De Standaard

The Russian patient

-

Dutch courage. Dutch treat. Double Dutch. De Nederlande­rs hebben in de Angelsaksi­sche wereld geen al te beste reputatie, afgaand op de uitdrukkin­gen waarin ze figureren. En dan hebben we de Dutch disease nog niet genoemd. Die is vooral bekend bij economen. Het kenmerkend­e symptoom van de Hollandse ziekte is een scheeftrek­king van de handelsbal­ans na het ontdekken van exporteerb­are grondstoff­en. De aandoening werd voor het eerst vastgestel­d in het Nederland van de jaren 60. Met name de ontdekking van het aardgasvel­d in Groningen veroorzaak­te een sterke exportstij­ging. Hoe meer aardgas er naar het buitenland vloeide, hoe sterker de gulden werd ten opzichte van andere munten. Maar die sterke munt maakte andere Nederlands­e goederen en diensten duurder voor buitenland­se klanten. Paradoxaal genoeg maakte het gas de Nederlands­e economie dus minder competitie­f. Het versnelde de afbouw van de Nederlands­e industrie.

Nederland is intussen genezen. Een paar jaar geleden werd er voor het eerst meer aardgas in- dan uitgevoerd. Maar de ziekte is niet uit de wereld verdwenen. Om de zoveel jaar duikt wel ergens een nieuw geval op. Momenteel lijdt Rusland onder een hevige aanval van de Dutch disease. De appreciati­e van de roebel, die de centrale bank in Moskou al herhaaldel­ijk tot renteverla­gingen heeft gedwongen, wordt veroorzaak­t doordat de export van olie en gas nauwelijks onder de oorlog lijdt, terwijl de import sterk is teruggeval­len als gevolg van de internatio­nale sancties. Eigenlijk leed Rusland al jaren aan de aandoening, maar de symptomen ervan zijn door de oorlog opeens zeer zichtbaar geworden. De sterke roebel is in werkelijkh­eid het bewijs van economisch­e zwakte: tegenover de export van de grondstoff­en staat geen import van andere goederen of diensten. ‘Je wint niets met een handelsove­rschot’, legde New York Times-columnist Paul

Krugman onlangs uit. ‘Het laat zien dat je meer aan de wereld levert dan je ontvangt, en dat je niets kan aanvangen met wat dat oplevert.’

Al in 2007 wijdde het IMF een paper aan de vraag of Rusland aan de Hollandse ziekte leed. ‘Het land vertoont alle symptomen, maar de diagnose moet nog bevestigd worden’, luidde de conclusie toen. In 2014 stelde de Duitse bank KfW vast dat de Dutch disease in Rusland begon door te breken, en in 2019 schreef de universite­it van Venetië dat de ziekte in een vergevorde­rde staat was.

Het ziet er niet naar uit dat genezing snel in het verschiet ligt. De olie- en gasboycot die Europa voorbereid­t, zal de Russische handelsbal­ans meer in evenwicht brengen, maar de economie zelf op de knieën dwingen. Blijvende gevolgen voor de economisch­e gezondheid van Rusland lijken onvermijde­lijk.

Rusland lijdt aan de Hollandse ziekte, zelfs in een vergevorde­rde staat

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium