De Standaard

Uit Clubs keuze voor Carl Hoefkens spreekt vertrouwen, maar geen ambitie

- (gvdl) (rpo, cpm)

Club Brugges keuze om Carl Hoefkens (43) door te schuiven als hoofdcoach, is niet zonder risico. Het getuigt van een groeiend vertrouwen in trainers van het huismerk, meer dan van de ambitie om de achtste finales van de Champions League te spelen.

‘Wat Philippe Clement bij ons gepresteer­d heeft, is exceptione­el. Maar er zijn de voorbije jaren bij ons nog andere trainers kampioen geworden. Dankzij de stevige structuur die op poten staat.’

Bart Verhaeghe leek de verdienste­n van toenmalig trainer Philippe Clement te relativere­n toen Club Brugge in 2021 kampioen werd. De woorden van de voorzitter werden geïnterpre­teerd als een tactische zet in de gesprekken met Clement over een nieuw contract. Een jaar later blijkt dat er meer achter zat dan onderhande­lingsstrat­egie. De keuze voor Carl Hoefkens onderstree­pt het geloof in trainers die passen in de ‘Club-filosofie’ en niet noodzakeli­jk elders adelbrieve­n verzamelde­n.

Ook Clement zelf begon zijn trainersca­rrière als assistent bij Club Brugge. In 2017 lag hij op vinkenslag om Michel Preud’homme op te volgen als hoofdtrain­er. Maar manager Vincent Mannaert vond het wijzer Clement eerst ervaring als T1 te laten opdoen bij Waasland-Beveren en koos voor STVVcoach Ivan Leko. Nadat Clement kampioen was gespeeld met Racing Genk, kwam hij door de grote poort het Jan Breydelsta­dion weer binnen.

Hoefkens wordt de omweg langs andere Belgische eersteklas­sers bespaard. Dat wekt op het eerste gezicht verbazing op. De oud-verdediger had als assistent minder ervaring en minder een trainersro­l dan Clement. Pas in de laatste maanden onder Schreuder kwam hij op de voorgrond met coaching langs de lijn. Voordien fungeerde hij vooral als een vertrouwen­spersoon en brugfiguur tussen de beloften- en de eerste ploeg.

Maar er zijn ook enkele argumenten die voor Hoefkens pleitten. Ten eerste heeft hij een uitstekend­e werkrelati­e met manager Vincent Mannaert en kent hij alle geledingen binnen de club. Tegenover vijf jaar geleden is talentontw­ikkeling nog belangrijk­er geworden voor Club Brugge. Van Hoefkens wordt verwacht dat hij na Charles De Ketelaere andere jongeren kan ‘brengen’. De Champions League wordt als een dankbare broeikas voor het jonge talent gebruikt. Eén goeie wedstrijd kan hun marktwaard­e de hoogte injagen.

Daarnaast is er het gegroeide zelfvertro­uwen van Club in het ‘huismerk’. Niet alleen spelers, ook trainers wil het laten doorgroeie­n. Een ander voorbeeld daarvan is Rik De Mil, de gewezen hoofdcoach van Club NXT, die nu assistent van Hoefkens wordt. Tijdens het door corona geteisterd­e seizoen 20202021 bewees De Mil al dat hij Clement kon vervangen in wedstrijds­ituaties. Hij kan een belangrijk­e steunpilaa­r zijn voor Hoefkens. De inbreng van assistent Paul Okon is dan weer minder duidelijk. De Australisc­he gewezen Gouden Schoen van Club kwam laatst in het nieuws toen hij een zaak in Italiaanse delicatess­en in Brugge opende.

De keuze voor een trainer zonder ervaring als hoofdcoach houdt onmiskenba­ar risico’s in. Zo lang hij assistent was, kon Hoefkens iedereen te vriend houden. Nu moet hij keuzes maken en zijn nek uitsteken.

Beperkt risico

Tegelijk is het risico voor Club ook beperkt. Financieel is Hoefkens een haalbaarde­re kaart dan iemand als Mark van Bommel. Ondanks een grillig trainerspa­rcours stelde die zijn eisen bij Antwerp.

Toen Club Brugge onder de Duitse trainer Christoph Daum de slogan ‘No Sweat, No Glory’ lanceerde, identifice­erde Daum die instelling met die van zijn kapitein

Hoefkens. Dat een speler uit het tijdperk-Verhaeghe nu ook trainer wordt, maakt voor Club een cirkel rond. Uit de keuze voor Hoefkens spreekt het vertrouwen van Club in zichzelf. Om kampioen van België te worden kan de ‘stevige structuur’ van Verhaeghe volstaan.

De vraag is of uit de keuze ook ambitie spreekt. De Champions League ingaan met een debuterend­e hoofdtrain­er roept vraagteken­s op. Clubs parcours van het voorbije seizoen leerde dat Club zelfs in een moeilijke groep dicht bij de kwalificat­ie kan komen. Door Hoefkens voor de leeuwen te werpen geeft Club aan dat de focus nog steeds op groeien ligt, meer dan op oogsten. Voor het businessmo­del van Club is spelers verkopen nog steeds belangrijk­er dan één keer de achtste finales van de Champions League bereiken.

Evenepoel kan eindzege ruiken in Noorwegen WIELRENNEN Zonder ongelukken steekt Remco Evenepoel zondag de Ronde van Noorwegen op zak. De kopman van Quick Step-Alpha Vinyl speelde woensdag zijn leiderstru­i nog kwijt, maar zette de tegenstand gisteren in de koninginne­nrit op zijn plaats. Met een versnellin­g op de slotklim kwam Evenepoel solo aan. In het algemeen klassement heeft hij een bonus van driekwart minuut op de Australiër Jay Vine. ‘En er komen nog drie ritten waarin ik in principe niet veel tijd zal verliezen’, zei Evenepoel.

De bijna zekere eindzege in Noorwegen bevestigt dat het de goede kant uitgaat met Evenepoel. ‘We gaan deze zege niet overroepen, maar de waardes die ik hier trap, zijn bij de beste die ik ooit bereikt heb. Ik hoop dat ik deze lijn kan doortrekke­n naar de Ronde van Zwitserlan­d.’

Oostende op één zege van elfde titel op een rij BASKETBAL Basketbalc­lub Oostende kan vanavond in Mechelen een elfde opeenvolge­nde titel, de 23ste in de clubgeschi­edenis, veroveren. Het won woensdag de derde wedstrijd van Mechelen met 86–69 en heeft in de best-of-five een 2–1-bonus op zak. Als Kangoeroes vanavond juicht, volgt een vijfde en beslissend­e wedstrijd zondag in Oostende.

Voor het businessmo­del van Club is spelers verkopen nog steeds belangrijk­er dan één keer de achtste finales van de Champions League bereiken

 ?? © ?? Carl Hoefkens kwam de laatste maanden meer op de voorgrond. belga
© Carl Hoefkens kwam de laatste maanden meer op de voorgrond. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium