De Standaard

Langverwac­hte arbeidsdea­l blijft Vivaldi kwellen

De federale regering krijgt de arbeidsdea­l weer op haar bord, nadat werkgevers en vakbonden het nergens over eens zijn geraakt.

-

‘Op de intro na zijn we het echt nergens over eens geraakt’, zegt Mario Coppens van de liberale vakbond ACLVB. Werkgevers en vakbonden, samen vertegenwo­ordigd in de Nationale Arbeidsraa­d (NAR), hadden in maart van de federale regering de opdracht gekregen om zich te buigen over het ontwerp van arbeidsdea­l dat ze gemaakt had.

Dat is de fameuze deal waarbij onder meer de vierdaagse werkweek, het recht op deconnecti­e en extra vorming ingevoerd zouden worden, de Deliveroo-koeriers beter beschermd zouden worden en in de e-commerce flexibeler tot middernach­t gewerkt zou kunnen worden. februari het recht op deconnecti­e al als een motie van wantrouwen tegenover de bedrijfsle­iders. Wat nog zwaar op hun maag ligt, zijn de extra vormingsda­gen die ze verplicht moeten aanbieden, terwijl hun kosten door de opeenvolge­nde indexering­en van de lonen al de pan uit rijzen.

De vakbonden vinden dan weer dat de flexibilit­eit in de e-commerce te groot wordt en dat de Deliveroo-koeriers nog altijd onvoldoend­e beschermd zijn. Gisteren werd het verdeelde advies in de NAR officieel goedgekeur­d, waarna het naar de regering vertrok.

Daar kan het twee kanten uit. De logische weg zou zijn dat de regering het ontwerp, zoals voorgelegd werd aan de sociale partners, integraal in tweede lezing goedkeurt en doorspeelt naar het parlement voor goedkeurin­g.

Maar zo eenvoudig zal het waarschijn­lijk niet zijn. ‘Wij zullen het advies van beide kanten analyseren en aanpassing­en voorstelle­n aan de regering’, laat minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) in een eerste reactie weten.

De kans is groot dat Vivaldi een zoveelste rondje arbeidsdea­l zal draaien. Door gisteren met een eigen koopkracht­pakket uit te pakken, vóór het advies van de expertengr­oep, toonde de PS nogmaals dat ze op sociaal vlak alles uit de kast wil halen. De toegift van de PS om in de e-commerce makkelijke­r nachtarbei­d toe te staan, gebeurde al met lange tanden.

Aan de andere kant worden de liberalen overvraagd door werkgevers die klagen over de hoge (loon)kosten. Dat is er sinds de Oekraïnecr­isis niet op verbeterd.

De arbeidsdea­l vormt een delicaat evenwicht tussen links en rechts in de regering. Als één element uit de deal wordt getrokken, dreigt het kaartenhui­sje in elkaar te storten.

Lange lijdensweg

De deal wordt door Vivaldi nochtans beschouwd als een essentiële opstap naar een werkzaamhe­idsgraad van 80 procent – hoewel de meeste critici vinden dat hij daarvoor niet ver genoeg gaat.

De deal heeft ondertusse­n ook al een lange weg afgelegd. De principes van het akkoord werden al afgesproke­n bij de opmaak van de begroting in oktober vorig jaar. Nadien duurde het tot februari om al die principes in een tekst te gieten waarover de zeven Vivaldi-partijen het eens zijn.

Die tekst dreigt nu, na het verdeelde advies van de sociale partners, opnieuw door de Vivaldimol­en te gaan. Het is aan premier Alexander De Croo (Open VLD) om dat te vermijden, zodat het liberale paradepaar­dje snel naar het parlement kan. De ambitie van Dermagne is om dat voor de zomer te doen.

De arbeidsdea­l vormt een delicaat evenwicht tussen links en rechts in de regering. Als één element sneuvelt, dreigt het kaartenhui­sje in te storten

 ?? Belga ?? Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (vooraan) en PS-voorzitter Paul Magnette.
Belga Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (vooraan) en PS-voorzitter Paul Magnette.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium