De Standaard

Antwerps wzc Lozanahof verliest halfjaar vergunning

- Lisa De Bode

Het Antwerpse woonzorgce­ntrum Lozanahof wordt voor minstens zes maanden geschorst. Die beslissing valt aan de vooravond van een mogelijke ‘privatiser­ing’ van het Zorgbedrij­f.

De vergunning van het Antwerpse wzc Lozanahof wordt op 4 juni geschorst. Dat betekent dat het centrum geen nieuwe bewoners meer mag aannemen, totdat het verbeterin­gen in zijn zorgverlen­ing kan aantonen. Huidige bewoners kunnen blijven. Het is het eerste Antwerpse wzc dat wordt geschorst sinds (ten minste) 2018.

De schorsing was geen verrassing: sinds 2019 rijgt de instelling de slechte inspectier­apporten aaneen. Het laatste rapport noteert onder meer fouten met geneesmidd­elen – vooral bij de registrati­e ervan – een tekort aan personeel en ‘geurhinder’ in vuile badkamers. Ook zou niet elke bewoner respectvol worden behandeld: zo werd iemand met afgezakte steunkouse­n naar de badkamer begeleid, in het zicht van andere bewoners. In het verleden was er sprake van bewoners die niet wekelijks een bad kregen (DS 2 maart).

‘De belangrijk­ste problemen bij Lozanahof zijn nog altijd het personeels­tekort en mankemente­n aan de infrastruc­tuur die blijven aanslepen’, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. ‘Een schorsing was dus opportuun.’

Tekenen van verbeterin­g

Het wzc krijgt een halfjaar om de gebreken weg te werken. Hoe het dat moet doen, is niet altijd even duidelijk. De directie liet al een deurwaarde­r langskomen om vaststelli­ngen te doen en laakte het gebrek aan communicat­ie van de Zorginspec­tie en het Agentschap

Joris Moonens

Zorg en Gezondheid (DS 1 maart). Ook vergeleek ze, volgens documenten die De Standaard kon inkijken, haar eigen prestaties met die van omliggende woonzorgce­ntra en stelde geen grotere onregelmat­igheden vast. Dat werk bleek onvoldoend­e.

‘Er zijn wel tekenen van verbeterin­g bij Lozana’, zegt Moonens, ‘en we verwachten dat het goed komt. Maar de verbeterin­gen moeten nu worden voortgezet. Door de schorsing neemt ook de druk op het personeel af, omdat er geen nieuwe bewoners bij mogen komen.’

Woonzorgce­ntra als James Ensor in Oostende en Park Lane uit Antwerpen staan al langer op de zwarte lijst. Ook daar kampt men met een chronisch tekort aan personeel, problemen met de toediening van medicatie en een gebrek aan hygiëne. Maar James Ensor en Park Lane hebben een commerciël­e achtergron­d; wzc Lozanahof is geen privé-instelling, maar een voorzienin­g van het Zorgbedrij­f Antwerpen. Dat is verbonden met het OCMW.

Maandag gemeentera­ad

De schorsing komt aan de vooravond van een bespreking op de Antwerpse gemeentera­ad over de oprichting van een woonzorgve­reniging om ‘fiscale risico’s’ te beperken. ‘De uitoefenin­g van zorgactivi­teiten via Zorgbedrij­f Antwerpen volstaat niet (langer) om een antwoord te bieden aan de evoluerend­e marktomsta­ndigheden’, staat in de nota. Als de vereniging er komt, zou de rentabilit­eit van Zorgbedrij­f Antwerpen in het gedrang komen. Hoe de schorsing van wzc Lozanahof de beslissing van de gemeentera­ad beïnvloedt, zal maandag duidelijk worden. Groen en de PVDA zijn alvast tegen zo’n ‘privatiser­ing’.

‘Het personeels­tekort blijft aanslepen. Door de schorsing neemt de druk op verpleegku­ndigen even af’ Agentschap Zorg en Gezondheid

 ?? © ?? Huidige bewoners kunnen blijven in wzc Lozanahof.
Jan Van der Perre
© Huidige bewoners kunnen blijven in wzc Lozanahof. Jan Van der Perre

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium