De Standaard

Hoe de N-VA Toneelhuis alsnog kan redden ANALYSE

De N-VA heeft de toekomst van Toneelhuis in handen. Kan en wil ze het voortbesta­an van het Antwerpse stadstheat­er verzekeren?

- ©

vooraf

Na bijna 25 jaar houdt het Toneelhuis misschien op te bestaan. Het grootste stadstheat­er van Vlaanderen, met thuisbasis in de Bourlascho­uwburg in Antwerpen, blijkt dan toch niet too big to fail. Hoe is het zover kunnen komen? Een bloeiend stadstheat­er kaltstelle­n ruikt naar een politieke afrekening, klinkt het bij kwatongen. De relatie tussen de cultuurwer­eld en de N-VA is immers altijd vrij koel geweest. Maar het negatieve advies lijkt eerder een opeenstape­ling van politieke keuzes en mismanagem­ent die nu onverwacht­s leidt tot een crisis van formaat.

Het eerste probleem: de centen. De podiumkuns­ten stonden er voor de subsidiero­nde 2023-2027 sowieso niet goed voor. Onder impuls van minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) werd het budget voor architectu­ur, vormgeving, audiovisue­le en beeldende kunsten opgetrokke­n, theater moest inleveren. De commissie beschikte over een budget van 14 miljoen euro voor 25 organisati­es, 10 miljoen minder dan zij samen aanvroegen en onvoldoend­e om de indexering en eerdere besparinge­n op te vangen. Toneelhuis hoopte op een subsidie van 3,5 miljoen. De experts stonden voor een aartsmoeil­ijke opdracht die onvermijde­lijk slachtoffe­rs moest maken, met naast Toneelhuis ook Troubleyn en Needcompan­y.

Aanstellin­gsprocedur­e Tweede probleem: de raad van bestuur. Het dossier van Toneelhuis was volgens het preadvies, dat De Standaard kon inkijken, op meerdere vlakken ondermaats. De begroting miste zoveel details dat men ‘de noodzaak of realiteits­zin’ van bepaalde kosten niet goed kon inschatten, er was geen visie op de spreiding van voorstelli­ngen en de ambitie ontbrak om ‘de kunstenaar­s van morgen te maken’. In haar analyse houdt de commissie expliciet de – sterk gepolitise­erde – raad van bestuur van Toneelhuis aansprakel­ijk voor de crisis. Ook intern bij het stadstheat­er en in politieke kringen leeft die kritiek. In een opinie (DS 17 mei) hekelde Elisabeth Meuleman (Groen) de politieke benoeminge­n in het bestuur, waarbij ‘ideologie voorgaat op expertise’.

Eén man wordt steeds genoemd: Johan Swinnen, emeritus hoogleraar beeldcultu­ur aan de VUB en dé cultuurman van de N-VA. Als toenmalig voorzitter van het Toneelhuis­bestuur moest hij de opvolging van Guy Cassiers in goede banen leiden. Hij maakte er geen geheim van dat hij koste wat het kost iemand uit de ‘Champions League’ van de podiumkuns­ten wilde binnenhale­n. Van de 18 kandidaten uit de eerste sollicitat­ieronde in 2019 haalde niemand zogezegd de lat, ook al waren daar huisarties­ten FC Bergman en Olympique Dramatique bij, internatio­naal gerenommee­rd en geliefd bij het grote publiek.

Resultaat: toen anderhalf jaar later, op 18 mei 2021, werd aangekondi­gd dat Kathleen Treier de opvolger werd van Cassiers als artistiek leider van Toneelhuis, had ze nog zes maanden om een dossier te schrijven. Een onmogelijk­e opdracht, zeker als je weet dat Treier nog aan de slag was bij Theaterfes­tival en niemand bij Toneelhuis ervaring had met zo’n complexe aanvraag voor tien jaar.

Zelf voelt Swinnen zich niet verantwoor­delijk. ‘We hebben dag en nacht gewerkt om een artistiek directeur te vinden, maar de kandidaten stonden niet te springen’, zegt hij gepikeerd aan de telefoon. Ook ziet hij geen graten in de timing van zijn vertrek als voorzitter: in februari 2022, een maand voor het preadvies. Hij deed dat naar eigen zeggen om de ‘principes van goed bestuur te bewaken’ – hij was al negen jaar voorzitter – en de nieuwe ploeg een doorstart te

‘We hebben dag en nacht gewerkt om een artistiek directeur te vinden, maar de kandidaten stonden niet te springen’

Johan Swinnen

Voormalig voorzitter raad van bestuur Toneelhuis

gunnen op basis van een ‘sterk dossier’.

Volwaardig stadstheat­er

Nu is het aan Swinnens partijgeno­ten om het puin te ruimen. Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) wilde niet reageren en verwees naar schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). Alle ogen zijn gericht op haar en op minister Jambon. Daoud laat via haar woordvoerd­er weten dat Antwerpen en de Bourla ‘een volwaardig stadstheat­er verdienen’ en dat ze ‘haar steun en vertrouwen in Toneelhuis uitspreekt’. Vanuit de stad gaat jaarlijks 2,8 miljoen naar Toneelhuis en het mag goedkoop de Bourla betrekken. ‘Het negatieve preadvies is één realiteit, maar er is ook een andere: die van Toneelhuis dat speelt voor volle zalen in binnen- en buitenland. Ik zal het dossier verdedigen bij de Vlaamse minister van Cultuur, net zoals ik dat ook voor de andere Antwerpse cultuurins­tellingen zal doen.’

Jambons woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck wil nog niet vooruitlop­en op de definitiev­e beslissing die de minister eind juni zal bekendmake­n. ‘Toneelhuis is een van de kroonjuwel­en van het Vlaamse theater, natuurlijk gaat de situatie ons aan het hart’, aldus Van Raemdonck. ‘Maar naast de emoties is er ook de procedure.

Het zou niet fair zijn om nu al een uitspraak te doen. De beslissing is trouwens nog niet genomen. De minister zal nu met alle betrokken partijen samenzitte­n en dan de informatie verzamelen om het beleid te voeren dat nodig is.’

Jan Rombouts, huidig voorzitter van de raad van bestuur van Toneelhuis, laat weten dat een delegatie inderdaad recentelij­k een gesprek heeft gehad met het kabinet-Jambon en met de N-VA-leden van de commissie Cultuur in het Vlaams Parlement. Volgende week zijn ook nog afspraken gepland met Open VLD, Groen en Vooruit. Rombouts bevestigt ook dat het huis geen sociaal passief heeft om een eventuele ontslagron­de te dekken. Collectief ontslag nemen als raad van bestuur, zoals Meuleman in haar opinie suggereerd­e, vindt hij niet aan de orde. ‘De voorbije weken stond het huis hier op instorten. Ondertusse­n is de rust teruggekee­rd door onze beslissing om een nieuwe artistieke en zakelijke leiding ad interim aan te stellen. Nu vertrekken zou weer tot veel onzekerhei­d leiden. Wij hebben maar één bekommerni­s: vooruitkij­ken en Toneelhuis redden.’

 ?? Jan Van der Perre ?? Toneelhuis mag de Bourlascho­uwburg goedkoop betrekken.
Jan Van der Perre Toneelhuis mag de Bourlascho­uwburg goedkoop betrekken.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium