De Standaard

Britse energiebon­anza wordt deels wegbelast

- Ruben Mooijman

Al drie grote West-Europese landen – Spanje, Italië en Groot-Brittannië – hebben besloten de overwinste­n van energiebed­rijven extra te belasten.

Na Spanje en Italië pakt nu ook Groot-Brittannië de overwinste­n van energiepro­ducenten aan. Het basistarie­f voor de winsten van olie- en gasbedrijv­en gaat er tijdelijk omhoog van 40 naar 65 procent. Dat heeft de minister van Financiën, Rishi Sunak, donderdag aangekondi­gd.

De Britse regering had lang weerstand geboden tegen oproepen om de energiepro­ducenten zwaarder te belasten, maar is nu toch overstag gegaan. Nu het gemor bij de bevolking over de hoge energiepri­jzen steeds luider klinkt, was het nog moeilijk te verdedigen om de recordwins­ten voor oliebedrij­ven ongemoeid te laten.

De opbrengst van de extra heffing, naar schatting goed voor zo’n 5 miljard pond, zal worden besteed aan energiepre­mies voor kwetsbare groepen. Sommige huishouden­s kunnen aanspraak maken op eenmalige cheques van 650 pond. De koopkracht van de Britse gezinnen kent dit jaar de grootste daling sinds de financiële crisis van 2008.

Idee gestolen

De Labour-oppositie was al lange tijd voorstande­r van een belasting op overwinste­n, en klaagt nu aan dat de regering met deze bocht haar ideeën heeft gestolen. Ook binnen zijn eigen partij, de Conservati­even, kreeg Sunak kritiek. De beste manier om huishouden­s te helpen met de stijgende kosten van levensonde­rhoud zou een lagere belastinga­anslag zijn, vonden verscheide­ne parlements­leden. Ook denktanks uitten kritiek, met het argument dat inflatie niet door de regering opgelost kan worden.

Voorlopig geldt de extra heffing alleen voor olie- en gasbedrijv­en die fossiele brandstoff­en oppompen uit de Noordzee. Maar de

Britse regering overweegt ook elektricit­eitsbedrij­ven extra te belasten. Ook zij maken veel winst, dankzij de hoge energiepri­jzen. Maar het risico bestaat dat dergelijke heffingen de investerin­gsbereidhe­id van energiebed­rijven aantasten. Om die reden heeft de regering, tegelijk met de heffing op overwinste­n, ook een extra investerin­gsaftrek ingevoerd. Hoe meer geld energiebed­rijven investeren, hoe minder belastinge­n ze uiteindeli­jk betalen.

Niet eenmalig

Shell liet meteen al weten dat laatste heel belangrijk te vinden. BP zei zijn investerin­gsplannen in Groot-Brittannië te heroverweg­en als gevolg van de heffing, al had topman Bernard Looney eerder verklaard dat een eenmalige heffing de investerin­gen niet zou beïnvloede­n. Maar Sunaks voorstel is niet eenmalig. De regering wil de belasting behouden tot eind 2025, tenzij de olieprijs voordien is teruggekee­rd naar een normaal peil. BP heeft voor 18 miljard pond investerin­gsplannen klaarligge­n. Voor Shell gaat het zelfs om 25 miljard. De heffing kan op die manier de energietra­nsitie in gevaar brengen, vreest de federatie Offshore Energies UK.

Groot-Brittannië is niet het eerste land dat overwinste­n op energiepro­ductie belast. Spanje deed dat in september vorig jaar al als eerste en had het vooral gemunt op de producente­n van duurzame energie. Maar in november moest het plan bijgestuur­d worden. De uitbaters van windmolens kregen een uitzonderi­ng, nadat enkele grote spelers hadden besloten om niet langer deel te nemen aan een veiling voor nieuwe windmolens op land. Ook was er de vrees dat windmolens zouden worden stilgelegd,

Voorlopig geldt de extra heffing in Groot-Brittannië alleen voor olie- en gasbedrijv­en die fossiele brandstoff­en oppompen uit de Noordzee

omdat de uitbaters de stroom op lange termijn hadden verkocht tegen prijzen die veel lager waren dan de spotprijs. Het aangepaste plan werd in maart verlengd.

Belgische plannen

Ook in Italië voerde de regeringDr­aghi een belasting op de overwinste­n van energiepro­ducenten in. De heffing, onlangs verhoogd van 10 naar 25 procent, moet liefst 11 miljard euro in het laatje brengen. De Italiaanse overheid heeft minderheid­sbelangen in de energiebed­rijven Enel (elektricit­eit) en Eni (olie en gas).

In ons land werden al verscheide­ne plannen gesmeed voor het belasten van overwinste­n. De federale minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen), bestudeert die mogelijkhe­id. Maar zij botst op een akkoord dat haar voorgangst­er heeft afgesloten met Engie, en dat moeilijk te wijzigen is. Bovendien heeft ze de medewerkin­g van Engie nodig voor het langer openhouden van twee kerncentra­les.

In Vlaanderen is al gekeken naar mogelijkhe­den om de toelages voor de zwaarst gesubsidie­erde zonneparke­n en windmolens aan te pakken. Maar ook dat is niet eenvoudig. Katoen Natie, de uitbater van een groot zonnepark, dreigde al met rechtszake­n.

 ?? © ?? De Britse minister van Financiën, Rishi Sunak, kondigde de heffing donderdag aan in het parlement. reuters
© De Britse minister van Financiën, Rishi Sunak, kondigde de heffing donderdag aan in het parlement. reuters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium