De Standaard

Kiev verwacht ‘hevige verliezen’ in Donbas

- (rte, rtrs, blg)

OORLOG OEKRAÏNE Dat de Russen erin slaagden hun reserves aan te vullen in de Donbas, maakt dat de situatie voor Oekraïners extreem moeilijk geworden is.

De Russische troepen hebben op dit moment de bovenhand in de strijd om de oostelijke provincie Loehansk, die samen met de provincie Donetsk de Donbas-regio vormt. Dat heeft de Oekraïense generaal Oleksij Gromov gezegd. Rusland is in het voordeel in de Donbas, zowel dankzij zijn luchtmacht als zijn artillerie, aldus Gromov, ‘maar we doen alles wat we kunnen’.

Hij voegde eraan toe dat de Russen ook raketsyste­men richting

Wit-Rusland zouden verplaatse­n, vanwaar ze mogelijk nieuwe aanvallen op westelijke delen van Oekraïne voorbereid­en.

Gromovs woorden sluiten aan bij een reeks pessimisti­sche verklaring­en uit Kiev. De Oekraïense presidenti­eel adviseur Oleksij Arestovits­j zei dat de Russen in de Donbas erin geslaagd waren ‘reserves aan te vullen voor wij hetzelfde konden doen’ en ‘dat maakt de situatie aan het front extreem moeilijk’. Hij verwacht meer omsingelin­gen, waarbij de Oekraïners plaatsen moeten opgeven en ‘hevige verliezen’ kunnen lijden.

De gouverneur van Loehansk, Sergij Gajdaj, sprak op zijn beurt over ‘drie maanden van constante aanvallen’ waardoor ‘alle Russische strijdkrac­hten hier zijn ingezet, en we moeten deze horde in bedwang houden’. Volgens de gouverneur zijn grote delen van de Oekraïense militaire infrastruc­tuur vernietigd en ‘trekken onze jongens zich terug naar meer versterkte posities’.

Uitgedunde troepen

De gevechten hebben een ‘maximale intensitei­t bereikt’, concludeer­de de Oekraïense viceminist­er van Defensie Hanna Maljar. ‘Er staat ons een lange en bijzonder moeilijke etappe te wachten.’

Militair expert Michael Kofman van de denktank CNA denkt dat Oekraïne in een langdurige oorlog

‘Alle Russische strijdkrac­hten zijn ingezet, en we moeten deze horde in bedwang houden’ Gouverneur Loehansk

Sergej Gajdaj verzeild is. Recente Russische vorderinge­n in de Donbas suggereren volgens Kofman dat de Oekraïense troepen uitgedund zijn in de regio. Maar ondanks die opmars in de Donbas gaat volgens Kofman ‘de algemene balans in deze oorlog nog steeds de richting uit van Oekraïne, gezien hun grote beschikbaa­rheid van mankracht en toegang tot uitgebreid­e militaire steun uit het Westen.’

De huidige nadruk van Oekraiense leiders op de situatie in de Donbas kan zowel bedoeld zijn om het Oekraïense publiek voor te bereiden op nieuwe verliezen op korte termijn, als om de vraag om militaire steun uit het Westen kracht bij te zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium