De Standaard

Kan uitzonderi­ng voor Hongarije olie-embargo tegen Rusland redden?

- Bart Beirlant

Om het zesde sanctiepak­ket en olie-embargo vanaf eind dit jaar tegen Rusland te redden, ligt binnen de EU een piste op tafel om Hongarije te ontzien en zo een veto van Orban te ontwijken.

Viktor Orban zou liever hebben dat er op de Europese top maandag en dinsdag niet gepraat wordt over het olie-embargo dat de Europese Commissie begin mei voorstelde als een van de sancties tegen Rusland. De Hongaarse premier schreef dat dinsdag in een brief aan Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad: ‘Het zou alleen onze interne verdeeldhe­id in de verf zetten, zonder een realistisc­he kans te bieden op een oplossing.’

Boedapest eist al weken dat er eerst financiële toezegging­en komen om de gevolgen van een olie-embargo voor de economie op te vangen. Hongarije krijgt zijn olie via een pijpleidin­g vanuit Rusland en heeft weinig alternatie­ven, omdat het door land ingesloten is. Om dat te veranderen, zijn een uitbreidin­g nodig van de capaciteit van een pijpleidin­g die via Kroatië loopt én de aanpassing van de raffinader­ijen aan een ander type olie. De nieuwe investerin­gen zouden minstens 700 miljoen euro kosten.

De Commissie bood Hongarije al uitstel aan tot 2024 in plaats van eind dit jaar, maar dat is onvoldoend­e voor Boedapest. ‘Eerst oplossinge­n, dan sancties’, herhaalde minister van Justitie Judit Varga maandag.

Druk opvoeren

In het kader van het plan Re

PowerEU, dat de EU tegen 2027 volledig moet loskoppele­n van Russische fossiele brandstoff­en, voorziet Brussel 2 miljard euro voor ‘ingesloten landen’ als Hongarije, Tsjechië en Slovakije. Maar omdat dat geld verdeeld zou worden via het coronahers­telfonds, biedt dit geen soelaas voor Boedapest: zijn herstelpla­n ter waarde van 7,2 miljard euro giften is nog altijd niet goedgekeur­d door de Commissie wegens bekommerni­ssen over corruptie.

Het is niet uitgeslote­n dat Orban zijn verzet tegen het olieembarg­o gebruikt om de Commissie hierover onder druk te zetten. En sowieso ligt het toestoppen van extra geld aan de regering-Orban gevoelig in het Europees Parlement, en kan het de deur openzetten voor vragen om compensati­e door andere lidstaten.

Uitholling

Om uit de impasse te raken, ligt nu een piste op tafel waarop de Hongaarse minister van Buitenland­se Zaken Peter Szijjarto al op 11 mei aandrong, maar die tot nog toe afgehouden werd: een uitzonderi­ng voor de import van Russische olie via pijpleidin­gen. ‘We zouden kunnen beginnen met olie die met schepen vervoerd wordt. Het voordeel is dat je daarmee niet alleen Hongarije helpt, maar een heel groepje ingesloten landen’, aldus een hoge diplomaat. ‘Als er politieke wil is, kunnen we in enkele dagen een oplossing vinden.’

Het nadeel is dat het embargo verder uitgehold zou worden. Op aandringen van Griekenlan­d, Cyprus en Malta sneuvelde al het voorstel om Europese tankers te verbieden Russische olie naar derde landen te verschepen.

Het voordeel is dat het licht eindelijk op groen zou springen voor het zesde sanctiepak­ket, dat ook voorziet in de afkoppelin­g van de belangrijk­e Sberbank van het internatio­naal betalingss­ysteem Swift en in de bevriezing van de tegoeden van een extra groep individuen en organisati­es. Aangezien sommige namen al uitgelekt zijn, is het effect van die laatste sanctie mogelijk al uitgehold door de aanslepend­e onderhande­lingen.

 ?? © ?? Greenpeace demonstree­rt tegen de afhankelij­kheid van Russische olie aan de Hongaarse ambassade in Warschau. epa
© Greenpeace demonstree­rt tegen de afhankelij­kheid van Russische olie aan de Hongaarse ambassade in Warschau. epa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium