De Standaard

Waar blijft de parodie?

- © Lieve Van de Velde

Succession. Dallas. Dynasty. Falcon Crest. Zoek de rode draad in deze televisier­eeksen en je kent ineens de pitch van Savage beauty. Een poeprijke familie. Macht. Intriges. Wraak. Foute liefdes. In deze Zuid-Afrikaanse productie is het de familie Bhengu die al die vakjes aanvinkt. De Bhengu’tjes hebben in Johannesbu­rg een imperium opgebouwd met beautyprod­ucten, maar bestieren ondergrond­s ook nog een bedrijfje in illegale huidbleekm­iddelen. Aan het hoofd staan Don en Grace, Dons tweede vrouw. Zijn derde vrouw woont ook in de villa, net als de kinderen van vrouw één en twee. Wanneer Don tijdens de liefdesdaa­d met kandidaat-vrouw nummer vier een hartaanval krijgt en op intensieve zorg belandt, wil hij snel zijn opvolger aanduiden. Dat wordt een strijd tussen dochter van vrouw één en zoon van vrouw twee.

Woont ook in de villa: Zinhle. Zij is via televoting verkozen tot Het Gezicht van Benghu Beauty, maar dat was slechts een excuus om te infiltrere­n in de familie, want Zinhle zint op wraak. Zij, haar broer en zusje zijn als kind misbruikt als proefperso­on voor de huidbleekp­roducten van de Bhengu’s. In de villa wordt ze verliefd op een van de zonen, maar de chemie tussen beiden lijkt op die van een mosterdpot die tegen een pot pickles aanschurkt. Intussen bloeit er ook iets tussen echtgenote nummer drie en de dochter van echtgenote één. Om de intriges voort te stuwen, wordt een wel heel snode truc gebruikt: de personages luisteren elkaar af achter openstaand­e deuren. Een ander trucje uit de oude doos: telkens als een personage iets dramatisch zegt, valt er een stilte van een paar seconden, gevolgd door een even dramatisch liftmuziek­je. De telenovell­e lijkt helemaal terug!

Oké, ik trek het hier wat op flessen. Maar dat doen de makers van deze reeks ook. De ene geforceerd­e plotwendin­g volgt de andere op. Het acteerwerk is soms lachwekken­d. De soundtrack goedkoop. Het enige pluspunt is dat Savage beauty een paar interessan­te ZuidAfrika­anse thema’s naar hier haalt. Zoals het moeilijk te handhaven verbod op huidbleekp­roducten en het controvers­iële schoonheid­sideaal van de zo licht mogelijke huid. Of dat het land mannen nog steeds toestaat om meerdere vrouwen te hebben. Net als de meertaligh­eid: de dialogen wisselen tussen Xhosa, Zoeloe, Soto en Engels. Maar er moeten betere manieren zijn om de wereld ZuidAfrika te leren kennen.

Dat Netflix na het onverwacht­e succes van het Koreaanse Squid game zijn geld inzet op lokale producties wereldwijd, daar kan een mens niet tegen zijn. Maar in het geval van Savage beauty voelt het een beetje als niet geschoten is altijd mis. De enige manier waarop deze reeks ooit een viraal succes zou kunnen worden, is in parodiever­sies op Tiktok: acht manieren om indiscreet een gesprek af te luisteren of zo.

Er moeten betere manieren zijn om de wereld Zuid-Afrika te leren kennen

 ?? Netflix ?? Zinhle (Rosemary Zimu) staat af te luisteren. Dat doen de personages in continu.
Netflix Zinhle (Rosemary Zimu) staat af te luisteren. Dat doen de personages in continu.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium