De Standaard

Antwerps Bonsai daagt Payconiq uit met Apple Pay

Betaaldien­st Bonsai is erin geslaagd om Apple Pay aan te bieden aan klanten van vrijwel alle Belgische banken. Zal het Antwerpse bedrijfje Payconiq doen zweten?

- Pascal Dendooven

Bonsai, het door Peter Opdebeeck opgerichte betaaldien­stenbedrij­f, is erin geslaagd om met techgigant Apple een akkoord te sluiten. Daardoor kan het consumente­n (gratis) laten betalen met Apple Pay. Bonsai sloot ook al een gelijkaard­ig akkoord af om Google Pay aan te bieden. De deal met Apple kwam er via het Britse Monavate. Bonsai kan zich nu in België opwerpen als aanbieder van Apple Pay, ook bij consumente­n die bij een bank zitten die deze betaaldien­st niet aanbiedt, zoals Argenta of Crelan. Het volstaat dat die klanten de app van Bonsai pay op hun smartphone installere­n en die koppelen aan hun bankrekeni­ng.

Bonsai, een bedrijfje met twintig werknemers, wordt zo een vervelende steekvlieg voor de banken en het grotere Bancontact, dat de betaaloplo­ssing Bancontact Payconiq aanbiedt.

De grootbanke­n zoals BNP Paribas Fortis, KBC en ING bieden ook Apple Pay aan, maar niet altijd met groot enthousias­me. Waar banken vroeger klaagden dat het betaalverk­eer hen geld kost, is hun visie nu veranderd. Wie het betaalgedr­ag van de consument overziet, bezit belangrijk­e marketingi­nformatie. Dat is ook een van de pistes waarop Bonsai broedt. Als voldoende consumente­n hun app gebruiken om met hun smartbetaa­lt phone te kunnen betalen via Apple Pay, kunnen ze handelaren marktinfor­matie verkopen.

Oneerlijke concurrent­ie

Apple Pay ligt in Europa onder vuur omdat de gigant zijn eigen betaaloplo­ssing een voorkeursb­ehandeling geeft op iPhones. Apple weigert zijn kritische NFCtechnol­ogie open te stellen voor derden, waardoor hun oplossing op iPhone iets omslachtig­er werkt. Onder meer Payconiq heeft het daarom lastig om door te breken in supermarkt­en. De Europese Commissie krijgt daar al jaren klachten over. Europees commissari­s Margrethe Vestager beschuldig­de Apple onlangs van machtsmisb­ruik en dreigt met een miljardenb­oete als Apple zijn betaaltech­nologie niet openstelt.

Aan betaaldien­sten is ook iets verdiend. Dat komt omdat telkens iemand met zijn Bancontact­kaart of met Bancontact Payconiq, de handelaar een kleine vergoeding betaalt. Als consumente­n met Apple Pay of Google Pay betalen, gaat de commissie naar de Amerikaans­e techreuzen en niet naar de Belgische economie. Bovendien is Apple Pay voor de handelaar duurder omdat het gekoppeld is aan kredietkaa­rttechnolo­gie van MasterCard of Visa.

Het is uitkijken wat de impact van Bonsai op het gebruik van Apple Pay door de Belgische smartphone­gebruiker zal zijn. Google Pay leverde Bonsai de afgelopen maanden al duizenden extra gebruikers op, maar ceo Jelle Baats verwacht dat het aanbieden van Apple Pay een veel grotere impact zal hebben. ‘Wie een iPhone heeft, is vertrouwd met het gebruik van de smartphone als betaalmidd­el.’

Boom per tien betalingen

De app van Bonsai pay werkt bij de meeste Belgische banken, maar (nog) niet bij twee kleine instelling­en: VDK en Bank van Breda, zegt Baats. Bonsai is er gekomen als gevolg van de Europese PSD/2-richtlijn die meer innovatie in de betaalmark­t wilde stimuleren. Daardoor moesten banken toelaten dat ook niet-banken betaaldien­sten konden aanbieden en hun oplossing konden koppelen aan hun zichtreken­ingen.

Aan Bonsai zit ook een belangrijk ecologisch aspect. Al van bij de oprichting koppelt het bedrijf het gebruik van zijn betaalapp aan het planten van bomen. Het werkt daarvoor samen met een herbebossi­ngsorganis­atie die op Madagaskar bomen plant. ‘Per tien betalingen die je met onze app doet, planten we een boom’, zegt Baats. Via Bonsai zouden er zo al 110.000 bomen geplant zijn.

Bonsai, dat zijn operatione­el kantoor in Antwerpen heeft, wil volgend jaar de grenzen oversteken naar Nederland of Frankrijk. Om de groei te realiseren is veel geld nodig. Afgelopen jaar verloor het 2,4 miljoen euro. Dat werd gecompense­erd door een kapitaalve­rhoging van 2,5 miljoen euro. Binnen enkele weken volgt een nieuwe kapitaalve­rhoging van 2,5 miljoen. Eind dit jaar en volgend jaar zijn nog kapitaalve­rhogingen gepland, waardoor in één jaar tijd wellicht 10 miljoen opgehaald wordt.

De stichters, van wie Opdebeeck de bekendste is, hebben nog 85 procent van de aandelen. De rest is in handen van business angels, zoals de biotechfam­ilie Mariën, de familie Cordier (ex-Telindus). Een kleiner belang zit bij David Vlerick en Manu Van Thillo.

Als je met Apple Pay betaalt, gaat de commissie naar de Amerikaans­e techreuzen en niet naar de Belgische economie

 ?? © ?? Reclame voor Bonsai in een tram. Het bedrijf wil een ecologisch imago uitdragen.
ID/Bob Van Mol
© Reclame voor Bonsai in een tram. Het bedrijf wil een ecologisch imago uitdragen. ID/Bob Van Mol

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium