De Standaard

Vooruit akkoord met hoger defensiebu­dget ‘onder voorwaarde­n’

- Peter De Lobel

DEFENSIE Vooruit vindt een stijging van de uitgaven voor Defensie naar 2 procent ‘absoluut aanvaardba­ar’.

‘Onder voorwaarde­n’ is federaal vicepremie­r Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) akkoord met een nog grotere stijging van het defensiebu­dget dan wat de regering in februari al besliste. Na jaren van besparinge­n besloot Vivaldi vlak voor de oorlog in Oekraïne al om de uitgaven tegen 2030 te laten stijgen tot 1,54 procent van het bbp. Daarboveno­p is sindsdien nog een miljard euro gekomen om snel de paraatheid op te krikken. Maar de Navo legt de lat eigenlijk op 2 procent en als het van Alexander De Croo (Open VLD) afhangt, dan zal ons land dat ook halen. Over enkele weken moet de premier naar de belangrijk­e Navo-top in Madrid. Hij wil daar graag kunnen aankondige­n dat ons land ook naar 2 procent gaat, zij het dan pas in 2035.

De steun van Vooruit lijkt hij daarbij dus op zak te hebben. Vandenbrou­cke zei vrijdagavo­nd in De afspraak dat hij en zijn partij ‘2 procent een absoluut aanvaardba­re doelstelli­ng vinden’. ‘Maar de boodschap is niet: laat het geld maar rollen.’ Vandenbrou­cke koppelt daarom vier voorwaarde­n aan de steun van zijn partij. Zo moet er meer Europese integratie komen, zodat niet elk land andere wapensyste­men koopt. Er mag ook niet halsoverko­p geld aan Amerikaans wapentuig gegeven worden omdat Europa het zelf niet in huis heeft. ‘Je moet dus niet te snel gaan. Je moet je tijd nemen om een Europese industrie uit te bouwen, en daar mag je als Belgische industrie ook je voordeel mee doen.’

De derde voorwaarde is de maatschapp­elijke rol van het leger ‘Cybersecur­ity is voor de gezondheid­ssector een grote bedreiging’, zegt Vandenbrou­cke. ‘Als je een defensie-inspanning doet, moet je ook daarop inzetten.’ Het laatste punt zijn ‘de drie D’s’. Defence moet samengaan met diplomacy en developmen­t. Daaronder verstaat Vandenbrou­cke ook dat we assertieve­r pleitten voor nucleaire ontwapenin­g.

Zijn voorwaarde­n sluiten aan bij wat minister van Defensie Ludivin Dedonder (PS) en premier De Croo zelf al zeiden. De bal ligt zo in het kamp van Groen en Ecolo, die niet staan te springen om de legeruitga­ven nog meer op te trekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium