De Standaard

Commissie wil zonnepanel­en verplichte­n vanaf 2026 Prijsplafo­nd kan als Poetin gaskraan dichtdraai­t

Om de EU volledig los te koppelen van olie en gas uit Rusland, zijn volgens de Commissie 210 miljard euro extra investerin­gen nodig tegen 2027. De focus ligt op hernieuwba­re energie.

- Bart Beirlant

1

Hoe wil de EU volledig af van Russische energie?

Minder en efficiënte­r energie verbruiken. De import van gas en lng diversifië­ren door contracten te sluiten met betrouwbar­e leverancie­rs uit andere landen. En vooral meer investeren in hernieuwba­re energie, door het aandeel op te trekken van 40 naar 45 procent tegen 2030 en de toelatings­procedures daarvoor drastisch te versnellen.

Dat zijn de drie pijlers van het plan ‘RePowerEU’, waarmee de Europese Commissie mogelijk al tegen 2027 de EU volledig wil loskoppele­n van de Russische energiemar­kt. Ze berekent dat 210 miljoen extra investerin­gen nodig zijn tegen 2027 en zelfs 300 miljoen tegen 2030. Daarvan zal volgens Ursula von der Leyen 95 procent naar hernieuwba­re energie gaan.

Het aandeel wind- en zonne-energie moet dus drastisch naar omhoog. Daarom stelt de Commissie voor de installati­e van zonnepanel­en op daken vanaf 2026 te verplichte­n voor alle nieuwe publieke en commerciël­e gebouwen boven de 250 vierkante meter. Een jaar later zou die verplichti­ng ook gelden voor bestaande constructi­es, terwijl ze vanaf 2029 ook zou ingaan voor nieuwe residentië­le gebouwen.

De Commissie wil ook tegen 2030 10 megaton groene waterstof produceren en nog eens 10 megaton importeren uit Marokko, Algerije en Egypte, waarvoor pijpleidin­gen en opslagcapa­citeit gebouwd moeten worden.

2

Is dat plan betaalbaar?

‘Het wordt verdomd moeilijk’, geeft een hoge Europese ambtenaar toe. ‘Maar nu betalen we Rusland 100 miljard euro per jaar voor de import van fossiele brandstoff­en.’

Voor de financieri­ng kijkt de Commissie vooral naar het aandeel leningen dat deel uitmaakt van het coronahers­telfonds. De lidstaten waren daar tot nog toe minder in geïnteress­eerd dan in de giften. Zo kan 225 miljard euro aangesprok­en worden om die investerin­gen te financiere­n.

Door 250 miljoen emissierec­hten van het ETS-systeem versneld op de markt te brengen, komt er 20 miljard euro aan giften vrij. Dat voorstel stuit op kritiek. ‘Niet alleen mogen bedrijven dan extra CO2 uitstoten, dat geld kan straks ook geïnvestee­rd worden in gas. Zo krijgen we wel extra geld, maar het klimaat is dubbel de dupe’, zegt Groen-Europarlem­entslid Sara Matthieu.

De lidstaten mogen ook meer geld uit de cohesiefon­dsen en het landbouwbu­dget overhevele­n naar het herstelfon­ds, waardoor nog eens 34,5 miljard zou vrijkomen. Maar Europees Commissari­s Frans Timmermans sluit niet uit dat er vroeg of laat toch naar extra vers geld gezocht zal moeten worden.

3

Kan dit Hongarije overhalen in te stemmen met een olieembarg­o? Tien miljard investerin­gen gaat naar infrastruc­tuurwerken, onder meer in gaspijplei­dingen en de bouw van lngtermina­ls. Timmermans verdedigt dit omdat die infrastruc­tuur later ook gebruikt kan worden voor waterstof.

Het plan van de Commissie voorziet ook in 2 miljard euro om lidstaten te helpen die zwaar afhankelij­k zijn van Russische olie via een pijpleidin­g en geen havens hebben. Dat onderdeel is duidelijk bedoeld voor Hongarije, dat zich verzet tegen een olie-embargo binnen het zesde sanctiepak­ket en geld vraagt om zijn infrastruc­tuur aan te passen.

Het probleem is dat het Hongaarse plan om geld uit het herstelfon­ds te krijgen, nog altijd niet is goedgekeur­d door de Commissie.

4

Zal dit plan uw dure energierek­ening verlichten?

De Commissie verwacht niet dat de prijzen snel zullen dalen. Ze is wel klaar met de oprichting van een platform dat namens de lidstaten zal kunnen onderhande­len met leverancie­rs over groepsaank­open voor gas, lng en waterstof. ‘Door op te treden als een Europees aankoopkar­tel, kunnen we proberen de prijs te verzachten.’

‘De energie die je niet verbruikt, is het goedkoopst’, aldus Timmermans. Daarom komt er een campagne met suggesties, zoals beter isoleren, de verwarming of airco wat lager zetten of vaker de fiets of het openbaar vervoer nemen. ‘Als 450 miljoen mensen kleine stapjes zetten, kan dit een grote impact hebben.’ Volgens het Internatio­naal Agentschap voor Energie kan het verbruik van olie en gas telkens met 5 procent dalen.

‘Door op te treden als een Europees aankoopkar­tel, kunnen we proberen de energiepri­js te verzachten’ een hoge Europese ambtenaar

De Europese Commissie dringt er bij de lidstaten op aan hun noodplanne­n te actualiser­en voor het geval Moskou de gasvoorzie­ning richting Europese Unie volledig stopzet. ‘In dat geval zijn verdere uitzonderl­ijke maatregele­n mogelijk’, aldus

de Commissie. Zo komt er dan best een plan dat voorziet in vrijwillig­e maatregele­n om het verbruik in te perken. ‘In een geest van solidarite­it zouden minder getroffen lidstaten hun vraag naar gas kunnen vermindere­n om zwaarder getroffen lidstaten te helpen.’ Ook de invoering van een maximale prijs op Europees niveau kan in zo’n geval, ‘voor een beperkte duur’. Zo’n maatregel kan ertoe leiden dat het moeilijker wordt voor de EUlanden om gas en lng aan te kopen, terwijl het net de bedoeling is om de opslagcapa­citeit tegen de winter aan te vullen tot 80 procent. (bar)

 ?? © ?? Een zonnepanel­enpark in het Franse Perpignan.
Hans Lucas/afp
© Een zonnepanel­enpark in het Franse Perpignan. Hans Lucas/afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium