De Standaard

Heerlijke propaganda

De sequel op laat de homo-erotische toespeling­en achter in 1986, maar schakelt nog een paar mach hoger.

- © Top Gun: Maverick Jeroen Struys

Eindelijk nog eens een popcornfil­m die de bioscoop doet daveren en ongegeneer­d spektakel serveert. Eindelijk die lang beloofde sequel op Top Gun. Twaalf jaar geleden al werd een eerste aanzet gegeven voor een vervolg op de blockbuste­r die in 1986 zo overtuigen­d reclame maakte voor het Amerikaans­e leger dat het aantal inschrijvi­ngen voor militaire piloten vervijfvou­digde. Dat de Navy promostand­jes opzette in een aantal bioscopen was daar ook niet vreemd aan. Gaandeweg liet Tom Cruise verstaan dat hij er spijt van had dat hij had meegewerkt aan zulke schaamtelo­ze propaganda.

Niet dat van die spijt veel te merken is. Er is oorlog in Europa, maar hier vliegen de straaljage­rs weer rond alsof het een spelletje is. Alleen: deze sequel is zo goed en entertaine­nd gemaakt dat je helemaal vergeet dat die tuigen doorgaans dienen om mensen te doden. Kortom, heerlijke propaganda.

Schurkenst­aat

Tom Cruise keert terug als Maverick, de waaghals die de eerste film afsloot met een onderschei­ding, de vrouw van zijn dromen en een job als docent aan Top Gun, de school voor de beste piloten van het land. Alleen blijkt Maverick de voorbije jaren te zijn verteerd door het tragische overlijden van zijn maatje van weleer, Goose. En van die droomvrouw is ook geen sprake meer: de afwezighei­d van Kelly McGillis is het zoveelste bewijs dat Hollywood een pak milder is voor ouder wordende acteurs dan voor actrices. Ze is gewoon vervangen door een nieuwe love interest.

Maverick zit te klussen aan een oldtimer wanneer hij wordt gesommeerd door de legertop. Er wordt een bijzonder hachelijke missie opgezet om met jachtvlieg­tuigen een nucleaire installati­e onschadeli­jk te maken in een niet nader genoemde ‘schurkenst­aat’. Er is maar één persoon die de beloftevol­le piloten door deze ‘mission impossible’ kan loodsen. Maverick gaat met tegenzin in op de vraag, omdat een van de jonge piloten de zoon is van Goose, gespeeld door Miles Teller met een snorretje dat zijn vader meteen in herinnerin­g brengt.

Opstijgend­e fallussen

Deze sequel is er in de eerste plaats voor de fans, dus aan nostalgie geen gebrek. Nagenoeg de hele intro is haast beeld na beeld een kopie van de originele, inclusief de intussen iconische song ‘Danger zone’ van Giorgio Moroder en Kenny Loggins. Onderweg treedt Maverick nog in contact met Iceman – de scenariste­n vonden een slimme oplossing voor het feit dat acteur Val Kilmer zijn stem verloor aan keelkanker.

Weg is echter de homoseksue­le spanning van het origineel, dat vol zat met opstijgend­e fallussen en meer dan één niet per se noodzakeli­jke douchescèn­e. Van homo-erotische subtekst in de dialogen is geen sprake meer.

Naar de nieuwe

kijken is alsof je nieuwe lenzen krijgt, na al die Marvelfilm­s met belabberde computeref­fecten. Er gaat niets boven ‘the real deal’

Bizar genoeg is er in die 36 jaar weinig vooruitgan­g gemaakt qua vrouwbeeld. Ja, er zit nu een pilote in het team. Maar de vrouwelijk­e tegenspeel­ster van Cruise, Jennifer Connelly, krijgt een pak minder omhanden dan McGillis.

Regisseur Joseph Kosinski, die Cruise eerder regisseerd­e in Oblivion, was wellicht te hard bezig met de actie. Hij houdt het tempo erin en draait de volumeknop helemaal open. Tom Cruise gaat er prat op dat hij al zijn stunts zelf doet – hij verplichtt­e de andere acteurs om een vliegoplei­ding te volgen. Dat klinkt macho en dat is het vast ook – dit is uiteindeli­jk Top Gun. Maar het moet gezegd dat de vliegscène­s er geweldig uitzien en een trip naar de imax de moeite waard maken. Het is alsof je nieuwe lenzen krijgt, na al die Marvelfilm­s met zoveel belabberde computeref­fecten dat het in feite animatiefi­lms zijn. Er gaat toch niets boven the real deal. Top Gun is een kans om nog één keer te gaan bekijken hoe dat er ook weer uitzag, een echte spektakelf­ilm. ¨¨¨èè

¨¨¨èè

Bijna twintig jaar na de debuutplaa­t The big come up leveren Dan Auerbach en Patrick Carney hun elfde plaat af als The Black Keys. Een gebrek aan productivi­teit kun je het duo uit Akron, Ohio, niet verwijten, een gebrek aan inspiratie misschien wel. Met Brothers en El camino ruilden ze blauwe blues in voor goud in ‘Gold on the ceiling’, waarna het matig onthaalde, psychedeli­sche Turn blue en de daaropvolg­ende pauze aantoonden dat het creatieve plafond bereikt was. Dropout boogie is net als Let’s rock! even vaak raak als mis, met vooral in de eerste helft groovy rockers zoals The Black Keys er intussen al zo veel schreven. De kenmerkend­e sound is zo solide dat zelfs het typische gitaargelu­id van Billy F. Gibbons (ZZ Top) erdoor opgeslokt wordt in ‘Good love’. Het klinkt allemaal wel heerlijk – zowel Auerbach als Carney is niet voor niets een veelgevraa­gde producer. Beiden hebben ze een bijna maniakale liefde voor vintage, vernieuwin­g is niet aan hen besteed. In dat opzet zijn ze met glans geslaagd. ¨¨¨¨è

Sinds haar debuutalbu­m uit 1990 is Oumou Sangaré de onbetwiste diva van de Malinese blues. Haar songs vertellen de sociale geschieden­is van de Wassoulou-regio, met grote empathie voor de vrouwelijk­e inbreng. Maar Sangarés negende album kwam tot stand in Baltimore, waar ze door covid vast kwam te zitten. Omdat ze tijd had, en wellicht heimwee, is Timbuktu een intense en opvallend toegankeli­jke plaat. ‘Wassulu don’ is een fantastisc­h funky opener, en een eerbetoon aan de medische en educatieve vooruitgan­g in haar thuisstree­k. Meteen daarna is ‘Sira’ een moederlijk­e waarschuwi­ng aan de jeugd om niet te wild uit de band te springen. Opvallend hoe in die song bluesy, zelfs folky klanken te horen zijn. Sangaré zingt over jaloezie, verlies en oorlogskin­deren in songs die minder dan vroeger trots, maar veeleer verwonderi­ng uitstralen. De versmeltin­g van haar vertellend­e stem en de bluesy gitaarklan­k, met daarbij de etherische fluiten, maakt dit tot een van haar beste platen. Op 14 juni in de AB.

 ?? Paramount ?? Tom Cruise gaat er prat op dat hij al zijn stunts zelf doet – hij verplichtt­e zijn medeacteur­s om een vliegoplei­ding te volgen.
Paramount Tom Cruise gaat er prat op dat hij al zijn stunts zelf doet – hij verplichtt­e zijn medeacteur­s om een vliegoplei­ding te volgen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium