De Standaard

Thuiszorg is niet per se beter

Volgens de Europese Commissie wonen er te veel valide Belgen in de rusthuizen. Klopt niet, zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro.

- Veerle Beel

De Europese Commissie denkt dat ons land kan besparen door de ouderenzor­g anders te organisere­n. Dat schrijft Le Soir. Te veel Belgische ouderen zouden in woonzorgce­ntra verblijven, terwijl er te weinig ouderen thuiszorg krijgen. Bovendien zouden er in ons land meer valide bewoners zijn dan in andere Europese landen.

Eerst de cijfers. De Europese Commissie baseert zich op een rapport van het federale Kenniscent­rum voor de Gezondheid­szorg (KCE), dat ons gezondheid­ssysteem doorlichtt­e. Daarin staat dat 8,5 procent van de 65-plussers in ons land in een woonzorgce­ntrum verblijft, terwijl het Europese gemiddelde 4,3 procent bedraagt. We staan daarmee in de top drie, na Nederland en Luxemburg. Bij de thuisverpl­eging is de verhouding omgekeerd. Overal in Europa heeft zowat 13 procent van de 65-plussers langdurige zorg nodig, maar elders zou die zorg vaker thuis verleend worden.

Besparing?

Voor Vlaanderen is het plaatje toch enigszins anders, zegt Margot Cloet, de topvrouw van ZorgnetIcu­ro. ‘Bij die 8,3 procent 65-plussers in residentië­le zorg, zijn er ook mensen die in een assistenti­eflat wonen. Dat rekenen wij onder thuiszorg.’ In Vlaanderen zijn er 83.000 plaatsen in de woonzorgce­ntra voor 1,376 miljoen 65-plussers. Dat komt neer op 6 procent.

‘Volgens onze laatste cijfers heeft 85 procent van de bewoners van woonzorgce­ntra een zwaar zorgprofie­l. Dat is een hoog cijfer. Kun je besparen door die mensen langer thuis te laten wonen? Ik durf het te betwijfele­n: thuisverpl­eging is weliswaar gratis voor de ouderen zelf, maar het kost de gemeenscha­p wel wat. Als er drie uur van deze zorg per dag nodig is, kom je al bij het omslagpunt waarbij het even duur is als een opname in een woonzorgce­ntrum.’

De regionale verschille­n in ons land zijn vrij groot. Volgens hetzelfde KCE-rapport zouden er in Brussel niet alleen veel meer ‘bedden’ in de woonzorgce­ntra zijn, een op de drie bewoners zou er ook minder zorgbehoev­end zijn.

Alternatie­ven nodig

Anja Declercq, sociologe aan de KU Leuven en experte in ouderenzor­g, wijst erop dat er meer redenen zijn om naar een woonzorgce­ntrum te trekken. ‘In Brussel zijn er misschien meer alleenstaa­nde ouderen, die weinig sociale steun hebben. De eenzaamhei­d kan zwaar zijn. De overheid wil de mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen, maar dat is niet voor iedereen het beste. Ik ga niet zover als de socioloog Pascal De Decker, die op sociaal.net beweerde dat het van schuldig verzuim getuigt om ouderen te stimuleren zo lang mogelijk thuis te blijven, maar ik kan zijn redenering deels volgen. Er zijn te weinig alternatie­ven. Er zouden ook betaalbare cohousingp­rojecten voor ouderen moeten komen.’

Ze wijst erop dat het KCE-rapport de gezinszorg niet in rekening bracht – dat is een Vlaamse bevoegdhei­d. ‘Daar kan meer in geïnvestee­rd worden.’ In andere landen gelden ook vaak andere systemen, wat vergelijke­n moeilijk maakt. ‘Er zijn landen waar ouderen veel langer in het ziekenhuis verblijven, soms jarenlang. Bij ons is dat al een hele tijd niet meer mogelijk.’

‘Zo lang mogelijk thuis wonen is niet voor iedereen het beste: eenzaamhei­d kan zwaar wegen’

Anja Declercq

Sociologe KU Leuven

 ?? © Kristof Vadino ?? In België woont 8,5 procent van de 65-plussers in een rusthuis.
© Kristof Vadino In België woont 8,5 procent van de 65-plussers in een rusthuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium