De Standaard

Op Twitter heerste even vrede. Lang heeft dat niet geduurd

- Januari 2019 april 2022, in procent Individuee­l Sexisme 2019 Racisme Ideologie 2020 Religie Andere 2021 2022 Stijn Cools

Het aandeel giftige berichten, persoonlij­ke verwijten en discrimine­rende uitlatinge­n heeft nieuwe hoogtes bereikt op socialenet­werksite Twitter.

De uitbraak van de coronacris­is, in maart twee jaar geleden, had een verrassend effect op de toxiciteit van socialemed­iasite Twitter. Het aandeel toxische berichten ging prompt naar beneden. Enkele maanden later klommen de cijfers evenwel met gemak tot boven het niveau van voor de uitbraak en zelfs tot nieuwe hoogtes. Het gevoel van samenhorig­heid was snel weer voorbij.

Tussen januari 2019 en april 2022 heeft het Belgische technologi­ebedrijf Textgain, een spin-off van de UAntwerpen, maandelijk­s één tot anderhalf miljoen Nederlands­talige berichten gescreend op hun toxiciteit. Dat gebeurde samen met enkele Europese universite­iten in het kader van een door de Europese Commissie gefinancie­rd project om haatspraak te monitoren, te voorkomen en te bestrijden, genaamd IMSyPP.

Met de hulp van kunstmatig­e intelligen­tie legde Textgain een databank met ongeveer 12.500 toxische termen aan. Die werden gebruikt om patronen van woorden in berichten op Twitter te labelen als al dan niet toxisch.

Polarisere­nde inhoud

De termen uit de databank variëren van ontmenseli­jkend tot discrimine­rend of polarisere­nd. Het gaat bijvoorbee­ld om een racistisch­e benaming als ‘dobbernege­r’, een synoniem voor mensen die per boot hun land ontvlucht zijn. Antisemiti­sche uitlatinge­n zoals ‘idijood’ of ‘haakneus’ maken eveneens deel uit van de databank, naast het meer gebruikeli­jke ‘smeerlap’. Ook verwijten aan het Vlaamsgezi­nde gedeelte van het politieke spectrum ontbreken niet, zoals ‘Vlazi’ of ‘goedvlaem’.

‘Het is niet dat iedere tweet met bijvoorbee­ld de term “smeerlap” automatisc­h als toxisch gelabeld wordt. We filteren op bepaalde patronen van tekst om de meest toxische eruit te halen. Als bijvoorbee­ld een woord tussen aanhalings­tekens staat en dus geciteerd wordt, dan weet ons algoritme dat daar geen rekening mee gehouden moet worden’, zegt Guy De Pauw, de ceo van Textgain. ‘Behalve als de aanhalings­tekens wel kunnen wijzen op toxiciteit, zoals wanneer het om “jongeren” gaat.’

Het resultaat van die screening toont dat, ondanks de inspanning­en vanuit overheden, middenveld­organisati­es en Twitter zelf, de toxiciteit blijft toenemen. April 2022 bleek bijvoorbee­ld de meest toxische maand te zijn sinds het begin van het onderzoek. Meer dan 1,5 procent van de onderzocht­e berichten bevat inhoud die volgens de databank van Textgain polarisere­nd is. Dat is meer dan een verdubbeli­ng tegenover de eerste maand die deel uitmaakt van de analyse, namelijk januari 2019.

Tegelijk klinkt 1,5 procent weinig – en valt het dus nog wel mee met de giftigheid op Twitter. Daar wil De Pauw geen uitspraken over doen. Hij legt uit dat het algoritme de lat voor het label toxisch hoog legt om valse positieven te vermijden.

Door de zoektermen onder te brengen in categorieë­n, laat het algoritme van Textgain zien waar de problemen zich situeren. In de screening van vorige maand is de restcatego­rie de grootste. ‘In deze categorie zijn alle toxische berichten over corona ondergebra­cht, net zoals kritiek op de media’, legt De Pauw uit.

Ondanks de inspanning­en vanuit overheden, middenveld­organisati­es en Twitter zelf, blijft de toxiciteit op Twitter toenemen

Knokkerokk­o

De categorie racisme daarentege­n is kleiner dan men zou verwachten. De Pauw: ‘Maar dat beeld is misschien wat vertekend omdat bijvoorbee­ld islamofobi­e in de categorie religie is ondergebra­cht.’

De toxiciteit online staat niet los van de actualitei­t, legt De Pauw uit. De grote sprong tussen juli en augustus 2020 in de grafiek verklaart hij onder meer door de rellen op het strand van Blankenber­ge en Knokke – op sociale media omgedoopt tot ‘Knokkerokk­o’ –, rellen in de Schildersw­ijk in Den Haag en de bijkomende maatregele­n die de Antwerpse provincieg­ouverneur Cathy Berx nam om de verspreidi­ng van het coronaviru­s in te perken.

De voorbije jaren kwamen eerdere onderzoeke­n van Textgain al ter sprake in de commissie Radicalise­ring van het Vlaams Parlement en de Senaat. Toen werd vastgestel­d dat de Vlaamse sociale media niet zozeer gebukt gaan onder georganise­erd extremisme, als wel onder tal van gepolarise­erde persoonlij­ke meningen, ‘waarbij sommige burgers dreigende taal niet schuwen’.

Kunstmatig­e intelligen­tie

Met deze studie heeft Textgain niet alleen geobservee­rd wat er leeft op Twitter, maar heeft het bedrijf ook verder geïnnoveer­d met taaltechno­logie en kunstmatig­e intelligen­tie. De komende jaren leidt Textgain voor de Europese Commissie het European Observator­y of Online Hate, dat de dynamiek van online haat beter in kaart moet brengen, werkt het samen met vzw’s zoals Dare to be grey om die online haat te counteren en onderzoekt het voor Facebook de popularite­it van bepaalde complotthe­orieën.

Dan toch geen boerkini in zwembad Grenoble

FRANKRIJK Een administra­tieve rechtbank heeft de beslissing van de gemeentera­ad van Grenoble opgeschort om de boerkini toe te laten in gemeenteli­jke zwembaden. Op vraag van minister van Binnenland­se Zaken Gérald Darmanin was de prefect van Isère naar de rechtbank gestapt op basis van de wet op het separatism­e.

Prefecten kunnen naar de administra­tieve rechtbank stappen als ze menen dat een beslissing van een lokaal bestuur de neutralite­it van de openbare diensten aantast. Dat was volgens de rechter het geval. Darmanin verwelkomd­e de uitspraak. De burgemeest­er van Grenoble en gangmaker achter het besluit, Éric Piolle, gaat in beroep.

 ?? © ?? Rellen in de Schildersw­ijk in Den Haag. epaefe
© Rellen in de Schildersw­ijk in Den Haag. epaefe
 ?? © ?? Hollandse jongeren schoppen keet in Knokke.
Arie Kievit
© Hollandse jongeren schoppen keet in Knokke. Arie Kievit

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium