De Standaard

Engie zet hakken in het zand over verlenging kerncentra­les

- © Pascal Sertyn

ENERGIE Twee Belgische kerncentra­les openhouden kan alleen op voorwaarde van een ‘evenwichti­ge risicoverd­eling’, zegt Engie. Die centrales blijken de grote winstmotor van het Franse energiecon­cern te zijn.

Engie, het Franse moederbedr­ijf van Electrabel, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar gouden zaken gedaan dankzij de hoge energiepri­jzen. Een van de grootste winstmachi­nes was de Belgische kernenergi­e. Met een bedrijfswi­nst van 583 miljoen euro in drie maanden waren de Belgische kerncentra­les goed voor bijna 17 procent van de totale bedrijfswi­nst van de Franse energiegro­ep. Die totale winst ligt op 3,5 miljard euro. Die werd dan nog gedrukt door hogere belastinge­n op sommige installati­es.

Het Franse energiecon­cern greep de bekendmaki­ng van de kwartaalci­jfers meteen aan om te onderstrep­en dat het tien jaar langer openhouden van de kerncentra­les in België niet kan worden bestempeld als business as usual. Zo’n verlenging houdt ‘een risico in dat verder gaat dan de normale activiteit van een particulie­re uitbater’, zegt Engie.

Deal voor de zomer

Het energiecon­cern windt er ook geen doekjes rond: een levensduur­verlenging is alleen mogelijk als er met de Belgische regering afspraken gemaakt worden over een ‘evenwichti­ge risicoverd­eling’. Dat omvat een ‘voorspelba­ar, stabiel en levensvatb­aar investerin­gsregime en een duidelijk omschreven kader voor de ontmanteli­ng en het beheer van het kernafval’.

Engie benadrukt nog eens dat de voorbereid­ing van die levensduur­verlenging vijf jaar in beslag zal nemen. Daarmee maakt het de Belgische overheid duidelijk dat er voor de stroomvoor­ziening van ons land twee winters zonder kernenergi­e zitten aan te komen: in 2025-2026 en 2026-2027.

De Belgische regering nam midden maart de beslissing om twee Belgische kerncentra­les tien jaar langer open te houden, tot 2035 (DS 19 maart). Daarover moeten met Engie wel nog afspraken worden gemaakt. België hoopt die deal nog voor de zomer te sluiten.

De hoge winsten die Engie maakt dankzij de Belgische kerncentra­les, zullen mee de toon zetten tijdens die onderhande­lingen. Ook al omdat het Franse energiecon­cern er vertrouwen in heeft dat de grote winsttoena­me van de voorbije maanden geen unicum is. De nettowinst­prognose voor 2022 wordt zelfs sterk opgetrokke­n. Engie mikte eerst op 3,1 en 3,3 miljard euro nettowinst. Nu gaat het ervan uit dat die tussen 3,8 en 4,4 miljard euro zal liggen.

Minder Russisch gas

Er wordt ook uitgekeken hoe Engie zal omspringen met zijn Russische gascontrac­ten. Het Franse energiecon­cern was de afgelopen jaren een van de grote afnemers van Russisch gas. Ongeveer een vijfde van de gasleverin­gen aan Engie komt uit Rusland.

Ceo Catherine MacGregor zei op een briefing dat Engie snel werk maakt om minder afhankelij­k te worden van Russisch gas. Eind maart was die afhankelij­kheid al met twee derde verminderd, zei ze gisteren. Dat gebeurde onder meer door meer gas aan te kopen bij bestaande leverancie­rs en door contracten te sluiten met nieuwe leverancie­rs.

Beleggers reageerden bijzonder positief op het reilen en zeilen van Engie tijdens de voorbije drie maanden. De beurskoers ging bijna zes procent hoger. Daarmee was het gisteren het best presterend­e aandeel van de Franse sterindex CAC40.

Frans energiecon­cern waarschuwt België nogmaals voor twee winters zonder kernenergi­e: in 20252026 en 2026-2027

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium