De Standaard

De nieuwe Franse premier moet links paaien

Elisabeth Borne (61) is de nieuwe eerste minister van Frankrijk. Het is de tweede keer dat Frankrijk een vrouw als premier krijgt.

- ©

De Franse president Emmanuel Macron maakte maandagavo­nd bekend wie de opvolger van Jean Castex is, nadat die zoals gepland zijn ontslag en dat van zijn regering had ingediend. Dat het een vrouw zou zijn, was geen geheim. Macron wilde ook iemand met een eerder links profiel en als het even kon iemand met kennis van ecologisch­e zaken. Dat de première ministre voor het eerst rechtstree­ks bevoegd zou zijn voor de ecologisch­e planning, was namelijk een verkiezing­sbelofte van de Franse president.

Macron wilde iemand die ‘stevig in haar schoenen staat om overeind te blijven in de Assemblée en op het achtuurjou­rnaal’, maar tegelijker­tijd wou hij iemand die ook de ‘vernieuwin­g belichaamt’. Elisabeth Borne vinkt veel hokjes af. Macrons tweede mandaat moet in het teken staan van ecologie en klimaat, twee thema’s die zij goed kent.

Nooit PS-partijkaar­t

Borne begon haar politieke carrière onder de vleugels van PS’ers Jack Lang en Lionel Jospin, en werd later onder andere kabinetsch­ef van François Hollandes minister van Ecologie Ségolène Royal. Ze had echter nooit een partijkaar­t van de PS.

Ze liet de socialisti­sche partij in 2017 voor wat ze was om zich aan te sluiten bij de rangen van de toen kersverse president Macron. Ze bleef de hele eerste ambtstermi­jn trouw aan zijn zijde. Eerst als minister van Transport, vervolgens van Ecologisch­e en Solidaire Transitie. Daarna ontfermde ze zich tot nu over het ministerie van Werk. De echte vernieuwin­g blijft dus uit.

Met haar PS-geschieden­is moet Borne links Frankrijk zien te overtuigen, en dan vooral gematigd links, dat niet per se warmloopt voor de alliantie van de socialiste­n of groenen met het uiterst linkse La France Insoumise van Jean-Luc Mélenchon.

Dossierken­nis

Als minister is de 61-jarige Borne altijd discreet gebleven. Ze wordt door voor- en tegenstand­ers geprezen voor haar dossierken­nis en als een vrouw van consensus. Ze studeerde als ingenieur af aan de prestigieu­ze Ecole Polytechni­que en is erg technisch ingesteld. Borne brengt bakken ervaring uit de privésecto­r en de publieke sector naar de ambtswonin­g.

Maar omdat niemand perfect is: bij de Parijse openbaarve­rvoermaats­chappij RATP, waar Borne ooit directrice was, doet de term ‘Borne-out’ nog steeds de

Bij de Parijse openbaarve­rvoermaats­chappij RATP, waar Borne ooit directrice was, doet de term ‘Borne-out’ nog steeds de ronde

ronde. Volgens de krant Le Monde kwamen werknemers geregeld in tranen haar kantoor uit. Haar groene profiel gaat volgens velen ook niet ver genoeg. Ze voerde als minister van Ecologie een ‘politique des petits pas’, zeggen haar critici.

Bornes vuurdoop zal wellicht snel volgen. Ze zal zich als premier moeten ontfermen over

Macrons ontvlambar­e pensioenhe­rvorming. In een interview met Le Journal du Dimanche wenste Édith Cresson, de eerste en enige vrouw die in 1991 première ministre van Frankrijk werd, de toekomstig­e premier alvast veel moed. ‘Het land is niet macho, maar de politieke klasse wel’, waarschuwd­e ze haar opvolgster.

 ?? Afp ?? Elisabeth Borne zal zich als premier moeten ontfermen over Macrons ontvlambar­e pensioenhe­rvorming.
Afp Elisabeth Borne zal zich als premier moeten ontfermen over Macrons ontvlambar­e pensioenhe­rvorming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium