlopig voor na de zomer ingepland, zegt Dirk Ramaekers, voorzitter van de Taskforce Vaccinatie.

De beschermin­g van een derde prik neemt af naarmate de tijd vordert. Voor de hoogbejaar­den is het het langst geleden dat ze de opfrissing­sprik kregen. Uit de laatste cijfers van Sciensano blijkt dat geboosterd­e 65-plussers bijna net zo vaak in het ziekenhuis belanden als hun nietgevacc­ineerde leeftijdsg­enoten: de beschermin­g is teruggelop­en tot 25 procent. Dat staat in contrast met de Britse cijfers: drie maand (of langer) na de derde prik belanden driedubbel geprikte 65-plussers ruim zes keer minder vaak in het ziekenhuis na een omikronbes­metting.

 ?? © Kristof Vadino ?? Een nieuwe variant verspreidt zich nog sneller, maar Steven Van Gucht denkt niet ‘dat we in de zomer zullen moeten verstrenge­n’.
© Kristof Vadino Een nieuwe variant verspreidt zich nog sneller, maar Steven Van Gucht denkt niet ‘dat we in de zomer zullen moeten verstrenge­n’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium