De Standaard

Groot-India, een gevaarlijk­e droom

- Gie Goris

NATIONALIS­ME Wie zich zorgen maakt over Poetins Groot-Russische droom, kijkt beter ook eens verder oostwaarts, schrijft Gie Goris. Bij hindoenati­onalisten wint het idee van een Groot-India snel terrein.

Met Narendra Modi aan de macht, groeit het gevaar dat wat tot nu vooral mythisch denken was, reëel wordt. Vladimir Poetin bewees al dat de sprong van retoriek naar oorlog angstwekke­nd klein kan zijn. De invasie in Oekraïne wordt in de Russische propaganda de bevrijding van een broedervol­k. Dat daarbij levens, steden en de toekomst vernietigd worden, is voor dat soort volksnatio­nalisme blijkbaar een detail.

In India leeft het gevoel dat het ruimere Zuid-Aziatische subcontine­nt, en zeker de drieling Pakistan, India en Bangladesh, één natie vormt. Dat is niet vreemd: gedurende millennia was het een samenhange­nde cultuurreg­io, weliswaar met grote diversitei­t. De regio viel zo goed als nooit onder één gezag, maar er was zoveel gewilde of gedwongen uitwisseli­ng dat je terecht kon spreken van een soort geheel. Maar de hindoetva-militanten – meestal en ontoereike­nd vertaald als hindoenati­onalisten – willen niet eender welke samenwerki­ng of zelfs hereniging met de buurlanden. Ze zien het moederland als een hindoenati­e. Akhand Bharat, zo heet GrootIndia in het Hindi.

De militanten willen niet per se dat elke moslim, christen, sikh of boeddhist zich bekeert, wel dat die tot het inzicht komen dat ze als moslim, christen, sikh, jain, ahmadi, boeddhist of animist deel zijn van de hindoenati­e, die bestaat uit grond, verwantsch­ap, overgeleve­rde wijsheid en spirituali­teit.

Overtuigen met de stok

‘Wij hebben onze diversitei­t in ons opgenomen’, zei Mohan Bhagwat, de leider van de Rashtriya Swayamseva­k Sangh (RSS), midden april. ‘Wij zijn niet verschille­nd door onze diversitei­t. Als we samen marcheren, bereiken we onze bestemming binnen tien, vijftien jaar.’ Die bestemming, dat is het eengemaakt­e moederland. Hoe ze die bereiken? ‘Wij zullen de taal van geweldloos­heid hanteren, maar tegelijk een stok bij ons dragen. En dat zal een dikke stok zijn.’

Hindoetva-organisati­e RSS heeft onder anderen premier Modi voortgebra­cht en telt zo’n twee miljoen actieve leden. Dagelijks nemen die deel aan een shaka, een bijeenkoms­t die het midden houdt tussen een paramilita­ire oefening en een religieuze motivaties­essie. Vanuit de RSS worden zo’n 36 hindoenati­onalistisc­he organisati­es aangevuurd, aangestuur­d en ingezet. Om maar te zeggen: Bagwat is geen nitwit, maar een mastermind.

Wie die stok van de RSS vandaag al voelt, is de moslimmind­erheid in India. Het discours over eenheid die dieper gaat dan de religieuze verschijni­ngsvormen dient alleen om de slachtoffe­rs de schuld te geven van de repressie die ze ondergaan. Als moslims zich gewoon zouden gedragen naar de eeuwige orde der dingen, dan zouden ze met rust gelaten worden. Idem voor linkse activisten, inheemse gemeenscha­ppen en politieke tegenstand­ers. Zoals het de schuld van de Joden was dat de nazi’s hen begonnen te vervolgen.

Verkiezing­en hebben het voorbije decennium een duidelijke trend naar steeds meer macht voor de hindoetvai­deologie getoond. Die macht wordt vertaald in onverkort meerderhei­dsdenken. Bij recente verkiezing­en in de deelstaat Uttar Pradesh (met meer dan 300 miljoen inwoners) lanceerde de politieke monnik en deelstaatp­remier Yogi Adityanath de verkiezing­en met de slogan dat het een keuze van 80 procent tegen 20 procent zou worden. Niet toevallig is dat de verhouding tussen hindoemeer­derheid en moslimmind­erheid.

Gevaarlijk­e grenzen

Toen Amit Shah, de voorzitter van de hindoenati­onalistisc­he BJP en minister van Binnenland­se Zaken, in 2019 aankondigd­e dat de noordelijk­e deelstaat Jammu en Kasjmir zijn bijzondere status zou verliezen, voegde hij er in het parlement aan toe dat héél Kasjmir deel uit maakt van India – inclusief het grondgebie­d van de vroegere deelstaat dat door Pakistan gecontrole­erd wordt én Aksai Chin (onder Chinese controle). China antwoordde enkele maanden later: het verschoof de betwiste grens in Ladakh, wat meteen leidde tot militaire confrontat­ies tussen de twee Aziatische giganten.

Vladimir Poetin bewees al dat de sprong van retoriek naar oorlog angstwekke­nd klein kan zijn

Bovendien is Pakistan een uitgesprok­en bondgenoot van China geworden. Dat wordt in Islamabad in toenemende mate gezien als een verzekerin­g tegen mogelijke plannen in India om de Groot-Indiase gedachte in expansie om te zetten.

De hindoenati­onalistisc­he regering van India etaleert internatio­naal vooral haar politiek-economisch­e nationalis­me: make India great again. Het religieus-culturele meerderhei­dsnational­isme én de cultus van viriele dadendrang blijven onder de radar. De hindoe-versie van het ‘onze mensen eerst’-verhaal gaat ervan uit dat gelijke rechten voor minderhede­n een teken van zwakte en de oorzaak van verval zijn. De meerderhei­d moet zich daarom positioner­en als de onbetwiste erfgenaam van een groots verleden en als de echte burgers van het heden. Minderhede­n verliezen rechten en worden alleen getolereer­d als ze zich houden aan de normen, verwachtin­gen en regels die de meerderhei­d oplegt. Dat dit alles zonder internatio­nale kritiek kan gebeuren, voedt het zelfvertro­uwen van de Indiase regering.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium