De Standaard

Een samenschol­ingsverbod, juridisch wankel, toch gewoon goedgekeur­d

- Hoogleraar aan het Leuvens Instituut voor Criminolog­ie (KU Leuven).

Stefaan Pleysier

WILLEBROEK Een samenschol­ingsverbod tegen overlast van enkele jongeren kan contraprod­uctief zijn, schrijft Stefaan Pleysier.

Op dinsdagavo­nd keurde de gemeentera­ad van Willebroek een algemeen samenschol­ingsverbod goed (DS 25 mei). Dat komt er na overlast die door de korpschef aan het begin van de gemeentera­ad omstandig werd toegelicht. Willebroek kampt met verstoring­en van de openbare rust en veiligheid, met vechtparti­jen, verbale en fysieke agressie, beschadigi­ngen en vandalisme, door jongeren en jongvolwas­senen. Om dat het hoofd te bieden, worden ‘individuel­e maatregele­n’ getroffen. Meerdere jongeren zijn betrokken in een gerechteli­jke procedure, en ook op het gemeenteli­jke niveau worden maatregele­n genomen: waarschuwi­ngen, bestuurlij­ke aanhouding­en en een plaatsverb­od voor acht jongeren.

De gemeentera­ad heeft beslist dat ook een collectiev­e maatregel nodig is. Het gaat om een verbod van een maand van ‘samenschol­ingen van meer dan drie personen in de openbare ruimte, op een welbepaald deel van het grondgebie­d. Het artikel en collectiev­e karakter is duidelijk: iedereen die zich, op om het even welk uur van de dag, samen met drie anderen, even ophoudt voor een praatje en dus ‘samenschoo­lt’, kan een GAS-boete (tot 175 euro) krijgen.

Of zo’n collectiev­e maatregel, niet eens gericht op een materiële verstoring van de openbare orde, proportion­eel is en andere fundamente­le vrijheden (vrijheid van persoon, van beweging, van vereniging en vergaderin­g …) niet ernstig in het gedrang brengt, is een terechte vraag. Maar de (gemeente)wet geldt voor iedereen, toch?

Gericht op kerngroep

Niet helemaal. Tijdens de toelichtin­g op de gemeentera­ad blijkt dat het samenschol­ingsverbod op ‘rigide wijze wordt gehandhaaf­d’: ‘het kan niet de bedoeling zijn,’ zo horen we, ‘dat de maatregele­n die we nemen iedereen van Willebroek treffen’. Ook Groen, dat in Willebroek mee in de meerderhei­d zit, keurde die aanpak goed, omdat ze ‘de garantie van de korpschef hebben gekregen dat ze zich alleen op de kerngroep zullen richten’. Het opzet van het samenschol­ingsverbod is dus blijkbaar niet collectief, maar richt zich op die jongeren die al door de individuel­e maatregele­n getroffen zijn. Een collectiev­e maatregel die in de feiten blijkbaar niet voor iedereen is bedoeld. Het is alsof je een snel

Steden en gemeenten hollen keer op keer het systeem van de gemeenteli­jke administra­tieve sancties verder uit

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium