De Standaard

Renovatiep­lan Conservato­rium Brussel is klaar

Het plan om van het uitgeleefd­e Brusselse Conservato­rium een state-of-the-artsite te maken, is eindelijk klaar. Het project zal minstens 75 miljoen euro kosten.

- Veerle Vanden Bosch

Als het Brusselse Conservato­rium de voorbije jaren het nieuws haalde, was het vanwege de treurige staat ervan: brokstukke­n vielen uit plafonds en uit gevels, er waren lekkende daken en afbladdere­nde muren, piano’s zakten door de vloer, sommige delen van de site zijn bouwvallig. Jarenlang luidde het Conservato­rium vruchteloo­s de alarmbel.

In 2016 kwam er schot in de zaak. Origin, A2RC en FVWW – de combinatie van architecte­nbureaus die in 2018 als beste uit de bus kwam in de wedstrijd voor de restaurati­e en uitbreidin­g van het gebouw – hebben nu hun plannen klaar. Origin specialise­ert zich in erfgoed en werkte onder meer met Zaha Hadid aan het Antwerpse Havenhuis, A2RC tekende onder meer voor de ateliers van De Munt en de renovatie van de KVS.

Compacte nieuwbouw

Het Conservato­rium vormt een blok tussen de Regentscha­psstraat, de Kleine Zavel en de Wolstraat. Het gebouw, ingehuldig­d in 1876, was een paradepaar­dje van het nog jonge België. Het hoofdgebou­w en de directeurs­woning op de hoek van de Kleine Zavel werden ontworpen door Jean-Pierre Cluysenaar, die ook tekende voor onder meer de Brusselse Sint-Hubertusga­lerij. Eind 19de eeuw nam het Conservato­rium ook vijf historisch­e huizen in de achterligg­ende Wolstraat in gebruik.

De plannen houden een restaurati­e in van het complex van Cluysenaar. De grote concertzaa­l zal in haar oorspronke­lijke staat worden hersteld, inclusief het waardevoll­e orgel van Cavaillé-Coll uit 1880. Het pand waarin de erfgoedbib­liotheek huist – een 20ste-eeuwse toevoeging – wordt afgebroken.

In het binnengebi­ed tussen het pand van Cluysenaar en de huizen aan de Wolstraat komen een binnentuin en een compacte nieuwbouw met daarin een ondergrond­s bibliothee­kdepot met optimale klimatolog­ische omstandigh­eden, een kamermuzie­kzaal met een vaste tribune die plaats biedt aan 150 bezoekers, ruime masterclas­s-studio’s en een repetitiez­aal.

In de huizen aan de Wolstraat worden technische en administra­tieve diensten, een guesthouse voor gastdocent­en en artiestenl­oges ondergebra­cht. Vanaf de Wolstraat zal ook inkijk zijn naar de binnentuin, wat de transparan­tie van de site naar buiten versterkt. De bibliothee­k wordt gehuisvest op het gelijkvloe­rs van de directeurs­woning rondom een wintertuin. Op de verdieping komen nieuwe klasruimte­s. De bestaande klassen worden gerenoveer­d en aangepast naar hedendaags­e akoestisch­e normen.

Geglazuurd­e bakstenen

Het Conservato­rium zal liefst zes tuinen tellen. Dat maakt de site klimaatbes­tendiger en geeft structuur aan het ontwerp. Natuurlijk daglicht kan tot diep in de gebouwen binnenvall­en. De nieuwbouw wordt opgetrokke­n in porseleinw­it geglazuurd­e bakstenen, waarin het licht en het groen van de binnentuin zullen reflectere­n.

De ontwerpers gaan voor maximaal overzicht: vanop de erekoer aan de Regentscha­psstraat zul je rechtstree­ks kunnen doorwandel­en naar de binnentuin en de huizen van de Wolstraat. Er komt een grote, van bovenuit verlichte centrale trappenhal die het oude en het nieuwe gebouw en alle verdieping­en met elkaar verbindt. De trap leidt naar een dakterras met een ruim zicht op de omgeving.

Het budget wordt geraamd op 75 miljoen euro: de Regie der Gebouwen, de Vlaamse en Franse Gemeenscha­p investeren elk 20 miljoen euro, Beliris draagt 15 miljoen euro bij. Eind dit jaar moet de bouwaanvra­ag worden ingediend.

Brokstukke­n vielen uit plafonds en gevels, er waren lekkende daken, piano’s zakten door de vloer

 ?? © ?? Een simulatiet­ekening van de nieuwe repetitiez­aal. origin, a2rc, fvww
© Een simulatiet­ekening van de nieuwe repetitiez­aal. origin, a2rc, fvww

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium