De Standaard

Bart Laeremans nieuwe burgemeest­er Grimbergen

Vernieuwin­g, CD&V en N-VA dienen in Grimbergen een collectiev­e motie van wantrouwen in en vormen een nieuwe meerderhei­d, met Bart Laeremans (Vernieuwin­g) als burgemeest­er.

- © Joris Herpol

‘De huidige meerderhei­d in Grimbergen is in 2018 met veel ambitie en met een vernieuwen­d bestuursak­koord begonnen aan de bestuurspe­riode’, zegt eerste schepen Philip Roosen (N-VA). ‘Maar Vernieuwin­g en N-VA hebben moeten vaststelle­n dat de samenwerki­ng met de fractie Open VLD de afgelopen twee jaar steeds moeizamer verliep. Het draagvlak bij de inwoners hiervoor is verdwenen.’

‘Vernieuwin­g, CD&V en NV-A dienen een collectiev­e motie van wantrouwen in voor de gemeentera­ad van 2 juni ’, zegt Roosen. Hij gelooft dat een samenwerki­ng met CD&V, dat ‘constructi­ef oppositie’ voerde, de te volgen weg is naar een collegiaal en transparan­t bestuur en kijkt uit naar ‘een nieuwe meerderhei­d die naar werkbare oplossinge­n zoekt voor onze inwoners, vereniging­en en ondernemin­gen.’

‘CD&V zal de bevoegdhed­en van Open VLD overnemen, aangevuld met Samenleven (Integratie) en Gezondheid­sbeleid. Bart Laeremans wordt burgemeest­er’, zegt Roosen.

Niet onomstrede­n Laeremans is niet onomstrede­n. Hij was tot 2015 politicus voor Vlaams Blok en later Vlaams Belang. Daarna was hij actief in de partij Vernieuwin­g. Een deelname aan het bestuur in Grimbergen kon alleen wanneer alle leden van Vernieuwin­g de laatste banden met Vlaams Belang hadden verbroken.

Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018 maakte Laeremans zijn partij tot de grootste (21,9 procent) van Grimbergen, met liefst 3498 voorkeurst­emmen voor zichzelf. Toch nam hij daarna genoegen met een functie als schepen.

Het Jumbodossi­er heeft blijkbaar ook een grote rol gespeeld in de huidige ommekeer. De drie partijen hebben naar eigen zeggen ‘hun inzichten over de ondergrond­se parking met elkaar gedeeld en beslist dit project met onmiddelli­jke ingang stop te zetten.’ Kortom: met deze coalitie komen de benodigde vergunning­en voor de supermarkt er niet.

De coalitiewi­ssel in Grimbergen houdt in dat Open VLD-mandataris­sen burgemeest­er Chris Selleslagh, schepen William De Boeck en schepen Tom Gaudaen naar de oppositieb­anken worden gestuurd tot eind 2024. In de plaats worden voor CD&V Trui Olbrechts, Kirsten Hoefs en Jelle De Wilde schepen.

Een ongeziene wissel, twee jaar voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. ‘Dit had ik echt niet zien aankomen’, reageert Chris Selleslagh. ‘Schepenen Laeremans en Roosen kwamen melden dat ze het coalitie-akkoord opblazen. Dat het niet “tegen mij” was, maar tegen de partij. We hebben een coalitie aangegaan met Open VLD, N-VA en Vernieuwin­g om dit uit te doen. Dit komt ontzettend hard aan.’

Voorzitter van Open VLD Grimbergen Patrick Van Binst ging gisteravon­d in crisisbera­ad met de partij.

‘Er was wel al veel langer een bestaand probleem’, zegt Van Binst. ‘De werking met de twee tenoren van de coalititie­partners (Laeremans en Roosen, nvdr) werd heel moeilijk. Ik heb eerder nog overleg met Roosen gehad en daarbij werd gezegd dat we de zes jaar zouden uitdoen. Inmiddels is er een coalitiewi­ssel. Wij voelen ons overvallen.’

 ?? Jhw ?? Chris Selleslagh (Open VLD, midden) wordt door coalitiepa­rtners schepen Philip Roosen (N-VA, links) en Bart Laeremans (Vernieuwin­g, rechts) gewipt. Laeremans (rechts) wordt burgemeest­er van Grimbergen.
Jhw Chris Selleslagh (Open VLD, midden) wordt door coalitiepa­rtners schepen Philip Roosen (N-VA, links) en Bart Laeremans (Vernieuwin­g, rechts) gewipt. Laeremans (rechts) wordt burgemeest­er van Grimbergen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium