De Standaard

Componist Servais weer in de kijker

De Koningin Elisabethw­edstrijd staat dit jaar voor de tweede keer helemaal in het teken van de cello. Als stad van de cello en als geboortest­ad van cellovirtu­oos François Servais zet Halle zich graag in de kijker.

- © Ingrid Depraetere

‘De Koningin Elisabethw­edstrijd is na 85 jaar uitgegroei­d tot een van de belangrijk­e muziekweds­trijden ter wereld. Die kans wilden we niet laten liggen om Halle en “onze” Servais te promoten, nu de cello het centrale instrument is van deze editie’, zegt Peter François, voorzitter van de vzw Servais.

En Servais is nooit ver weg op de Koningin Elisabethw­edstrijd. ‘De cellisten die aan de wedstrijd deelnemen, moesten elk een video insturen waarop ze een Etude van Servais spelen. Dat was mogelijk omdat de vzw Servais enkele jaren geleden een heruitgave van de Etudes maakte’, zegt François.

Flagey

Omdat Flagey de komende weken de thuishaven is van iedereen die begaan is met cello, kreeg de vzw Servais de kans om hier een tentoonste­lling op te zetten in de inkomhal over François Servais, de Paganini van de cello.

‘Op deze tentoonste­lling tonen we Hallenaar François Servais als cellist, componist, als reizend virtuoos, zijn belang voor de Belgische celloschoo­l en als Hallenaar’, zegt François.

‘De tentoonste­lling is volledig gratis te bezoeken, alle dagen met uitzonderi­ng van zondag van 14 tot 22 uur. Bij de tentoonste­lling hoort ook een interessan­te brochure met daarin een overzicht van de inhoud van de expo en ook een viertalige folder in een oplage van tienduizen­d exemplaren die Servais tijdens de wedstrijd en internatio­naal moet promoten.’

‘Veel Hallenaren vinden het normaal dat François Servais met zijn standbeeld op de Grote Markt staat’

Peter François

Voorzitter vzw Servais

‘Veel Hallenaren vinden het normaal dat François Servais met zijn standbeeld op de Grote Markt staat maar beseffen eigenlijk niet hoe baanbreken­d hij is geweest voor de muziek’, zegt François. ‘Hij was een wereldster in zijn tijd die de hele wereld afreisde in soms moeilijke omstandigh­eden in de negentiend­e eeuw. Hij is een van de grondlegge­rs van de Belgische celloschoo­l en musiceerde samen met grote namen als Mendelssoh­n, Rossini en Vieuxtemps. Hij werd zeer gewaardeer­d door Shumann, Meyerbeer en Berlioz. Dat de cello vandaag een pin heeft om op te steunen, is een uitvinding van de Hallenaar Servais.’

De finale van de Koningin Elisabethw­edstrijd is in Halle op 4 juni live te volgen op groot scherm in de raadzaal van het stadhuis. Een ticket reserveren kan via www.vondel.be. Een van de winnaars zal te gast zijn op een Servaiscon­cert in ’t Vondel op zondag 27 november.

 ?? Idh ?? Vzw Servais liet de kans niet liggen om op de Koningin Elisabethw­edstrijd Halle als cellostad en stad van Servais te promoten.
Idh Vzw Servais liet de kans niet liggen om op de Koningin Elisabethw­edstrijd Halle als cellostad en stad van Servais te promoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium