De Standaard

Geeft fusie GroenLinks en PvdA progressie­f Nederland verse moed?

Een fusie tussen GroenLinks en PvdA wordt een almaar realistisc­her scenario. 32 prominente leden van beide partijen pleiten voor een gezamenlij­ke fractie in de Eerste Kamer. Het zou de ‘keuzestres­s’ van de linkse kiezer verkleinen.

- Dominique Minten

het besef ingedaald dat er iets moest gebeuren. Eerder hadden ook Frans Timmermans, de vicevoorzi­tter van de Europese Commissie, en Marjolein Moorman, de succesvoll­e leider van de PvdA in Amsterdam, al hun gewicht in de schaal gegooid. Ook de nieuwe partijleid­er – Attje Kuiken volgde vorige maand Ploumen op – trekt voluit de kaart van de samenwerki­ng.

Delicate oefening

Toch blijft het een erg delicate oefening. In beide partijen zitten nog

Femke Roosma & Huub Bellemaker­s altijd overtuigde tegenstand­ers van een fusie. Zij vrezen dat de twee partijen hun eigen ziel verliezen en dat linkse kiezers weglopen naar de andere partijen op links. ‘Het sociale, bestuurlij­ke geluid van de PvdA is hard nodig, net als het meer activistis­che groene, linkse en progressie­ve geluid van GroenLinks. Die geluiden versterken elkaar, juist door niet samen te gaan, maar door vol overtuigin­g naast elkaar te bestaan’, schreven eerder Femke Roosma, oud-fractievoo­rzitter van GroenLinks in Amsterdam, en Huub Bellemaker­s, oud-PvdA-raadslid in Nijmegen, in een open brief. ‘Onze Duitse buren laten zien dat linkse politiek op haar sterkst is wanneer deze twee geluiden elkaar aanvullen.’

Toch lijken ze stilaan een achterhoed­egevecht te leveren. Dat Duitsland geen eindeloze partijenmo­zaïek is, vergaten ze bijvoorbee­ld te vertellen. Maar de kogel is nog niet door de kerk. 11 juni wordt een belangrijk­e dag. GroenLinks maakt dan de uitslag van een referendum onder de 33.000 leden bekend en de PvdA houdt haar jaarlijkse congres, waar de leden kunnen stemmen over een roodgroene fractie in de Eerste Kamer.

‘Onze Duitse buren laten zien dat linkse politiek op haar sterkst is als twee geluiden vol overtuigin­g naast elkaar bestaan’

Oudfractie­voorzitter GroenLinks en oudPvdAraa­dslid in open brief

Polen en de Commissie begraven de strijdbijl over de onafhankel­ijkheid van de rechterlij­ke macht.

Het Poolse parlement keurde donderdaga­vond een wet goed die een kruis maakt over de omstreden tuchtkamer die in 2018 werd opgericht. Die kon rechters ontslaan, financieel straffen of zelfs strafrecht­elijk vervolgen. Volgens critici en de Europese Commissie was die tuchtkamer bedoeld om komaf te maken met rechters die niet in de pas lopen van de regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid.

De Commissie stapte zelfs naar het Europees Hof van Justitie, dat Polen vorig jaar opdroeg de werking van de tuchtkamer op te schorten. Toen Warschau geen gehoor gaf aan dat arrest, veroordeel­de het Hof Polen zelfs tot een dwangsom van 1 miljoen euro per dag. Binnen de Commissie buigen juristen zich nu over de wetswijzig­ing, die er ook in voorziet dat rechters opnieuw geïnstalle­erd kunnen worden die door de tuchtkamer gesanction­eerd werden.

Bijna groen licht

Maar dat het de goede richting uitgaat, blijkt uit het feit dat Commissiev­oorzitter Ursula von

Mateusz Morawiecki der Leyen van plan is donderdag naar Warschau af te reizen. Dat zou betekenen dat niets de uitbetalin­g nog in de weg staat van de 35 miljard euro aan giften en leningen uit het coronahers­telfonds, waar Polen recht op heeft. Alleen oponthoud in de procedure lijkt een deal nog te kunnen vertragen: de Senaat moet zich erover buigen, en daar heeft de regering geen meerderhei­d.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki gaf indirect toe dat zijn regering toegaf aan de Commissie om groen licht te krijgen voor haar herstelpla­n: ‘Polen verdient dit geld gewoon. En met de oorlog in Oekraïne hebben we het meer dan ooit nodig’, zei hij woensdag.

Direct kritiek

In Polen kwam er direct kritiek op de nieuwe wet en de eerste positieve reactie van de Commissie. ‘De rechtsstaa­t wordt opgeofferd op het altaar van politieke overweging­en. Dat vormt een groot probleem’, zei Krystian Markiewicz van de organisati­e Iustitia, die Poolse rechters vertegenwo­ordigt. ‘Als het zo voortgaat, hebben we binnenkort rechtsstat­elijke normen die alleen Hongarije en Turkije waardig zijn.’

Met politieke overweging­en doelt Markiewicz op het feit dat een akkoord tussen de Commissie en Polen meer dan welkom is, nu de oorlog in buurland Oekraïne woedt. Warschau speelt daarbij een cruciale rol: het neemt niet alleen veel vluchtelin­gen op, het fungeert ook als hub voor de levering van wapens van Europese legers aan Oekraïne.

‘Polen verdient dat geld gewoon. Met de oorlog in Oekraïne hebben we het meer dan ooit nodig’ Poolse premier

 ?? © ?? Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) discussiër­en over een eventuele samenwerki­ng van hun partijen in Arnhem.
Robin van Lonkhuijse­n/epa
© Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) discussiër­en over een eventuele samenwerki­ng van hun partijen in Arnhem. Robin van Lonkhuijse­n/epa
 ?? © ?? De Oostenrijk­er Sebastian Kurz ging ten onder aan schandalen. reuters
© De Oostenrijk­er Sebastian Kurz ging ten onder aan schandalen. reuters
 ?? © ?? In Bulgarije ging premier Boyko Borisov vorig jaar kopje-onder. afp
© In Bulgarije ging premier Boyko Borisov vorig jaar kopje-onder. afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium