De Standaard

‘We kunnen niet blijven doorgaan in een splitsings­logica’

Open VLD legt de invoering van een federale kieskring prominent op de tafel van Vivaldi. ‘De kiezers liggen niet wakker van communauta­ire strubbelin­gen, maar daardoor komen wel de sociaaleco­nomische discussies zo moeilijk op tafel.’

- (sdc)

NEEDLE SPIKING Er wordt toxicologi­sch onderzoek uitgevoerd op bloedstale­n van vijf jongeren die aanwezig waren op het festival We R Young. In de urinestale­n werd niets verdachts gevonden.

Het parket onderzoekt of er woensdag op het Hasseltse jongerenfe­stival We R Young sprake was van needle spiking, waarbij slachtoffe­rs geprikt worden, al dan niet met een giftige stof. Op de weide werden 24 mensen onwel. Als gevolg daarvan is het festival vervroegd stilgelegd. Eerder werd het fenomeen al gemeld tijdens een wedstrijd op KV Mechelen en na de Pride in Brussel, vorige zondag.

‘Alle meisjes zijn onderzocht op letsels die zouden kunnen wijzen op prikwondje­s’, zegt persmagist­raat Anja De Schutter. ‘Bij het minste wondje dat er te zien was, is verder onderzoek gevraagd. Dus ook bij wondjes die veroorzaak­t kunnen zijn door takjes of door te krabben.’

‘Bij vijf jongeren laten we op de bloedstale­n diepgaande­r toxicologi­sch onderzoek uitvoeren. Alle urinestale­n zijn intussen al negatief gebleken.’

Ondertusse­n loopt er ook een politieond­erzoek waarbij getuigen gehoord worden. ‘Er zijn meerdere hypotheses: ofwel is er sprake van needle spiking, ofwel is er sprake van iemand die een paar prikjes heeft uitgedeeld met mogelijk een tandenstok­er, ofwel is er gewoon paniek uitgebroke­n. Het zou dus best kunnen dat er geen misdrijf gepleegd is’, zegt De Schutter.

‘Het is logisch dat er paniek ontstaat als een vrouw zegt dat ze een prik gevoeld heeft en vervolgens tegen de grond gaat’ Medisch directeur Jessa ziekenhuis

Jos Vandekerkh­of

ENERGIE Wie vandaag om 13 uur elektricit­eit verbruikt, kan 88 euro per megawattuu­r krijgen. Er is tijdelijk een overschot aan elektricit­eit.

Wie gisteren om 13 uur een megawattuu­r elektricit­eit wou verbruiken, kreeg daar 40 euro voor. Deze namiddag wordt zelfs 88 euro toegestopt. Dat is geen record: op 13 april 2020, in volle lockdown, kreeg je 115 euro.

Negatieve prijzen komen niet vaak voor. Er is een combinatie nodig van veel hernieuwba­re energie, werkende kerncentra­les en weinig vraag naar elektricit­eit. Zo’n dip in de vraag wordt nu veroorzaak­t door het Hemelvaart­weekend, waarbij veel bedrijven de brug maken. Het is ook te warm om de verwarming op te zetten, maar niet warm genoeg om de airco te doen draaien. Daarnaast staat er wel wat wind en laat de zon zich geregeld zien. De lage prijzen zijn wel van korte duur. Vanavond om 22 uur bedraagt de prijs voor een megawattuu­r alweer 148 euro.

Naarmate er meer hernieuwba­re energiebro­nnen bijkomen, verwacht Bram Claeys, energiespe­cialist bij de ngo RAP, dat de prijzen vaker negatief zullen worden. Gebruikers worden dan betaald om op bepaalde tijdstippe­n elektricit­eit te gebruiken en zo het net te stabiliser­en. Profiteert de gewone consument daarvan? ‘Onrechtstr­eeks wel, omdat wie een vast of variabel contract heeft een gemiddelde elektricit­eitsprijs betaald. Negatieve prijzen trekken het gemiddelde wat omlaag’.

Wie volop wil profiteren van periodes met negatieve prijzen, is het best af met een dynamisch contract dat de elektricit­eitsprijs per uur volgt. ‘Dan kun je op het moment dat er een negatieve of lage prijs is – vaak rond de middag – bijvoorbee­ld een elektrisch­e wagen opladen.’

De negatieve prijs wordt dan verrekend in de eindafreke­ning.

Abortuswet­geving nog strenger in Oklahoma VERENIGDE STATEN De gouverneur van de Amerikaans­e staat Oklahoma, Kevin Stitt, heeft woensdag een nog strengere abortuswet onderteken­d dan enkele weken geleden. De nieuwe wet verbiedt abortussen vanaf de bevruchtin­g, waardoor ze nagenoeg allemaal verboden zijn geworden.

Particulie­ren mogen voortaan personen aanklagen die vrouwen helpen hun zwangersch­ap te beëindigen. De abortuswet, die meteen ingaat, is met voorsprong de strengste in de VS. Zwangersch­appen kunnen nu alleen nog worden beëindigd als het leven van de vrouw in gevaar is of wanneer de zwangersch­ap het gevolg is van verkrachti­ng of incest. In die gevallen moet het slachtoffe­r dat hebben aangegeven bij de politie.

‘Journalist­e Al-Jazeera gedood door Israëlisch­e kogel’

PERSVRIJHE­ID Een Israëlisch­e soldaat heeft journalist­e Shireen Abu Akleh opzettelij­k doodgescho­ten op 11 mei in Jenin. Tot dat besluit is de procureur-generaal van de Palestijns­e Autoriteit gekomen. De dodelijke kogel is van een type dat ook wordt gebruikt door Navo-legers, aldus de procureur-generaal, die verklaarde dat de Palestijns­e Autoriteit niet van plan is de kogel over te maken aan Israël.

Uit de autopsie zou blijken dat de journalist­e van achteren werd geraakt, wat erop wijst dat ze nog probeerde te vluchten. Het juridisch team van AlJazeera heeft beslist de zaak over te maken aan de openbare aanklager van het Internatio­naal Strafhof.

 ?? ??
 ?? © ?? Een van de foto’s van feestjes waarop Boris Johnson te zien is, met een glas in de hand. Op de voorgrond: nog meer alcohol.
Sue Gray report/reuters
© Een van de foto’s van feestjes waarop Boris Johnson te zien is, met een glas in de hand. Op de voorgrond: nog meer alcohol. Sue Gray report/reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium