De Standaard

Antwerp in polepositi­on voor trainer Mark van Bommel

Mark van Bommel (45) staat centraal in een trainersca­rrousel in het Belgisch voetbal. Hij sprak met Genk om er de nieuwe coach te worden, maar Antwerp wil Genk aftroeven. Op de Bosuil ligt een contract voor twee jaar klaar.

- PieterJan Calcoen

De trainersca­rrousel draait de komende weken overuren. De helft van de eersteklas­sers is op zoek naar een nieuwe coach, maar Antwerp verwacht eerstdaags van die lange lijst geschrapt te worden. De Great Old heeft er goede hoop op dat het Mark van Bommel kan overtuigen om naar de Bosuil te verhuizen. Er ligt een tweejarig contract klaar voor de voormalige internatio­nal van Oranje. Verschille­nde bronnen melden dat de onderhande­lingen vergevorde­rd zijn.

Bij Antwerp moet Van Bommel

Brian Priske opvolgen. De Deen kwam met de nodige adelbrieve­n naar België, maar kon nooit helemaal overtuigen – het voetbal bleef matig en de vroege bekerexit werd hem aangereken­d. De play-offs zijn een dieptepunt: Antwerp kon geen enkele keer winnen en zag Club op zijn veld kampioen spelen. Een paar weken geleden al besliste de bestuursto­p dat Priskes verhaal na het seizoen zou stoppen, ondanks een lopende overeenkom­st.

En zo kwam dus Van Bommel in beeld. Hij is geen onbekende voor sportief directeur Marc Overmars: de twee speelden samen bij het Nederlands elftal. Van Bommel was als voetballer een grote naam – hij verloor een WK-finale en pakte prijzen met Barcelona, Bayern München, AC Milan en PSV -, maar als coach moet zijn carrière nog van de grond komen. Hij was assistent van zijn schoonvade­r Bert van Marwijk bij de nationale ploegen van Australië en Saudi-Arabië. Nadien was hij zelf hoofdcoach. Bij PSV werd hij na een dik jaar ontslagen na ontgoochel­ende resultaten.

Dit seizoen kwam er een herkansing bij VfL Wolfsburg – met de Belgen Bornauw, Casteels, Lukebakio en Vranckx. Ook dat werd een flop. In de beker werd Wolfsburg zelfs gediskwali­ficeerd nadat Van Bommel zes in plaats van de toegestane vijf wissels had doorgevoer­d. In oktober zat zijn Duitse avontuur erop.

Pitbull

Het hield Antwerp niet tegen om vol voor Van Bommel te gaan: het ziet in de voormalige middenveld­er de ideale pion om het vuur in

Deurne-Noord aan te wakkeren. Als speler was Van Bommel een pitbull, ook als coach eist hij een goede mentalitei­t. Hij staat bekend als een echte winnaar en een harde werker, qua voetbalfil­osofie is hij een typische Nederlande­r, zo valt over de grens te horen: hij wil voor goed voetbal staan.

Van Bommel is geen onbekende voor sportief directeur Marc Overmars. De twee speelden samen bij het Nederlands elftal

Bij Racing Genk is de clubleidin­g overigens óók gecharmeer­d door Van Bommel. Het voerde gesprekken met Van Bommel – die afgelopen weekend op de tribune zat tegen Charleroi – om Bernd Storck te vervangen. Hij had wel oren naar een Limburgs avontuur, maar Antwerp heeft nu toch de beste papieren. Genk lijkt de pijlen te richten op Wouter Vrancken (43), die na vier jaar KV Mechelen wil ruilen voor ‘een stap hogerop’.

 ?? Andreas Schaad/getty ?? Mark van Bommel was als voetballer een grote naam, maar zijn carrière als trainer moet nog van de grond komen.
Andreas Schaad/getty Mark van Bommel was als voetballer een grote naam, maar zijn carrière als trainer moet nog van de grond komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium