De Standaard

Geef haat en racisme geen platform aan de KU Leuven

- Sarah Maesen & Gil Puystiens

VLAAMS BELANG Studenten en academici van de KU Leuven verwachten dat de universite­it het charter tegen racisme en discrimina­tie ook in de praktijk brengt.

Op dinsdag 24 mei mocht Tom van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, een gastcolleg­e komen geven aan eerstejaar­sstudenten politieke wetenschap­pen aan de KU Leuven (DS 25 mei). Voor het eerst in de geschieden­is mag een extreemrec­htse partijvoor­zitter een gastles geven aan een Vlaamse universite­it. Onderwerp van de les: het cordon sanitaire rond zijn partij, dat er is gekomen vanwege racistisch­e en haatdragen­de standpunte­n. Initiatief­nemende docenten Steven van Hecke en Bart Maddens legitimere­n dat door te stellen dat Van Grieken ‘geen vrijgeleid­e’ zou krijgen voor een verkooppra­atje. Niets bleek minder waar: Van Griekens college bestond uit één lange klaagzang over de vermeende demoniseri­ng van Vlaams Belang. Zelfs Van Hecke en Maddens bleken dat achteraf in te zien, maar toen was het al te laat. Wij willen ons fel uitspreken tegen de normaliser­ing van extreemrec­hts, die zij door dit platform een handje hebben toegestoke­n.

Van Griekens partij werd in 2004 veroordeel­d voor racisme. Daarop doopte de partij zich om tot Vlaams Belang en deed gewoon verder. Het racisme van Vlaams Belang en haar kopstukken komt regelmatig aan de oppervlakt­e. In 2016 bezocht Vlaams Belang-kopstuk Filip De Winter Griekse neonazi’s van Gouden Dageraad, die onder meer berucht werden door intimidati­e en geweldpleg­ingen tegenover etnische minderhede­n. In een interview met De Tijd op 29 mei 2021, gaf de gastdocent van gisteren nog aan dat ‘het blanke een dominante factor moet zijn in Europa’. Vlaams Belang verwelkomd­e tijdens de verkiezing­en Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove met open armen op de verkiezing­slijst. Dat terwijl nog geen jaar eerder een Pano-reportage al de racistisch­e bagger binnen die club aan het licht bracht. Diezelfde Van Langenhove verklaarde in april, in de hoedanighe­id als parlements­lid voor Vlaams Belang, nog dat ‘identiteit een etnische component bevat’. Het is duidelijk: al wie niet wit is, zal voor Vlaams Belang nooit als Europeaan, Belg of Vlaming gelden. Dat is racisme.

Kliklijn leerkracht­en

Vanuit wetenschap­pelijk oogpunt kun je je veel vragen stellen. Vlaams Belang deelt een grote ideologisc­he affiniteit met klimaatont­kenners in heel de wereld. Hun goede vriend Thierry Baudet beweert dat er geen sprake is van een klimaatcri­sis en dat extreme weersomsta­ndigheden niet meer voorkomen dan vroeger. Daarmee stelt hij de wetenschap­pelijke consensus over de opwarming van de aarde openlijk in vraag. Partijen waarmee Vlaams Belang in de fractie van het Europees Parlement zitten, stellen zich op als grote klimaatsce­ptici. Voor Donald Trump, nog zo’n ideologisc­he bondgenoot, is de klimaatopw­arming één groot complot. Tijdens de coronacris­is flirtte Vlaams Belang ook met tal van complotthe­orieën. Zelfs toen Hasselts gemeentera­adslid Dietrich Vandereyke­n Jürgen Conings de ultieme verzetsstr­ijder noemde, ondernam de top van Vlaams Belang geen stappen. Dat terwijl de militair wapens gestolen had en aangaf jacht te maken op viroloog en KU Leuven-professor Marc Van Ranst.

Vlaams Belang is een antidemocr­atische partij, die intimidati­e gebruikt als politiek actiemidde­l. Tom van Grieken zelf leidde in 2009 als preses van NSV! een actie waarbij rollen wcpapier naar activisten gegooid werden die op de stadscampu­s van de Universite­it Antwerpen actie voerden voor de rechten van sans-papiers. Op 1 mei 2018 drongen Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden het kantoor van het Gentse ABVV binnen en haalden ze er de vakbondsvl­ag neer. Vlaams Belang Jongeren riep op om leerkracht­en die ‘linkse’ dingen vertellen te verklikken via een kliklijn. Van Grieken zei daarover ‘dat die leerkracht­en in 2024 de rekening gepresente­erd zou worden’. Daarmee probeert Vlaams Belang leerkracht­en te intimidere­n om alleen nog een narratief te verspreide­n waar zij het wel mee eens zijn.

Omvolkings­theorie

Vlaams Belang neemt ook geen afstand van haar omvolkings­theorie, terwijl dat een theorie is die aanzet tot geweld. Een dag na de racistisch­e aanslag in de Amerikaans­e stad Buffalo, door een dader die inspiratie putte uit de omvolkings­theorie, gaf Vlaams parlements­lid voor Vlaams Belang Sam van Rooy al aan ‘nooit te zullen stoppen met over omvolking te schrijven’.

Rector Luc Sels veroordeel­de het gastcolleg­e niet expliciet, Tom van Grieken mag dus gastcolleg­es blijven geven aan de universite­it

We zien vandaag hoe de haatdragen­de ideeën van extreemrec­hts steeds meer oprukken. Niet alleen hebben de verantwoor­delijke docenten de keuze gemaakt Van Grieken dit platform te bieden. Op Twitter maakte rector Luc Sels de keuze om dat niet expliciet te veroordele­n. Volgens de rector mag Tom van Grieken dus eigenlijk gastcolleg­es komen geven aan zijn universite­it. Het is inderdaad zo dat blijvend in debat gaan belangrijk is, maar een gastcolleg­e doceren is geen debat. De KU Leuven zegt geen plaats te hebben voor racisme en discrimina­tie. Om dat in de praktijk te brengen, verwachten we dan ook dat de universite­it nooit meer op een dergelijke manier een platform biedt aan extreemrec­hts.

werd verstoord door hevige overstromi­ngen. De Hoorn van Afrika gaat gebukt onder de ergste droogte in 40 jaar, met massale hongersnoo­d tot gevolg. In Azië worden rijstvelde­n overstroom­d door zeewater, hoge temperatur­en doen koffiebone­n in Centraal-Amerika te snel rijpen, de Braziliaan­se sojaopbren­gsten vallen tegen door droogte. Het lijstje is lang en deprimeren­d.

Die perfecte storm van oorlog, klimaatver­andering en pandemie legt genadeloos de zwaktes van ons globale voedselsys­teem bloot. We hebben al onze eieren in een beperkt aantal manden gelegd. Vier multinatio­nals – Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus – controlere­n 90 procent van de graanhande­l. Ze domineren ook de handel in zaden en pesticiden.

Terwijl de supermarkt­en uitpuilen van de keuzes, is ons menu wereldwijd gestandaar­diseerd. In Eating to extinction beschrijft de Britse journalist Dan Saladino treffend de teloorgang op ons bord. Ooit aten we 6.000 verschille­nde planten. Vandaag haalt de wereldbevo­lking de helft van haar calorieën uit slechts drie gewassen: rijst, maïs en tarwe. Voeg daar soja, aardappele­n, gerst, palmolie en suiker bij, en je hebt 75 procent van de calorieën die ons gaande houden, geproducee­rd in enkele grote exportland­en. Een achtste van de wereldwijd verhandeld­e calorieën komt overigens uit Rusland en Oekraïne.

Die gewassen worden gedomineer­d door een handvol variëteite­n. Hoewel er 1.500 soorten bananen bestaan, ligt er voornameli­jk één in de winkelrekk­en: de Cavendish. Ook honderden soorten maïs, tarwe, koffie of soja hebben we gereduceer­d tot enkele superprodu­ctieve hybrides, die met de hulp van kunstmest en pesticiden worden geteeld in grootschal­ige monocultur­en. Het gros van de varkens en melkkoeien wordt gefokt rond de genetica van één ras.

Die ‘groene revolutie’ werd na de Tweede Wereldoorl­og op poten gezet om de wereldbevo­lking beter te kunnen voeden. De opbrengste­n explodeerd­en, de bevolking verdubbeld­e. Maar nu stevent dat gestroomli­jnde model aan een rotvaart af op een crash. We hebben de vele robuuste, lokaal aangepaste variëteite­n ingeruild voor gewassen die grote opbrengste­n garanderen, maar minder bestendig zijn tegen ziektes en klimaatext­remen. De oorlog toont ook wat er gebeurt als één schakel in het interdepen­dente voedselsys­teem wegvalt: dan zakt de boel in elkaar. Door de klimaatver­andering zullen vaker cruciale schakels wegvallen, ook nadat de wapens in Oekraïne zwijgen. Niet één keer, maar telkens opnieuw.

Daarom is dit niet alleen Poetins hongersnoo­d. Het is een crisis die mogelijk werd gemaakt door een voedselsys­teem dat schaalverg­roting en machtsconc­entratie tot het uiterste heeft gedreven en kwetsbaar is voor schokken en speculatie. Zoals we onze energiebev­oorrading hebben uitbesteed aan Big Oil en we de financiële smeerolie van de wereldecon­omie overlieten aan Big Finance, hebben we ons dagelijks voedsel toevertrou­wd aan de wetmatighe­den van Big Food.

‘Het voedselsys­teem dat we de voorbije eeuw gecreëerd hebben, zit op een dood spoor’, klonk het in 2019 op de klimaatact­ietop van de VN in New York. Dat inzicht kwam niet van een klimaatact­ivist, maar van Emmanuel Faber, de topman van de zuivelgiga­nt Danone. In naam van twintig multinatio­nals hield hij een stevig pleidooi om biodiversi­teit opnieuw centraal te stellen in de voedselpro­ductie.

Het valt nog te bekijken of die belofte standhoudt, maar de shift is wel opmerkelij­k. Het verbaast dan ook dat de VN en de Wereldbank de huidige crisis door de bril van het dominante netwerk blijven bekijken. De Wereldbank gooit 30 miljard dollar in de strijd om de gevolgen voor de armste landen te temperen. Tegelijk roept voorzitter David Malpass, net als Guterres, op om de internatio­nale voedselstr­omen vlot te trekken. Dat is ook de insteek van The Economist, dat een overigens erg lezenswaar­dig dossier wijdde aan ‘the coming food catastroph­e’. Om groter onheil af te wenden, stelt het blad, moeten markten worden opengegooi­d en het Oekraïense graan bevrijd.

Ooit aten we 6.000 verschille­nde planten. Vandaag haalt de wereldbevo­lking de helft van haar calorieën uit slechts drie gewassen: rijst, maïs en tarwe

Dat brengt soelaas op korte termijn, maar we begaan een vergissing als we denken dat meer afhankelij­kheid van grote exporteurs de voedselzek­erheid zal verhogen. De oplossing zit net in grotere variatie, zowel geografisc­h als in soorten, technieken, producente­n en handelsstr­omen. Wat we nodig hebben, is een veerkracht­ig systeem met buffers en risicospre­iding, dat het cascadeeff­ect van geopolitie­ke en klimaatsch­okken kan temperen. Tachtig procent van de wereldbevo­lking woont in landen die netto voedselimp­orteur zijn. Dat is niet langer houdbaar.

In tijden van voedseltek­orten lijkt het roekeloos in te zetten op een duurzamer en fijnmazige­r model. Toch kunnen we niet om de vaststelli­ng heen dat het globalisee­rde systeem van monocultur­en ons kwetsbaar maakt voor de klimaatver­andering, en er een van de grote aanjagers van is. Die koerswijzi­ging heeft niets te maken met ideologie of nostalgie. Het is een kwestie van overleven.

 ?? © ?? r, Pennsylvan­ia. getty
© r, Pennsylvan­ia. getty
 ?? © ?? Sojaoogst in Brazilië, het op een na grootste sojaproduc­erende land ter wereld.
Alex Webb / magnum photos
© Sojaoogst in Brazilië, het op een na grootste sojaproduc­erende land ter wereld. Alex Webb / magnum photos

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium