De Standaard

Boerenbond zul je niet horen klagen over nieuwe minister van Landbouw ANALYSE

Als nieuwe minister van Landbouw weet Jo Brouns dat er een ‘persoonlij­ke vriend’ over zijn schouder kijkt: Boerenbond-voorzitter, streek- én partijgeno­ot Lode Ceyssens. Dat maakt de N-VA nerveus over het stikstofdo­ssier.

- Simon Andries

Het kan verkeren in de politiek. Een paar jaar geleden was de populaire burgemeest­er en Vlaams Parlements­lid Lode Ceyssens (50) nog de gedoodverf­de nieuwe CD&V-kopman in Limburg. Bij de Vlaamse regeringsv­orming in 2019 ging zijn naam over de tongen als een van de grootste kanshebber­s voor een ministersp­ost. Maar dat was buiten Wouter Beke gerekend. Hij eiste zelf het ministersc­hap op als ontslagnem­end voorzitter en de grote politieke ambities van Ceyssens verdwenen in de koelkast. Ceyssens koos vervolgens eieren voor zijn geld door over te stappen naar de Boerenbond, waar hij sinds 1 mei ook voorzitter is.

Dan volgde de ironie van de geschieden­is: nog geen twee weken later nam Beke ontslag als minister. Voor Ceyssens was er geen snelle weg terug, maar CD&V kwam uit bij een wel heel gelijkaard­ig profiel: de 47-jarige Jo Brouns. Net als Ceyssens komt die uit Noord-Limburg en is hij lokaal bijzonder populair. Meer zelfs, Brouns steekt niet weg dat Ceyssens buiten de politiek ‘een persoonlij­ke vriend is’. ‘Al zitten we nu natuurlijk in een totaal andere rol.’

Nog opmerkelij­ker is dat Brouns naast Werk en Economie ook het departemen­t Landbouw overneemt van Vlaams viceminist­er-president Hilde Crevits, ook al had ze afgelopen weekend nog op VTM Nieuws benadrukt dat ze die bevoegdhei­d ‘niet in de steek zou laten’.

Zuhal Demir

Die onverwacht­e switch is helemaal niet zo onschuldig. De partijtop drong erop aan zodat Crevits de handen volledig vrij zou hebben voor het moeilijke departemen­t Welzijn, maar ook omdat Brouns als nieuwkomer veel minder gebonden is aan de deals die Crevits in het stikstofdo­ssier al heeft gesloten met haar N-VA-collega van Omgeving Zuhal Demir.

Het mag ook duidelijk zijn welk vlees de Vlaamse regering straks in de kuip heeft met de nieuwe landbouwmi­nister. Brouns is burgemeest­er van het landelijke Kinrooi, dat bekend staat als aspergegem­eente en waar het gemeentehu­is midden in de velden staat. Pour la petite histoire: op het wapenschil­d van Kinrooi staat de heilige Lambertus afgebeeld. ‘Niet toevallig de beschermhe­ilige van de boeren’, knipoogde CD&V-minister Benjamin Dalle vanmorgen op de persconfer­entie.

‘De helft van mijn familie is landbouwer’, stipt Brouns zelf aan. ‘Ik ben ook een fiere burgemeest­er van de eerste Vlaamse landbouw-incubator in Kinrooi. De landbouw van de toekomst is duurzaam, zowel duurzaamhe­id voor landbouwer­s op langere termijn als duurzaam op het vlak van milieu.’ Hij benadrukt ook dat zijn banden met de Boerenbond ‘uitermate goed zijn’.

Drie weken geleden kwam Boerenbond­voorzitter Lode Ceyssens zelf nog langs in de gemeente Kinrooi om het aspergesei­zoen op gang te trappen. Hij benadrukt vandaag dat de Boerenbond ‘uitkijkt naar de samenwerki­ng met de nieuwe minister’. ‘En uiteraard ken ik hem. We zijn collegabur­gemeesters van nabijgeleg­en gemeenten en collega’s in het parlement geweest. Ik ga ervan uit dat ik in de toekomst, net als in het verleden, op een open en constructi­eve manier met hem kan samenwerke­n’, zegt Ceyssens.

Jo Brouns (CD&V)

Het is nu vooral afwachten hoe Brouns zich straks in de Vlaamse regering positionee­rt in het stikstofdo­ssier. Na de persconfer­entie lichtte hij toch al een tip van de sluier. ‘Ik ga daar niet flauw over doen: het is een heel, heel moeilijk dossier’, zei hij.

Abdij van Averbode

Brouns heeft onder meer vragen bij de plotse omschakeli­ng van oranje naar rode landbouwbe­drijven, zoals in het mediagenie­ke dossier van de abdij van Averbode. ‘Is dat wel correct verlopen? Zijn alle gewijzigde factoren meegenomen in die beslissing? De vraag is nu of we de impact voor alle individuel­e bedrijven voldoende hebben kunnen inschatten.’

Ook in Kinrooi zelf ligt er een rood bedrijf, dat daar weliswaar al langer van op de hoogte was. ‘Ik heb al contact had met de landbouwer in kwestie’, zegt Brouns. ‘Natuurlijk is dat een mokerslag voor de landbouwer­s geweest. Maar we gaan het stikstofpr­obleem niet ontkennen. Het moet gewoon correct gebeuren.’

Bij de N-VA-top heerst intussen toch wat nervositei­t. Daar hadden ze gehoopt dat Crevits zelf de behoeder en uitdrager van het stikstofak­koord zou blijven. Dat gaf volgens de Vlaams-nationalis­ten meer garanties dat het akkoord, dat Crevits zelf mee tot stand bracht, ook effectief gehonoreer­d zou worden. Een nieuwe landbouwmi­nister en een CD&V die zichzelf dringend moet heruitvind­en, dreigen het gevoelige dossier nu nog verder op de helling te zetten.

Oekraïne

In het duidingspr­ogramma De afspraak gaf ex-CD&V-staatssecr­etaris Hendrik Bogaert maandagavo­nd al een schot voor de boeg. Volgens Bogaert moet het stikstofdo­ssier helemaal opnieuw onderhande­ld worden door de oorlog in Oekraïne. ‘Er komt een structuree­l tekort aan betaalbaar voedsel aan. We moeten de land- en tuinbouw alle kansen geven om op maximale capaciteit te kunnen werken’, klonk het.

Die reactie van een einzelgäng­er binnen de partij is voorlopig overdreven, klinkt het bij de CD&V-top. Daar blijven ze naar eigen zeggen loyaal aan het huidige stikstofak­koord. ‘Maar het is misschien niet slecht dat ze bij de N-VA wat nerveus worden.’

‘We gaan het stikstofpr­obleem niet ontkennen. Het moet gewoon correct gebeuren’

Nieuwe minister van Landbouw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium