De Standaard

Factuur te laat betalen mag consument geen fortuin meer kosten

Minister van Economie Dermagne pakt de soms zware boetes aan die consumente­n moeten betalen als ze een factuur te laat betalen. ‘Het misbruik moet worden uitgebanne­n.’

- Wim Winckelman­s

Een gerechtsde­urwaarder uit Oudenaarde moest zich onlangs verantwoor­den voor de Nationale Kamer van Gerechtsde­urwaarders. Hij rekende zoveel dossierkos­ten aan dat een achterstal­lige betaling van 157 euro plots was uitgegroei­d tot een schuld van 1.218 euro. De kosten liepen dus op tot een veelvoud van de oorspronke­lijke schuld.

Dat soort uitwassen wil federaal minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) in de toekomst vermijden met een wetsontwer­p dat volgende maand op de politieke agenda komt. Een factuur die niet op tijd betaald is, kan een consument vandaag in sommige gevallen zeer duur te staan komen, ook al gaat het om een eenvoudige vergissing of vergetelhe­id. De enige mogelijkhe­id is dan om naar de rechter te stappen om de kosten als oneerlijk te laten bestempele­n. Dat gebeurt maar bij grote uitzonderi­ng.

Dermagne stelt daarom voor om de eerste aanmaning voor een niet betaalde factuur gratis te maken, zoals vandaag al het geval is in onder meer de telecomsec­tor. Het gaat dan om alle consumente­nschulden, die voor gas en elektricit­eit bijvoorbee­ld, maar ook die bij ziekenhuiz­en, die vaak aanzienlij­ke kosten veroorzake­n. Zelfs parkeerboe­tes zullen onder de regeling vallen, gerechteli­jke schulden niet.

Bij een tweede herinnerin­g kunnen er wel kosten in rekening worden gebracht, maar die worden geplafonne­erd. Dermagne wil nog geen precies cijfer geven, omdat de tekst nog kan worden bijgestuur­d na advies van onder meer de Hoge Raad voor het bedrijfsle­ven en de Hoge Raad voor de Zelfstandi­gen en de kmo’s. Eerder was er sprake van maximaal 10 procent van het verschuldi­gde bedrag aan dossierkos­ten.

Gerechtsde­urwaarders en advocaten die betrokken zijn bij de inning van schulden, zullen voortaan onder de controle van de Economisch­e

Inspectie vallen, en dus sancties riskeren bij misbruik. Alle pogingen om een niet betaalde factuur te innen, moeten beginnen met een ingebrekes­telling van de consument. Daarna zal er tijdelijk geen enkele bijkomende maatregel meer mogelijk zijn, een soort noodrem die de consument moet beschermen.

Vanaf het najaar?

De regels moeten terechtkom­en in een nieuw onderdeel van het wetboek van economisch recht dat volledig is gewijd aan consumente­nschulden. ‘We willen hiermee een eind maken aan die zware boetes’, zegt Dermagne. ‘Uiteraard moet een schuld betaald worden, maar het is vandaag niet uitzonderl­ijk dat een consument zijn factuur ziet verdubbele­n of verdriedub­belen, omdat hij zijn schuld niet op tijd heeft vereffend. Het misbruik moet worden uitgebanne­n. Dat geldt ook voor de gerechtsde­urwaarders bij wie vandaag te veel uitwassen worden vastgestel­d.’

Dermagne hoopt zijn wetsontwer­p, dat vanaf midden juni zou worden besproken in de federale regering, in het najaar goedgekeur­d te krijgen in het federaal parlement. Eind 2019 – tijdens lopende zaken – raakte een vergelijkb­aar wetsvoorst­el van de PS, Vooruit en CD&V al eens goedgekeur­d in de Kamercommi­ssie Economie, maar dat haalde toen uiteindeli­jk niet de eindstreep, omdat de liberalen dwars lagen.

‘Ik hoop dat we de liberalen ditmaal wel kunnen overtuigen’, zegt Vooruit-fractielei­dster Melissa Depraetere. De gratis eerste aanmaning staat alvast in het federale regeerakko­ord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium