De Standaard

Het gerecht kan zijn job niet meer doen, zegt het gerecht

Na de parketten klagen nu ook de rechtbanke­n aan dat ze over te weinig middelen beschikken om hun werk te kunnen blijven doen. Bovendien leidt een kafkaiaans ‘fiasco’ tot maandenlan­ge vertraging­en bij nieuwe aanwerving­en.

- Matthias Verbergt

‘We stellen vast dat de werking van de hoven en rechtbanke­n nog altijd niet gefinancie­rd wordt naar behoren en al helemaal niet geherfinan­cierd wordt.’ In een vlammende brief aan minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) klaagt Fabienne Bayard, als voorzitste­r van het College van Hoven en Rechtbanke­n, de spreekbuis van de rechters in ons land, de onderfinan­ciering van de magistratu­ur aan.

De aanleiding is het budget van 3,6 miljoen euro dat de overheid ter beschikkin­g stelt om gepensione­erde rechters te vervangen. ‘Ontoelaatb­aar laag’, schrijft Bayard. Met dat bedrag kan de rechterlij­ke orde 21 vacatures voor magistrate­n en 47 voor ondersteun­end personeel invullen, terwijl er respectiev­elijk 54 en minstens 121 dit jaar vertrekken. ‘Dit is veel te weinig’, luidt het in de brief, die De Standaard inkeek. ‘Hiermee kan de lopende dienstverl­ening absoluut niet worden verzekerd.’

‘Elke magistraat die niet ver vangen kan worden, is een kamer die gesloten wordt, zijn zaken die niet kunnen voorkomen en rechtzoeke­nden die in de kou blijven staan’, klinkt het. ‘De herfinanci­ering van Justitie is noodzakeli­jk om de rechtsstaa­t te garanderen.’ Bovendien kwamen de budgetten laat binnen dat de eerste nieuwe magistrate­n amper voor het einde van het jaar aan de slag zullen kunnen en dat niet alle middelen besteed zullen kunnen worden. ‘Dit is schrijnend gezien de noden binnen de hoven en rechtbanke­n.’

Fabienne Bayard

De noodkreet van de zogenaamde zittende magistratu­ur komt boven op die van de staande magistratu­ur. Vorige week trok de verzamelde top van de parketten en de politie in ongeziene slagorde in de Kamer aan de alarmbel wegens een tekort aan capaciteit om criminalit­eit te onderzoeke­n. Dezelfde topmagistr­aten zetten gisteren hun getuigenis­sen in de Kamer verder.

De klachten weerspiege­len de teleurstel­ling van de magistratu­ur als een reactie op hooggespan­nen verwachtin­gen. De federale regering laat het jaarlijkse justitiebu­dget groeien van 2 miljard naar 2,5 miljard euro tegen 2024. Van Quickenbor­ne beloofde daarmee onder meer 800 vacatures voor de magistratu­ur uit te schrijven.

Maar de uitvoering daarvan is complex, onder meer omdat het aantal gekwalific­eerde kandidaten beperkt is. Van de in totaal 267 vacatures in 2021 werden er slechts 172 ingevuld. ‘Van Quickenbor­ne zei dat hij alles zou oplossen, maar dat blijkt in de praktijk toch niet zo simpel’, zegt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenberg­h, die de Kamercommi­ssie Justitie voorzit. ‘De minister wordt onderuitge­haald door zijn eigen slogans.’

Werkloos toekijken

Op het kabinet-Van Quickenbor­ne wordt verrast, maar begripvol gereageerd op de brief. Volgens hen viel het budget voor aanwerving­en deze keer lager uit wegens technische redenen, waarvoor de magistratu­ur gewaarschu­wd was, en ook door een loonsverho­ging na gunstige evaluaties voor ondersteun­end personeel. Het kabinet benadrukt dat er nog tientallen vacatures lopen en dat Justitie nu over 11.085 voltijdse medewerker­s beschikt, tegenover 10.560 in 2019.

Maar daarnaast steekt een kafkaiaans probleem de kop op. Waar Justitie vroeger zelf haar personeels- en loonadmini­stratie regelde, gebeurt dat sinds februari door PersoPoint, het gemeenscha­ppelijke sociaal secretaria­at van de federale overheid. Sindsdien zijn de klachten over de werking niet bij te houden.

‘Een fiasco’, noemt Bayard het project in haar brief. ‘Campagnes voor het vergroten van de attractivi­teit (van een job als magistraat, red.) worden ingehaald door de praktijk. Wat een verspillin­g van tijd, energie en budget. Dit is onaanvaard­baar!’ Zo heeft De Standaard weet van rechters in spe die na hun voordracht nog maandenzo lang werkloos moesten toekijken tot hun benoeming in het Belgisch Staatsblad gepublicee­rd was.

‘De besluiten die wel doorkomen, staan in veel gevallen vol fouten’, aldus Bayard. ‘We verliezen hierdoor kandidaten.’ Het kabinet-Van Quickenbor­ne erkent de moeilijke samenwerki­ng met PersoPoint, dat onder een andere overheidsd­ienst dan Justitie valt, en zegt dat er gekeken zal worden hoe de moeilijkhe­den verholpen kunnen worden. Op een vorige lijst met concrete problemen die Justitie half maart naar PersoPoint stuurde, antwoordde het sociaal secretaria­at pas eind april.

‘De herfinanci­ering van Justitie is noodzakeli­jk om de rechtsstaa­t te garanderen’

Voorzitter College van Hoven en Rechtbanke­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium