De Standaard

Horrorspek­takel op speed

- Stranger things 4 Netflix

De mensheid heeft meer dan drie jaar op het vierde seizoen van Stranger things moeten wachten, maar nu is er in één keer meer dan genoeg om van te smullen. De eerste zeven aflevering­en duren samen negen uur. Over een maand laat Netflix de twee laatste op de wereld los: de seizoensfi­nale alleen al is tweeenhalf uur lang. Sinds het eerste seizoen is alles aan Stranger things groter en imposanter geworden. Het publiek, het budget, het spektakel en ook het belang van deze reeks voor de streamingd­ienst. Toen de beurskoers van Netflix vorige maand crashte, zagen de economen onder meer in de voorbije Stranger things-loze winter een verklaring voor het dalend aantal abonnees.

De redding is nabij, want daar zijn Eleven, Mike, Will, Dustin en Lucas weer. Opnieuw wordt hun stadje Hawkins bedreigd door een demonisch gevaar uit the Upside Down en gaan de kids er met hun BMX’en en walkietalk­ies achteraan. Het begint als een donkere en intense horrorfilm. De eerste aflevering­en zijn veruit de akeligste van de hele serie. Ze verwijzen gretig naar horrorklas­siekers als Carrie en Nightmare on Elmstreet. Eén scène is bijvoorbee­ld geïnspiree­rd op de bekende gevangenis­scène uit Silence of the lambs.

Daarin wordt de seriemoord­enaar vertolkt door Robert Englund, de man die destijds in de huid van Freddy Krueger kroop.

Behalve het bloed spatten ook de special effects van het scherm. Volgens The Wall Street Journal spendeerde Netflix dit seizoen 30 miljoen dollar (28 miljoen euro) per aflevering. Dat is twee keer zoveel als het

De redding is nabij, want daar zijn Eleven, Mike, Will, Dustin en Lucas weer

 ?? © ?? Opnieuw gaan de kids met hun BMX’en walkietalk­ies achter de demonische gevaren aan. netflix
© Opnieuw gaan de kids met hun BMX’en walkietalk­ies achter de demonische gevaren aan. netflix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium