De Standaard

Globaliser­ing staat nog niet in pauzestand

-

Dat de pandemie en de oorlog de wereld naar een keerpunt hebben geleid, is deze dagen een populair narratief. De problemen met de aanvoerlij­nen, de strijd om de vaccins en de geopolitie­ke versplinte­ring zouden het besef hebben doen groeien dat landen hun onderlinge afhankelij­kheid moeten afbouwen. Dat komt tot uitdrukkin­g in een buzzword als ‘strategisc­he autonomie’. Staatssteu­n is in Europa geen vies woord meer. Vrijhandel­sakkoorden zitten in de koelkast om er waarschijn­lijk heel lang niet uit te komen. Overheden maken strategisc­h geachte bedrijven het hof. Het deglobalis­eringsthem­a was een van de gesprekson­derwerpen op het Wereld Economisch Forum van dit jaar.

Maar voorlopig wordt dat narratief nog niet ondersteun­d door harde feiten. De wereldhand­el draait op volle toeren. Uit cijfers van de Wereldhand­elsorganis­atie blijkt dat er alweer veel meer goederen over de wereld worden getranspor­teerd dan vóór de pandemie. Ook met het beschermen van de eigen markten valt het nogal mee. De Internatio­nale Handelsbar­rière-index is nauwelijks gestegen. De wereld is zo complex geworden, dat het spinnenweb van internatio­nale handelsrel­aties niet zo gemakkelij­k te ontrafelen valt. De vraag is ook of we dat zouden willen. Het wegvallen van Rusland en Oekraïne, twee landen die niet eens zo’n heel dominante rol in de wereldwijd­e handelsstr­omen spelen, levert al enorme problemen op. Voor Duitsland, dat afhankelij­k is van Russisch gas, voor Egypte, dat zijn bevolking voedt met Russisch en Oekraïens graan, en zelfs voor de Belgische frietbakke­rs die het opeens zonder Oekraïense zonnebloem­olie moeten stellen.

IMF-directeur Kristalina Georgieva had overschot van gelijk, toen ze bij het begin van het WEF waarschuwd­e dat een verdeelde wereld armer en gevaarlijk­er zal zijn. Al vaak is vastgestel­d dat handel een van de grootste welvaartss­cheppende krachten is. Natuurlijk is een basisvoorw­aarde wel dat het om handel gaat tussen partners die er wederzijds baat bij hebben, niet om ontwrichte­nde transactie­s die de ene partij meer voordeel bieden dan de andere. In die zin is het voorbehoud bij handelsver­dragen zeker verdedigba­ar. En dat Europa nadenkt over hoe de staatssteu­nregels anders afgesteld kunnen worden, kan evenmin kwaad. Maar we moeten wel voorkomen dat de wereld zich gaat organisere­n in handelsblo­kken die zich achter hoge tariefmure­n verschanse­n.

Er worden alweer veel meer goederen over de wereld getranspor­teerd dan vóór de pandemie

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium