De Standaard

Existentië­le vragen op verjaardag­sfeest PMV

-

De Participat­iemaatscha­ppij Vlaanderen (PMV) blies gisterenav­ond op een groots opgezet feest met een duizendtal genodigden in de Zaventemse Skyhall twintig kaarsjes uit. PMV is in die twintig jaar uitgegroei­d tot de belangrijk­ste investerin­gsarm van het Vlaamse Gewest met een beheerd en geadviseer­d vermogen van 1,64 miljard euro en 153 medewerker­s. De verjaardag is een goed moment om zich te bezinnen over de eigen rol.

PMV neemt veel verschille­nde taken op zich die gespeciali­seerde kennis vergen. In haar rol om starters, scale-ups en innovatiev­e bedrijven te ondersteun­en en actief participat­ies te nemen in groeibedri­jven, moet PMV erover waken dat het geen instrument wordt waar handige financiers te vlot komen tanken. Sommige financiers zijn er erg bedreven in om bij de overheid middelen los te weken en leven van de beheersver­goedingen die ze daarop kunnen aanrekenen. PMV is al betrokken bij 58 fondsen.

PMV heeft tijdens de coronacris­is actief de Vlaamse economie gesteund via leningen en waarborgen. Sinds mei 2020 kende ze 670 coronaleni­ngen toe aan kmo’s. Die leningen zijn achtergest­eld aan de bankkredie­ten, waardoor ze de risico’s van de banken inperken. Ook zelfstandi­gen werden actief ondersteun­d. Als bedrijven hun krediet niet kunnen terugbetal­en, is het PMV die de eerste verliezen opvangt.

Omdat PMV geen inzicht biedt in het rendement van de deelactivi­teiten, blijft de maatschapp­ij een black box

Doordat de looptijd van de leningen verlengd werd van 3 naar 5 jaar én bedrijven bovendien maar aan het einde moeten betalen, is het afwachten hoeveel niet terugbetaa­ld zal worden. Een veelvoud aan bedrijven, bijna 2.000, werd ondersteun­d met waarborgen, goed voor 571,5 miljoen aan nieuwe waarborgen. Daardoor heeft het Vlaamse Gewest via Gigarant en PMV/z – de divisie leningen – nu al voor 1,4 miljard euro aan waarborgen uitstaan. Waarborgen hebben het voordeel dat er niet direct geld op tafel moet komen om bedrijven te ondersteun­en, maar vormen wel een latente schuld.

Wat al dat crisisbehe­er nu gekost heeft, is onduidelij­k. Het 140 pagina’s dikke jaarversla­g van PMV biedt op dat punt weinig inzicht. Afgelopen jaar leverde PMV/z een verlies op van 4,76 miljoen. Dat was in het eerste coronajaar overigens 26,3 miljoen, leert een ander jaarversla­g. Wat de (grote) waarborgen hebben gekost, is onduidelij­k. Een gedateerd jaarversla­g van Gigarant laat over 2020 een verlies zien van 41 miljoen.

De groepsreke­ningen van PMV zelf afficheren een geconsolid­eerde nettowinst van 67 miljoen. Maar de buitenwach­t heeft weinig aan dat cijfer omdat een bespreking van het rendement per bedrijfsta­k ontbreekt. Zo blijft de maatschapp­ij een black box. Op een ogenblik dat PMV een nieuw beheerscon­tract moet afsluiten met de Vlaamse regering is transparan­tie nuttig. De taartgrafi­ekjes die het jaarversla­g opvrolijke­n ogen mooi, maar over het reële nut valt te discussiër­en.

Voor alle duidelijkh­eid, PMV is ongetwijfe­ld een nuttig instrument dat een rol te spelen heeft in de economie, maar dat scherpstel­len, kan na twintig jaar nog altijd beter.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium