De Standaard

‘Mensen die al 20 jaar samen wonen, verplaats je niet zomaar’

De Antwerpse zorgorgani­satie Heder wil alle gebruikers van de vestiging aan de Terninckst­raat, mensen met een verstandel­ijke beperking, verhuizen. Hun vertegenwo­ordigers stappen naar de rechter.

-

‘Op een dag zei de verantwoor­delijke: “We hebben een ander dagcentrum voor uw dochter gevonden. Ze zal daar heel goed zijn”. Ik viel uit de lucht. Ik wist nergens van’, vertelt Ester, de moeder van Andrea. Haar dochter is 29, heeft autisme en zegt maar twee woorden: ja en nee. De jonge vrouw gaat al tien jaar naar het dagcentrum van Terninck, een voorzienin­g voor mensen met een verstandel­ijke beperking. Na een fusie in 2019 gingen ze verder onder de naam Heder. De zus van Dirk Maes, Hilde (63), verblijft sinds 2001 in het woonhuis van Terninck, nu Heder. Het woonhuis en het dagcentrum liggen naast elkaar en zijn vijf jaar geleden helemaal vernieuwd.

Maar als de directie haar zin krijgt, komen er op die locatie andere bewoners en gebruikers met een fysieke handicap en een hoger zorgprofie­l, en dus ook een hoger persoonsvo­lgend budget.

Hilde en vijftien anderen moeten verhuizen naar een locatie die nog verbouwd moet worden. Andrea en de andere gebruikers van het dagcentrum mogen nu al niet meer naar het atrium waar het dagcentrum vroeger gevestigd was. Ze moeten naar ’t Salon, een oud herenhuis wat verderop. Hun vroegere dagcentrum is nu een ‘ontmoeting­scentrum’ voor een andere doelgroep geworden.

Collectiev­e verhuizing

Dat steekt bij de familieled­en en bewindvoer­ders. ‘Toen de fusie aangekondi­gd werd, is ons beloofd dat de eigenheid van Terninck bewaard zou blijven. Die belofte komen ze niet na’, zegt Maes. ‘Sinds de fusie zijn ook de meeste zorgmedewe­rkers van vroeger ontslagen of vertrokken. Zij hadden een sterke vertrouwen­sband met onze gasten. Elke keer afscheid nemen, deed pijn.’

Maes verwijst naar de lange geschieden­is van Terninck. Het dagcentrum werd vorige eeuw uit de grond gestampt door ouders van jongvolwas­sen kinderen met een beperking. In 2001, toen de ‘kinderen’ groter werden, werd daar een woonhuis aan toegevoegd. ‘Het was hun geruststel­ling voor de toekomst’, zegt Maes.

Bovendien leven de zestien bewoners van Terninck al ruim twintig jaar samen – bijna ‘als een familie’. Ze vormen een hechte groep met de bezoekers van het dagcentrum. ‘Je kunt ze niet zomaar verplaatse­n of uit elkaar halen’, zegt Maes.

Na protest en een klacht bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, werd er met Heder overleg gepleegd door de nieuwe gebruikers­raad. Die gaf een negatief advies. Maar de directie blijft bij haar besluit. Alleen zullen de zestien bewoners nu collectief verhuisd worden, in plaats van ieder apart. Voor de gebruikers van het dagcentrum wordt een alternatie­f opgedronge­n, alweer zonder overleg.

‘Ze hebben mijn dochter gezegd dat ze mee moest naar ’t Salon en natuurlijk volgt zij’, zegt Ester. ‘Feit is dat ze zo’n beslissing niet aan haar mogen overlaten. Andrea is verlengd minderjari­g. Ik ben degene die beslist.’

Ook Hortensia (53), de zus van Rosita, mist de vorige werking van het dagcentrum. Vorige week hebben beide bewindvoer­ders de voorzienin­g in gebreke gesteld, omdat ze niet akkoord gaan met de verhuizing. De voorzienin­g heeft geantwoord dat alles conform verlopen is. Nu willen de twee Heder dagvaarden in een kortgeding­procedure in eerste aanleg. Volgens hun advocate, Zohra Othman, neemt de voorzienin­g het niet nauw met de regels: ‘Dit kan niet zomaar. Verschille­nde bewindvoer­ders hebben nog geen nieuw contract onderteken­d.’

‘Warm beleid verdwijnt’

Bij de invoering van het persoonsvo­lgend budget, in 2017, werd aan bewoners en gebruikers van voorzienin­gen zorggarant­ie beloofd. Een voorzienin­g kan de zorg niet eenzijdig veranderen.

De bewindvoer­ders vermoeden dat het voor Heder interessan­ter is om mensen met een hoger zorgbudget in het woonhuis te laten intrekken. Bovendien worden de

Als de directie haar zin krijgt, komen er andere bewoners met een hoger zorgprofie­l en dus ook een hoger persoonsvo­lgend budget

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium