De Standaard

Wachten op de bril

-

In 2006, in de maanden voor de iPhone uitkwam, gonsde het van de geruchten. Iedereen wist dat Apple aan een telefoon werkte en iedereen verwachtte dat die de wereld zou veranderen. Apple was tenslotte al tien jaar bezig aan een onwaarschi­jnlijke reeks successen, met onder meer de iMac en de iPod.

In 2022 weet iedereen dat Apple aan een slimme bril werkt. Waarschijn­lijk een bril die elementen combineert van virtuele realiteit en augmented reality (AR), het toevoegen van een laag beelden of informatie aan de werkelijkh­eid. De situatie is verschille­nd. Apple is veel groter dan toen, maar bepaalt niet meer de marsrichti­ng van de technologi­esector. Het laatste echt nieuwe product van Apple – de Apple Watch – dateert van 2015 en had zeker niet de impact van de iPhone of iPad. En wat slimme brillen betreft: Google was de pionier, met zijn Google Glass uit 2014. Meta is de huidige koploper, onder meer met zijn Meta Quest 2, de meest succesvoll­e VR-bril ooit.

De Meta Quest 2 is op zijn best een onhandige voorloper die een glimp toont van wat er mogelijk is. Zoals de Blackberry of de al lang vergeten Palm Treo vooruitlie­pen op de iPhone. Maar Meta heeft deze maand al een glimp getoond van Project Cambria, het duurdere, voor profession­ele toepassing­en bedoelde broertje van de Quest. Op basis van wat over beide brillen uitlekt, zullen Cambria en de Apple-bril erg gelijkaard­ig zijn. Het worden VR-kijkers zoals de Quest 2, maar lichter en comfortabe­ler en met superieure beeldkwali­teit. De camera’s aan de buitenkant zullen beelden van de echte wereld doorgeven. De interessan­te vraag is natuurlijk wat de grote verschille­n tussen beide zullen zijn. Wie van de twee zet straks de toon met precies de juiste looks en functional­iteit, en wie van de twee is dan verplicht om de ander achterna te lopen?

Willen we zo’n bril eigenlijk wel? Tja, te vroeg om te zeggen

De definitiev­e shoot-out wordt het nog niet. Beide toestellen zullen gericht zijn op toepassing­en in het bedrijfsle­ven, omdat de prijs nog te hoog zal liggen voor het grote publiek. En ze zijn allebei nog maar een opstapje naar een ‘echte’ slimme bril, die je op je neus zet zoals een zonnebril en die virtuele beelden bovenop de echte wereld toont. Op zo’n bril moeten we nog tien jaar of langer wachten.

Maar willen we zo’n bril eigenlijk wel? Tja, te vroeg om te zeggen. In ieder geval krijgen we nu enkele jaren de tijd om te wennen aan mensen die op straat rondlopen met de beperkte en onhandige voorlopers ervan. Afwachten hoe dat loopt. In 2014 knapte de wereld totaal af op Google Glass, een raar toestel dat een minibeelds­cherm voor je rechteroog hield. Maar we zijn inmiddels acht jaar later, en we zijn al helemaal gewend aan bijvoorbee­ld die witte sigaretten­peukjes die uit je oren hangen (de Airpods van Apple). Wat nog niemand echt schijnt te weten, is wat we gaan dóén met die brillen. Hoe zien de toepassing­en eruit? Google toonde vorige week onderschri­ften die magisch in de lucht verschijne­n als iemand in je buurt in een vreemde taal spreekt – dat was alvast een mooi begin. Zou u daar zo’n lullige bril voor opzetten? De volgende weken en maanden mogen we ons verwachten aan andere ideeën. Ja, eigenlijk is het even spannend als in 2006.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium