De Standaard

Hoeveel bots heeft Twitter nu echt?

- Dominique Deckmyn ©

SOCIALE MEDIA Maximaal een op de twintig Twitteraar­s is een ‘bot’, zegt Twitter. Nee, zegt Elon Musk, het zijn er vier keer meer. Wat is er aan de hand?

De overnamest­rijd rond Twitter is deze week uitgedraai­d op een publieke ruzie – uitgevocht­en in tweets – tussen ceo Parag Agrawal en miljardair Elon Musk, die vorige maand een bod van 44 miljard dollar uitbracht op het bedrijf. Die ruzie draait rond het aantal bots.

Een bot is een Twitteracc­ount dat geheel of grotendeel­s geautomati­seerd is. Heel wat bots vervullen een nuttige functie. Wie dat wil, kan bijvoorbee­ld een Twitteracc­ount volgen met waarschuwi­ngen voor onweer of meldingen van aardbeving­en. Het Twitteracc­ount @DeStandaar­d is ook een bot: als een artikel op de homepage van deze krant verschijnt, dan wordt een link naar dat artikel getweet.

Maar Musk is natuurlijk niet boos op nieuws- en aardbeving­sbots. Het is hem te doen om bots die zich voordoen als echte gebruikers en die Twitter verstoren, bijvoorbee­ld door massaal iemands berichten ‘leuk te vinden’ en te retweeten, zodat het Twitter-algoritme die berichten veel prominente­r zal tonen. En dan heb je nog ‘spambots’, die reclame maken voor (al dan niet verdachte) producten en diensten en die bijvoorbee­ld je aandacht trekken door te reageren op je tweets.

Techaandel­en

Twitter beweerde vorige week dat het 229 miljoen dagelijkse gebruikers heeft aan wie het geld kan verdienen. Ten hoogste 5 procent van hen zou ‘fake of spam’ zijn. Als 5 procent van de 229 miljoen dagelijkse gebruikers vals zijn, hou je er nog zo’n 218 miljoen echte over.

Met 20 procent bots heb je nog maar 183 miljoen gebruikers. Dat scheelt. De 20 procent die Musk aanhaalt, is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Sparktoro, een softwarebe­drijf dat sociale media onderzoekt, kwam deze week uit op een cijfer van 19,42 procent.

Maar waarom valt Musk nu pas over het aantal bots? Sceptici vermoeden dat het een voorwendse­l is om zijn biedprijs te verlagen. En dat wil hij vooral doen omdat de waarde van alle technologi­eaandelen de voorbije weken sterk is gezakt.

 ?? Afp ?? Twitter-ceo Parag Agrawal.
Afp Twitter-ceo Parag Agrawal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium