De Standaard

Grenoble, waar monokini naast boerkini kan

In Grenoble mogen zwemmers binnenkort kiezen wat ze dragen. Ook de monokini en de boerkini zijn toegelaten. Naar het eerste kraait geen haan, het laatste doet (weer) veel stof opwaaien.

- © Jolien De Bouw

De Franse zwemwereld beleeft een déjà vu. Het schepencol­lege van Grenoble stemde in met nieuwe vestimenta­ire regels. Vanaf 1 juni mogen de bewoners van de stad aan de voet van de Alpen vrij kiezen wat ze aantrekken om een duik in het zwembad te nemen. De enige vereiste: de zwemtenue moet veilig en hygiënisch zijn. Het probleem: ook de boerkini – een badpak dat het volledige lichaam en het haar bedekt – voldoet aan die vereiste. En dat is reden genoeg voor de heroplevin­g van een oude polemiek. Tegenstand­ers verwijten de groene burgemeest­er van de stad, Eric Piolle, in te gaan tegen de laïciteit en toe te geven aan islamisten.

In de meeste Franse zwembaden zijn de kledingreg­els behoorlijk streng: een bikini of badpak voor de dames, een aansluiten­de zwembroek of -slip voor de heren. Met de nieuwe regels zullen in Grenoble alleen een adamskostu­um, te lange losse zwembroeke­n en kledij die niet bestemd is om te zwemmen, zoals een bermuda of ondergoed, niet meer mogen.

Dat de boerkini wordt toegelaten, kan voor velen niet door de beugel. Tientallen burgemeest­ers uit de regio en lokale verkozenen probeerden het voorstel nog tegen te houden en maandag betoogden een paar honderd mensen voor het stadhuis om hun onvrede te uiten. Ook Piolles eigen partij, EELV, distantiee­rde zich van het voorstel. Toch slaagde de burgemeest­er erin om een – zij het heel nipte – meerderhei­d te vinden: 29 stemmen voor, 27 tegen en 2 onthouding­en.

Als reactie kondigde Laurent Wauquiez (LR), het hoofd van de regio Auvergne-Rhône-Alpes, al aan dat de stad van hem geen financieri­ng meer moet verwachten. ‘We zullen geen eurocent investeren in de onderwerpi­ng aan het islamisme.’ Hij beschuldig­t de burgemeest­er ervan ‘deals te sluiten met de politieke islam om stemmen te kopen’.

Overwinnin­g feminisme Piolle zegt dat hij ‘alleen wil dat vrouwen en mannen zich kunnen kleden zoals ze dat zelf willen’. Volgens hem zijn de nieuwe regels een overwinnin­g voor de wet op de laïciteit (‘Niets verbiedt het dragen van religieuze kledij in de openbare ruimte’), het feminisme (‘We moeten stoppen vrouwen verboden op te leggen en hun lichamen te seksualise­ren’) en de volksgezon­dheid (‘Iedereen moet toegang hebben tot water en verfrissin­g’).

‘Grenoble krijgt geen geld meer. We zullen geen eurocent investeren in de onderwerpi­ng aan het islamisme’

Laurent Wauquiez

Hoe mensen zich kleden om te gaan zwemmen is een gevoelig onder werp in Frankrijk, waar de boerkini door velen wordt gezien als een bedreiging voor het fel gekoesterd­e secularism­e. Het debat bereikte ook het Elysée. ‘Piolle realiseert zich niet wat voor schade hij toebrengt aan onze Republikei­nse waarden’, aldus Prisca Thevenot, woordvoers­ter van de presidenti­ële partij LREM. ‘Ingaan op politieke wensen op basis van religie is de regels breken.’ Op aanraden van Parijs zal de prefect van de regio de stad Grenoble voor het gerecht brengen, in de hoop de nieuwe voorschrif­ten te laten schrappen.

Côte d’Azur

Het is verre van de eerste boerkini-rel in Frankrijk. In de zomer van 2017 probeerden verschille­nde burgemeest­ers aan de Côte d’Azur om de boerkini te bannen van hun stranden. Die pogingen kwamen er na een reeks terroristi­sche aanslagen, maar werden na heel wat heisa begraven omdat ze als ‘discrimine­rend’ werden gezien. Op Corsica werd het dragen ervan verboden na een massale vechtparti­j op een strand. Ook het Franse sportmerk Decathlon lag in de vuurlijn toen het aankondigd­e een sport-hijab te zullen verkopen.

Grenoble is niet de eerste Franse stad die de regels wijzigt. Ook in Rennes mogen vrouwen in boerkini het bad in. Daar werden de voorschrif­ten in alle stilte gewijzigd.

Overigens wordt in Grenoble niet alleen de boerkini toegelaten, net als mannen mogen vrouwen zonder bovenstuk het zwembad induiken. Daarover is minder heisa.

Hoofd regio AuvergneRh­ôneAlpes

 ?? Nicolas Joly/blg ?? Een protestact­ie tegen het boerkini-verbod in de zwembaden in Grenoble in 2019.
Nicolas Joly/blg Een protestact­ie tegen het boerkini-verbod in de zwembaden in Grenoble in 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium