De Standaard

Dure energie? Tijdelijk werkloos!

- Ruben Mooijman

OLIEPRIJS Het chemiebedr­ijf Arlanxeo in Zwijndrech­t zet een deel van het personeel op tijdelijke werklooshe­id. De hoge energiepri­js maakt produceren minder rendabel.

Arlanxeo, dat synthetisc­he rubber voor banden maakt, is gisteren begonnen met het afbouwen van de productie. Vanaf 1 juni zal het meeste personeel op economisch­e werklooshe­id worden gezet, waarschijn­lijk tot eind augustus. De directie geeft als reden daarvoor ‘de torenhoge energiekos­ten in Europa’ op, die de concurrent­iepositie van de fabriek zwaar aantasten. Ook zou er een overaanbod zijn op de markt voor synthetisc­h rubber.

De vakbonden zijn niet te spreken over de maatregel, waar Gazet van Antwerpen als eerste over berichtte. Door een beroep te doen op economisch­e werklooshe­id, schuift Arlanxeo een deel van zijn kosten door naar de samenlevin­g. Want het is de overheid die de tijdelijke werklooshe­idsuitkeri­ng betaalt. In juni kan nog gebruikgem­aakt worden van een speciale regeling die bedoeld is om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op te vangen. Daarna gelden de normale regels voor economisch­e werklooshe­id.

Arlanxeo past de werklooshe­idsuitkeri­ng bij tot het niveau van het normale loon, maar de werknemers verliezen wel de premies voor onregelmat­ige shifts en weekendwer­k, en worden ook fiscaal benadeeld. Ze zouden er enkele duizenden euro’s bij inschieten. ‘De criteria voor economisch­e werklooshe­id zijn zeer breed. We twijfelen er niet aan dat daaraan is voldaan. Maar er zit ook een ethische kant aan de zaak’, zegt Levi Sollie, vakbondsse­cretaris van de Algemene Centrale van het ABVV.

Superwinst­en

Wat de vakbonden vooral stoort, is dat Arlanxeo eigendom is van Saudi Aramco. Dat oliebedrij­f uit Saudi-Arabië kwam onlangs tweemaal in het nieuws: eenmaal omdat het Apple inhaalde als bedrijf met de grootste beurswaard­e ter wereld en eenmaal omdat het in drie maanden tijd 39,5 miljard dollar winst had gemaakt, 82 procent meer dan een jaar voordien. Met dank aan de hoge olieprijs.

‘Moet onze sociale zekerheid dienen om de winsten van Saudi Aramco op peil te houden?’, vraagt Sollie zich af. Arlanxeo is weliswaar een aparte ondernemin­g met een eigen winst-en-verliesrek­ening. Maar het is wel de volledige eigendom van Saudi Aramco. Bovendien lijkt het erop dat Arlanxeo precies de fabriek in Zwijndrech­t stillegt omdat België over een gunstig systeem van economisch­e werklooshe­id beschikt. De vestiginge­n in Canada en Singapore blijven wel doordraaie­n.

De arbeiders van Arlanxeo zijn niet blij met de drie maanden verplicht nietsdoen. Sollie: ‘Tijdens de coronacris­is, toen veel mensen thuis konden werken, zijn de arbeiders gewoon blijven komen. Nu voelen ze zich alsof ze bij het huisvuil gezet worden.’ De economisch­e werklooshe­id geldt voor alle 170 arbeiders en enkele tientallen bedienden. In totaal werken er 374 mensen voor de Zwijndrech­tse fabriek.

 ?? © ?? Bij Arlanxeo in Zwijndrech­t werken 374 mensen.
Joris Herregods
© Bij Arlanxeo in Zwijndrech­t werken 374 mensen. Joris Herregods

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium