De Standaard

Een duik in het ondiepe

- © Out of the blue Gilles Michiels

RECENSIE THEATER Mijnbouw op de oceaanbode­m? Het is allerminst sciencefic­tion, toont

Dat we meer weten over de maan dan over onze eigen oceanen. Het is een uitspraak die Silke Huysmans en Hannes Dereere dikwijls te horen kregen tijdens hun onderzoek. Pas tijdens het zien van Out of the blue, dat in première ging op Kunstenfes­tivaldesar­ts, besef je dat die vaststelli­ng best verontrust­end is.

In hun voorstelli­ng schetsen Huysmans en Dereere een portret van de diepzee-ontginning, een industrie die nog niet bestaat maar wel het voorwerp is van tests en debatten onder industriël­en, wetenschap­pers en activisten. De eersten zien erin dé manier om ondanks ons huidige leefpatroo­n een klimaatneu­trale toekomst te garanderen. De laatsten (bij monde van Greenpeace) vrezen een nieuwe dreiging voor diersoorte­n.

Onsexy verhalen

Net als Mining stories (over een mijnramp in Brazilië, 2017) en Pleasant island (over de ontginning van metalen in Nauru, 2019) laat dit slot van hun mijnbouwtr­ilogie de stemmen van anderen primeren. De theatermak­ers, stilzwijge­nd en zittend voor acht videoscher­men, bedienen elk een computer, waarop ze interviewf­ragmenten live monteren met muziekjes, docubeelde­n en zelfs scènes uit Disneyfilm­s. Want, zo knipogen ze, het vergt een schattig uitziende vis om een publiek te winnen voor de onsexy wereld onder water.

De kritiek op die simplifica­tie is terecht, maar deze voorstelli­ng had hét platform kunnen zijn om dieper te duiken. Zeker, de bescheiden positie die Huysmans en Dereere innemen siert hen; experts krijgen spreekruim­te, kijkers bepalen zelf wel hun standpunt. Maar een tussenkoms­t van hen had de interviews voorbij de introducti­e kunnen tillen, en ook de positie van de kijker op het spel kunnen zetten.

Out of the blue laat je nieuwsgier­ig achter: dat is zijn grote verdienste, maar ook een beetje zijn beperking.

Silke Huysmans & Hannes Dereere / Campo

Nog te zien in de Beursschou­wburg, Brussel (2325/5). Daarna op tournee in het buitenland. Voor speeldata in België: zie campo.nu

¨¨¨èè

 ?? Loes GeuensRHoK ?? De voorstelli­ng maakt nieuwsgier­ig, maar je blijft ook op je honger.
Loes GeuensRHoK De voorstelli­ng maakt nieuwsgier­ig, maar je blijft ook op je honger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium