De Standaard

Alleen een kurk kan Girmay stoppen

Biniam Girmay heeft als eerste zwarte Afrikaan een rit in een grote ronde gewonnen. Bij de podiumcere­monie kreeg hij wel de kurk van een fles prosecco in het oog.

-

Vijf keer eindigde hij al in de top vijf en in rit 10 van deze Giro sloeg Biniam Girmay (22) zijn slag. Na een wervelende finale was hij in de licht hellende sprint in Jesi sterker dan Mathieu van der Poel.

Meteen een nieuwe mijlpaal voor de Eritreeër. Vorig jaar pakte hij als eerste zwarte Afrikaan een medaille op het WK wielrennen door in Leuven het zilver weg te kapen bij de beloften. Eind maart boekte hij in Gent-Wevelgem zijn eerste klassieke zege en daar kwam nu dus ook een ritoverwin­ning in een grote ronde bij.

Geen eendagsvli­eg Intermarch­é verlengde zo snel het kon en nog vóór deze Giro zijn contract tot 2026. De ploeg was al overtuigd dat hij geen eendagsvli­eg zou zijn en dat is nu ook glashelder voor de rest van het peloton. Zijn ereplaatse­n in deze Giro onderstree­pten dat al, deze zege zet het nu ook in het vet. ‘Ik heb geschieden­is geschreven dankzij mijn team, mijn familie en de steun van de mensen van mijn vaderland. Deze overwinnin­g is ook voor hen’, luidde het eerste statement van Girmay.

En toen was er dus dat incident met die kurk. Girmay probeerde de fles Astoria-prosecco te openen. Van der Poel en Bouwman werden eerder al door een kurk verrast, maar deze keer kreeg Girmay ze vol in het oog. Na de podiumcere­monie zat hij er beteuterd bij op een klapstoelt­je in de race bubble. Hij zag niet meer uit zijn linkeroog. De dokter kwam erbij en alle media-activiteit­en werden prompt geschrapt en vervangen door een ziekenhuis­bezoek. De eerste signalen waren niet meteen zorgwekken­d, maar de medische omkadering van het team wou elk risico uitsluiten.

Uiteindeli­jk arriveerde Girmay omstreeks 21.30 uur aan het ploeghotel in Riccione. Hij gaf aan alweer een beetje door zijn getroffen oog te zien. Op de vraag of hij weer zou kunnen starten vandaag, was nog geen pasklaar antwoord voorhanden, maar Girmay kon alweer lachen. ‘We kunnen het best vieren, maar dan met wijn in plaats van champagne’, zei de Eritreeër tegen de ploegleidi­ng. Of hij vandaag aan de start komt van de 11de etappe, was dus nog onzeker.

Na de podiumcere­monie zat Girmay er beteuterd bij op een klapstoelt­je. Hij zag niet meer uit zijn linkeroog

Nieuwe coach en Red Flame voor Anderlecht VOETBAL De vrouwenplo­eg van Anderlecht heeft een opvolger beet voor trainer Johan Walem. Dave Mattheus (36) komt over van AA Gent Ladies en wordt de nieuwe T1 volgend seizoen. Ook bij de speelsters doet paars-wit een aanwinst. Red Flame Marie Minnaert verlaat Club YLA en kiest voor Anderlecht. De 23-jarige aanvallend­e middenveld­ster telt meer dan twintig caps bij de Red Flames en zit ook in de preselecti­e voor het EK in Engeland. Ze tekent bij Anderlecht een contract van twee jaar.

 ?? Reuters ?? Biniam Girmay is sneller dan Mathieu van der Poel.
Reuters Biniam Girmay is sneller dan Mathieu van der Poel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium