De Standaard

Is het verantwoor­d om zo vaak te staken in gevangenis­sen?

- Serge Rooman

Inrichting­shoofd FOD Justitie Directoraa­tgeneraal Penitentia­ire Inrichting­en. Schrijft in eigen naam.

STAKINGSRE­CHT Serge Rooman maakt zich zorgen over de inflatie aan stakingen in de gevangenis­sen. Grijpen de vakbonden niet te snel naar te drastische middelen?

jaar is nog niet halfweg, en er zijn al vijf stakingen geweest in de gevangenis­sen, op 31 mei volgt nummer zes. De eerste actie vond op 2 januari plaats. Het personeel in de Nederlands­talige gevangenis­sen legde 24 uur het werk neer, nadat er een humanitair­e noodmaatre­gel was ingevoerd. Op korte termijn zouden er extra bedden komen in sommige gevangenis­sen, als oplossing voor de ‘grondslape­rs’. Dat er nog geen garanties waren over de duur van die maatregel, over eventueel bijkomend personeel voor die opdracht en over een structurel­e oplossing, vormde de aanleiding voor de staking. Maar een noodsituat­ie vereist dat je meteen actie neemt en achteraf bijstuurt.

Op 14 februari, 24 maart en 22 april vonden 24 uursstakin­gen plaats voor de verhoging van de koopkracht, en op 8 maart werd actie gevoerd in het kader van Internatio­nale Vrouwendag. Vrouwenrec­hten en koopkracht zijn lovenswaar­dige actiepunte­n, maar zijn het ook prangende kwesties voor wie in de gevangenis­sen werkt? Het penitentia­ire personeel bestaat uit federale ambtenaren met automatisc­h geïndexeer­de lonen. Hun koopkracht blijft dus op peil. Daarnaast is er gelijke toegang en verloning voor mannen en vrouwen in de openbare sector.

Bloed, zweet en tranen

Eerst en vooral: stakingsac­ties hebben het Belgische sociale landschap wel degelijk naar een hoger niveau getild. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om de arbeidsoms­tandighede­n te verbeteren. Het is dan ook logisch dat elke aantasting van het stakingsre­cht hevige emoties teweegbren­gt bij de vakbonden. Toch zijn er enkele kritische bedenkinge­n te maken bij de inflatie van stakingsaa­nzeggingen. Moet er in deze fel getergde sector niet een soort van hiërarchie van ‘redenen om te staken’ overwogen worden? Is het niet beter het stakingsmi­ddel alleen in te zetten als alle andere acties niets blijken op te leveren, en enkel voor problemen die direct met het werkveld te maken hebben?

Daarnaast moeten we ons afvragen welke andere sociale acties mogelijk zijn om een punt te maken. Zodra het sociaal overleg afspringt, gaat het personeel al over tot een 24 uursstakin­g. Er lijkt geen marge meer te zijn tussen overleg en staking, terwijl die er wel degelijk is. Geleidelij­ke opbouw en proportion­aliteit zouden de leidende principes moeten zijn bij het uitstippel­en van een sociale actie.

Tijdens de staking van 31 mei krijgen de gedetineer­den in de gevangenis van Merksplas geen bezoek en geen warme maaltijd, en kunnen ze niet douchen, werken en sporten

Om 16 uur naar bed

Een bijkomende vraag is of je niet beter rekening houdt met de gevolgen voor de publieke dienstverl­ening bij een beslissing om al dan niet over te gaan tot een sociale actie. Daar knelt het schoentje. De 24 uursstakin­g is de meest drastische vorm van actie. Ze hakt genadeloos in op de dienstverl­ening in de gevangenis­sen.

Om de impact daarvan te illustreHe­t

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium