De Standaard

M/v/x voor beginners

- © Cathérine De Kock

Sarah Vandeursen, tot voor kort grappig wezen in De ideale wereld, heeft zich nooit een typisch meisje gevoeld, vertelt ze in de tweedelige documentai­re Sarah in genderland. Foto’s uit haar tienertijd tonen hoe ze toen al (voorzichti­g) het spectrum tussen mannelijk en vrouwelijk aftastte. De documentai­re is opgevat als een persoonlij­ke zoektocht van een oude millennial die de soms heftige discussies over genderiden­titeit interessan­t maar ook verwarrend vindt.

Vandeursen gaat onder meer praten met Elke, een trans vrouw die apart moest douchen in haar vrouwenvoe­tbalploeg, maar ook met Elie, die spijt heeft dat ze op haar zeventiend­e haar borsten liet verwijdere­n. Aan het non-binaire koppel Uwi en Mathisse vraagt ze waarom het zo belangrijk is dat ze hen met de juiste voornaamwo­orden aanspreekt.

Vandeursen neemt ook haar eigen angsten en vooroordel­en mee in de interviews, al wordt het nooit exhibition­istisch. Er wordt gefilmd bij haar thuis, maar haar tienerdoch­ter, van een generatie voor wie een genderfluï­de identiteit veel vanzelfspr­ekender is, komt niet in beeld. Ze zoekt ook zelf de grenzen van haar genderiden­titeit op. Zo gaat ze langs bij een coach bij wie ze producten voor genderexpr­essie test. De boxershort met valse piemel en de binder, die haar borsten afplat, voelen niet lekker, stelt ze vast. Maar de grote valse borsten zijn even ongemakkel­ijk. Gekleed als stereotiep vrouwelijk­e vrouw tuit ze de lippen. ‘Ik doe exact wat ik zelf haat aan de maatschapp­ij’, stelt ze betrapt vast. ‘Kijk, ik hang de bimbo uit.’

Of ze nu trans of non-binair zijn, Vandeursen ontmoet al haar interviewe­es met een open blik, zonder van hen freaks te maken. Zo krijgt ze ook ongecensur­eerde, eerlijke antwoorden. Konthaar, daar hadden ze hem toch voor mogen waarschuwe­n voor hij aan zijn transitie begon, bekent Bappie Kortram, een van de trans mannen achter het Youtubekan­aal Kutmannen. Ook de afkeer tegenover al die ‘wokies met hun transgende­rindoctrin­atie’ van radicaal-feministen en extreemrec­hts komt aan bod. Ook omgekeerd kaart Vandeursen aan of sommige queer mensen misschien zelf niet te star omgaan met de starheid van wie al die veranderin­g niet ziet zitten. Welke kritiek vindt de transgende­rgemeensch­ap dan wel oké, vraagt Vandeursen terecht aan Joz Motmans van het Transgende­r Infopunt. En zijn we niet te veel belang aan het hechten aan gender?

Met Tiktokfilm­pjes en talloze verwijzing­en naar Youtube en Instagram mikt Sarah in genderland overduidel­ijk op jongeren. Soms wordt het iets te expliciet didactisch. Maar voor wie niet weet wat het verschil is tussen polygender en genderquee­r is deze docu een sympathiek­e kennismaki­ng met gender in al zijn wonderlijk­e variaties.

Sarah Vandeursen toont ook haar eigen angsten, maar exhibition­istisch wordt het nooit

 ?? Vrt ?? Sarah Vandeursen in gesprek met Bappie Kortram.
Vrt Sarah Vandeursen in gesprek met Bappie Kortram.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium