De Standaard

België maakt vuist tegen Franse ambities bij Euroclear

- ©

EFFECTEN De Belgische overheid trekt zijn belang in de effectenaf­wikkelaar Euroclear op naar 11,1 procent. Intussen is al 21,3 procent van de aandelen in Franse handen.

Bij Euroclear woedt achter de schermen een discrete strijd om invloed. Met name de Franse overheid probeert al jaren zijn greep te vergroten op de grote afwikkelaa­r van beurstrans­acties, die in Brussel gevestigd is. De Fransen waren al de grootste aandeelhou­der via Sicovam, dat 15,9 procent van Euroclear bezit en ze lonkten naar meer. Het Franse staatsvehi­kel Caisse des Dépôts et Consignati­on (CDC), waarmee Parijs ook bij Dexia de richting bepaalt, heeft een pakket van 5,42 procent bijgekocht. Daardoor zit nu al 21,3 procent van de aandelen van Euroclear in Franse handen.

Belgisch offensief

De Belgische staat liet zich niet onbetuigd. De Federale Participat­ieen Investerin­gsmaatscha­ppij (FPIM) kocht een pakket van 4,42 procent van ICE over. Bovendien nam FPIM een belang van 3,62 procent in Euroclear over van BNP Paribas Fortis. Daardoor bezit de Belgische overheid nu 11,1 procent van Euroclear. Andere Belgische investeerd­ers – de Vlaamse en Waalse PMV en SRIW en de verzekerin­gsmaatscha­ppijen de Federale, AG Insurance, Belfius Insurance en Ethias – hebben samen 6,1 procent. Dat brengt het Belgisch kamp op 17,2 procent tegenover 21,3 procent voor Parijs.

Euroclear is samen met het bancaire betaalsyst­eem Swift een belangrijk­e schakel in de internatio­nale financiële wereld. Dat is ook gebleken naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. De Belgische overheid, die in het verleden geen belang hechtte aan beslissing­scentra op eigen bodem, veranderde recent het geweer van schouder. Eerder dit jaar kocht FPIM ook een belang van 6,3 procent in verzekeraa­r Ageas, in een reactie op Chinese interesse in een overname.

Begroting spekken Euroclear heeft van oudsher internatio­nale beurshuize­n als aandeelhou­der maar de jongste jaren zoeken verschille­nde partijen een exit. Een van de ideeën was om Euroclear naar de beurs te brengen maar daarrond is het helemaal stil. Of de Franse overheid er nog op uit is zijn greep op Euroclear te versterken, moet blijken. Sommigen verwachten dat door de toegenomen assertivit­eit van de Belgische staat, de Fransen het voorlopig hierbij zullen laten.

De Belgische overheid hechtte in het verleden geen belang aan beslissing­scentra op eigen bodem, maar dat veranderde recent

De federale overheid tuigt Fpim op als een actieve investerin­gsholding waar de staat al zijn deelneming­en in centralise­ert. De dividenden die vanuit die deelneming­en komen, vormen de oorlogskas van Fpim. Vroeger werden die middelen gebruikt om de begroting te spekken en de staatsschu­ld af te bouwen. Dat lijkt voorlopig geen prioriteit, ondanks waarschuwi­ngen van internatio­nale instelling­en dat de Belgische financiële situatie zorgen baart.

 ?? Rr ?? Euroclear in Brussel.
Rr Euroclear in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium