De Standaard

Al 11 klachten over injecties tijdens fuiven

- Kubra Mayda

SPIKING Het nachtleven is in de ban van een zorgwekken­d fenomeen: ‘needle spiking’.

Het parket van Aarlen opende twee weken geleden een gerechteli­jk onderzoek nadat enkele jonge vrouwen hadden gemeld dat ze gedrogeerd werden tijdens een fuif in de gemeente Rouvroy. Intussen hebben elf vrouwen een klacht ingediend, maar het parket verwacht nog meer meldingen.

Enkele slachtoffe­rs zeiden dat ze de dag na het feest een spoor van een prik hadden opgemerkt op hun arm of hun bil. Een andere jonge vrouw meldde dat ze ’s avonds een verdachte vlek, mogelijk een pil, op de bodem van haar drankje had gezien. Ze kampten allen met verschille­nde symptomen, waaronder duizelighe­id, een zwaar gevoel in het hoofd, misselijkh­eid en geheugenve­rlies. ‘Van acht slachtoffe­rs is bloed en urine afgenomen. De resultaten van de analyse zijn nog niet bekend’, aldus het parket van Aarlen.

‘We moeten opletten, in de meeste gevallen worden de injectiepl­aatsen niet vastgestel­d door de hulpdienst­en’

Jan Tytgat

Toxicoloog (KU Leuven)

In Gent is er één geval bekend bij het parket van OostVlaand­eren. Intussen komen via sociale media ook verhalen uit Brussel naar boven. Op Facebook getuigt een vader anoniem dat zijn zoon slachtoffe­r werd tijdens het uitgaan in april. Zowel het parket van Brussel als de Brusselse politie zegt zelf nog geen meldingen te hebben gekregen. Het fenomeen was al bekend in het VK (1.300 klachten) en Frankrijk (130 klachten).

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) is op de hoogte van het fenomeen needle spiking, maar vreest een paniekreac­tie. ‘Het is theoretisc­h zeker mogelijk dat iemand op die manier gedrogeerd wordt, en we moeten de verhalen blijven geloven, maar we moeten ook opletten, want de injectiepl­aatsen worden in de meeste gevallen niet vastgestel­d door de hulpdienst­en.’

Volgens Tytgat zou het daarbij niet gaan om GHB, een verkrachti­ngsdrug die in een drankje kan worden achtergela­ten. ‘Ik vermoed dat we hier te maken hebben met “snelle” narcotisch­e producten, waarvan je maar een beetje nodig hebt om iemand te drogeren, zoals fentanyl en ketamine.’ Die laatste is volgens Tytgat aan een opmars bezig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium