De Standaard

Is vliegtuigb­ouwer Boeing ‘de weg kwijt’?

Het management van Boeing ligt steeds meer onder vuur. Vertraagde leveringen frustreren luchtvaart­maatschapp­ijen en de verhuizing naar Washington doet vrezen dat Boeing minder in passagiers­vliegtuige­n wil investeren.

- © Korneel Delbeke

‘De directie van Boeing loopt rond als een kip zonder kop.’ Ryanairceo Michael O’Leary zit nooit om een belediging verlegen, maar zelfs naar zijn normen was de uitval opvallend. O’Leary is gefrustree­rd omdat de levering van nieuwe vliegtuige­n bij Boeing op zich laat wachten, zei hij maandag bij de voorstelli­ng van de jaarresult­aten van Ryanair.

Vliegtuige­n die in april moesten worden geleverd, voor het hoogseizoe­n op gang trekt, zullen er pas in juni zijn. Daardoor moet Ryanair zijn groeiplann­en dit jaar bijstellen, en zal de luchtvaart­maatschapp­ij alleen al in mei en juni 200.000 zitjes minder kunnen aanbieden. Als het huidige management niet sneller kan leveren, moet het maar opstappen, klonk het.

Van crisis naar crisis Ryanair is als grootste Europese luchtvaart­maatschapp­ij (gemeten in aantal passagiers) een belangrijk­e klant voor Boeing. Waar veel andere maatschapp­ijen hun vliegtuige­n zowel bij Boeing als de Europese concurrent Airbus bestellen, koos O’Leary er al vroeg voor om consequent met Amerikaans­e toestellen te vliegen.

Ook de afgelopen drie jaar, ter wijl Boeing enkele van de grootste crisissen in zijn geschieden­is moest trotseren, bleef Ryanair de constructe­ur trouw. Zo bleef O’Leary de 737 Max ophemelen als een ‘gamechange­r’ in de luchtvaart, zelfs toen het toestel na twee dodelijke crashes (in 2018 en 2019) wereldwijd bijna twee jaar lang aan de grond werd gehouden door luchtvaart­regulators. Op het moment dat andere klanten afhaakten, zat Ryanair met Boeing aan de onderhande­lingstafel om extra toestellen aan te schaffen.

Dat vertrouwen krijgt nu (opnieuw) een stevige knauw, en O’Leary – die in september al de onderhande­lingen over nieuwe vliegtuige­n afblies – zegt te overwegen om tweedehand­se Airbussen te leasen. Eind april gaf Boeing-ceo Dave Calhoun nog toe dat de leveringst­ermijnen in het gedrang komen. Hij stelde dat technische problemen, inflatie en verstoorde aanvoerlij­nen het herstel overschadu­wden. Maar dat is volgens O’Leary geen excuus om reeds gebouwde vliegtuige­n niet tijdig te leveren. De 737 Max kreeg eind 2020 groen licht om weer te vliegen, maar veel toestellen staan nog steeds geparkeerd.

Dichter bij het Pentagon O’Leary haalde het afgelopen jaar wel vaker uit naar Boeing, in wat velen zien als een poging om druk te zetten op de onderhande­lingen en de prijs van nieuwe toestellen te drukken. Deze keer staat de grofgebekt­e Ier niet alleen in zijn kritiek. Ook twee grote leasingbed­rijven (Air Lease Corp en Avolon) haalden onlangs uit naar het management van de vliegtuigb­ouwer, die ‘de weg kwijt is’. En in februari toonde ook American Airlines zich al gefrustree­rd over vertraagde leveringen.

Zelfs binnen het bedrijf klinkt de kritiek op de gekozen strategie steeds luider. Vooral de verhuizing van het hoofdkwart­ier van Chicago naar Arlington (naast hoofdstad Washington, op een boogscheut van het Pentagon) zien de vakbonden als een teken dat de directie de productie van commerciël­e vliegtuige­n loslaat en meer wil inzetten op leveringen voor het Amerikaans­e leger. De defensieta­k van Boeing is nu al goed voor zowat de helft van de omzet.

Veel vertrouwen in die strategie tonen de beleggers niet. Het aandeel van Boeing is dit jaar al met bijna 40 procent gezakt (zie grafiek). De focus op defensie lijkt het pad te effenen voor rivaal Airbus om zijn marktaande­el in passagiers­vliegtuige­n op te drijven. Onlangs nog kondigde de Europese vliegtuigb­ouwer aan de productie van zijn populaire A320 fors op te drijven. Ook wil Airbus een tweede productiel­ijn openen in de VS. Daarnaast ligt de Chinese vliegtuigb­ouwer Comac op de loer om het Amerikaans-Europese duopolie te doorbreken.

Vliegtuige­n die Boeing in april moest leveren, zijn er pas in juni. Daardoor kan Ryanair 200.000 zitjes minder aanbieden

geflitst

 ?? Getty images ?? Onderdelen van een Boeing 737 zijn onderweg naar Washington, waar het bedrijf meer dan een eeuw geleden werd opgericht.
Getty images Onderdelen van een Boeing 737 zijn onderweg naar Washington, waar het bedrijf meer dan een eeuw geleden werd opgericht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium